Hlavní obsah

Už bych chtěl konečně zažít klidný rok, přeje si Svěrkoš

SEEFELD

V prvním roce po přestupu z Baníku Ostrava do německého Mönchengladbachu sbíral zkušenosti, přesto stihl nasázet devět gólů v bundeslize. Loni bojoval o místo v základu Borussie a také zvládl sedm přesných tref. "Už bych chtěl konečně zažít klidný rok, kdybych cítil důvěru kouče a my nehráli o udržení," přeje si jedenadvacetiletý Václav Svěrkoš.

Foto: PRÁVO

Václav Svěrkoš

Článek

Trénink fotbalistů Mönchengladbachu se zvolna chýlil ke konci. Kolem útulného hřiště v rakouském Seefeldu přešlapovalo snad na tři stovky fanoušků, kteří s týmem trávili herní soustředění. Kouč Köppel naposledy pískl a to už přišla jejich chvíle. "Sverki, Sverki," ozývalo se nejčastěji. Mezi příznivci je český forvard nesmírně populární. "Je to příjemné, ale člověk se tím nesmí nechat ukolébat," dnes už dobře ví talentovaný mladík.

Rozdával úsměvy na všechny strany, neodmítl žádné společné fotografování ani žádost o autogram. Ostatně drtivá většina jeho spoluhráčů předváděla to samé. "S fanoušky jsme si vytvořili krásný vztah. Když jsem nemíval místo v sestavě jisté, několikrát tak tlačili na trenéra, že jsem se na hřiště přece jen podíval," směje se Svěrkoš, pro kterého nebylo ani překvapením, že s týmem dorazilo do Rakouska tolik příznivců. "Tak třeba během zimního kempu na Kanárských ostrovech s námi pořád jezdily dva autobusy fanoušků."

Přicházejí změny

Borussia je v Německu hodně populární. Má své příznivce rozesety po celé zemi a těm ani příliš nevadí, že klub momentálně v nejvyšší soutěži spíš jen paběrkuje. "Snad se to ale už brzy změní. Také loni jsme měli vyšší ambice než jenom bojovat o udržení. Hodně se u nás střídali trenéři, teď došlo rovněž na změny ve sportovní části managementu, tak uvidíme. Lidé by si lepší sezónu za věrnost zasloužili," míní Svěrkoš.

On sám tomu chce hodně pomoci. Hned v prvním přípravném utkání v Seefeldu zacílil přesně třikrát, dobrý výkon odvedl i v sobotním zápase se Spartou, kdy německý celek díky trefám Heinze a Elbra vyhrál 2:0. "Cítím se docela dobře. Minulé přípravy se mi moc střelecky nevyvedly, kdežto letos to je daleko lepší. Možná jsem se uklidnil. Přece jen jsem tu třetím rokem, už mě nic zas až tak nepřekvapuje," vykládá mladík.

Elbra se nebojí

Doufá, že letošní sezóna pro něj bude přelomová. "Zatím to vypadá, že bych mohl být členem základní jedenáctky, i když konkurence je tady obrovská," klepe na dřevěný plot seefeldského stadiónku. Ke zkušenému Neuvillovi totiž od této sezóny už definitivně přibude i brazilský ostrostřelec Elber, který dlouhé roky odváděl skvělé služby v Bayernu Mnichov a do Mönchengladbachu se dostal v zimě z francouzského Lyonu.

"Byl dlouho vážně zraněný, ale už se do toho dostává. Každým tréninkem se zlepšuje, přesto asi ještě úplný začátek sezóny nestihne," všímá si slavného konkurenta. Strach z něj ovšem nemá. "Budu naplno makat a určitě šanci dostanu. Jinak s Elbrem vycházíme super. Vůbec to není nějaká namyšlená primadona, chová se úplně normálně a je s ním docela velká legrace," popisuje.

Kouč šíří pohodu

Vůbec z tréninků mužstva sálala pohoda. V neděli dokonce soustředění v rakouských Alpách završili hráči Borussie projížďkou na raftech po dravé říčce Inn. "Vše vymyslel Christian Ziege a trenér to povolil. Je pravda, že teď jsou naše tréninky daleko zábavnější, hodně se to hecuje. Musím uznat, že metody kouče Horsta Köppela, který nás přebral loni po Dicku Advocaatovi, mi hodně sedí," svěřuje se.

Zdá se, že pookřál celý tým. "Jenže máme hrozně těžký los na začátku bundesligy, tak třeba začínáme na Bayernu. Snad to nepokazíme a o kouče nepřijdeme. Tady trenéři dlouho šanci nedostávají, stačí pár neúspěchů a už dochází na změny," ví Svěrkoš.

Nechybělo přesto mnoho a on už by válel o kus dál. O mladého Čecha stál Stuttgart. "Bral jsem to jako poctu, protože tam přišel slavný kouč Trapattoni a jeho zájem mě potěšil. Asi jsem tady za dva roky nějakou práci odvedl," říká odchovanec FrýdkuMístku. Borussia však o přestupu talentu nechtěla ani slyšet: "Klub je ekonomicky nesmírně silný, nemá zapotřebí nikoho prodávat. Přesto byl zájem Stuttgartu pro mě příjemný."

Kromě klubových povinností Svěrkoše letos čekají také starty v reprezentaci do 21 let. "Už se zase na sraz hodně těším. Chceme se dostat na mistrovství Evropy, protože před dvěma roky jsem byl u toho, když jsme v Ostravě pokazili vlastní hloupostí baráž proti Švýcarům. Tohle je pro mě další ohromná výzva, máme co napravovat," míní Svěrkoš.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.