Hlavní obsah

Česká zkušenost má táhnout slavný vídeňský Rapid

INNSBRUCK

Rakouská fotbalová liga je u nás podceňována, přesto do ní už začínají odcházet i hráči v produktivním věku, kteří ještě svou kariéru neuzavírají. Nejslavnější klub země, Rapid Vídeň, mají letos táhnout dvě české opory, Radek Bejbl a Marek Kincl. A jde jim to náramně.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Na Marka Kincla ve Spartě často pískali, v Rapidu je spokojený.

Článek

První zápas sezóny obhájci titulu přesto nevyšel, zelenobílí na svém stadiónu Gerharda Hanappiho podlehli Sturmu Štýrský Hradec 2:3. "Trochu nás v ligové premiéře rozhodil první gól. Sice jsme pak měli navrch, srovnali jsme, ale nechali si zase dát nesmyslně z rohu další branku a už se z toho neprobrali," vykládá o premiéře útočník Kincl. "Ale byl to docela dobrý zápas. Bohužel jsme udělali chyby a byli za ně trestaní," přidává Bejbl.

Ale už o tři dny později v Innsbrucku, kde v domácím týmu kvůli zranění stehenního svalu scházel další Čech Pacanda, fotbalisté Rapidu excelovali. Vyhráli po suverénním výkonu 3:0. "První gól zase pomohl nám, spadlo z nás břímě odpovědnosti a dostali jsme se do fyzické a psychické pohody," uvádí blonďatý obránce, který i s naraženým stehnem sehrál na postu stopera výtečný part s bývalou oporou Liberce, Slovákem Valachovičem.

Vidět byl i vytáhlý český střelec klubu z hlavního města, Rapidu pomohl hned na začátku, když brzy otevřel skóre. "Konečně jsme ukázali naši ohromnou sílu. Škoda, že jsem ještě jednu šanci v závěru spálil, ale i tak jsem spokojen," usmívá se Kincl.

Chtějí znovu titul

Cíle si v Rapidu dávají pořádně vysoké. "Doufám, že zopakujeme loňský rok, i když to bude hodně těžké, protože soupeři se dost posílili. Chceme se prát o první místo," míní forvard, který přišel loni z ruského Petrohradu. Bejbl je s týmem teprve měsíc od svého přestupu ze Slavie, přesto už také zná ambice Rapidu: "Máme slušné mužstvo. Určitě se budeme rvát na špičce tabulky s Austrií, Salcburkem a kluby ze Štýrského Hradce."

Na Kinclovy střelecké schopnosti bude vídeňský klub spoléhat rovněž v předkole Ligy mistrů, kde zřejmě narazí na mistra Bosny a Hercegoviny Zrinjski Mostar: "Žádné gólové mety pro sezónu si však nedávám, hlavně když uděláme titul. Fotbal je kolektivní sport. Loni jsem zpočátku sezóny střílel góly já, pak to na sebe vzal Belgičan Axel Lawaree."

Kolonie se netenčí

Rapidu se osvědčila sázka na fotbalisty z Česka a Slovenska. Tým sice opustili Tomáš Došek a Ladislav Maier, ale klub angažoval ke Kinclovi právě Bejbla. V kádru jsou navíc tři Slováci Vladimír Labant, Jozef Valachovič a Peter Hlinka. "S Vladem Labantem jsem normálně na pokoji, ale teď je zraněný. Nejvíc nám pomáhá Peter Hlinka, protože je v zemi nejdéle. Ve všem se perfektně vyzná," říká Bejbl. "Máme super partu," tvrdí Kincl.

Logicky tak šatnou Rapidu občas zazní čeština nebo slovenština. "Místní kluci jsou pak trochu naštvaní, když se bavíme spolu a oni nerozumějí. Někteří z nás tu ale nejsou moc dlouho, takže to s němčinou není tak slavné. Když si chceme říci nějaký vtípek, jasně že to přijde v češtině nebo slovenštině. Ale nepřeháníme to," popisuje útočník. "Občas pak rodný jazyk přijde vhod i přímo na hřišti," připouští Bejbl.

Zatímco on se s rakouskými novináři baví anglicky, Kincl žádosti o rozhovor spíš odmítá. "Rozumím všechno, jenže na interwiev s médii se necítím. V šatně se bavím normálně, do velkých rozhovorů bych se však nepouštěl. Skloňování a časování, s tím si totiž hlavu moc nelámu. Však v kabině mi rozumějí i tak," směje se střapatý černovlasý forvard.

Bejbl jako megastar

Vicemistr Evropy z roku 1996 Bejbl poznal, jak si Rakušané každého fotbalisty, který něco v kariéře dokázal, váží. "Musím říct, že jsem tady byl médii vymalovaný skoro do růžova. Mé představování po příchodu se točilo hlavně kolem historie, co jsem kde odehrál. Už jsem začal mít dojem, že je to i trochu přehnané," kroutí hlavou Bejbl.

Jeho profesní životopis na všechny udělal obrovský dojem. "Pochopil jsem, že Rakušané lpí na statistikách, respektují, kdo kolik odehrál zápasů v prestižních evropských ligách. Když někdo působil v Anglii nebo Španělsku, koukají na to doslova s otevřenou pusou," říká, ale uvědomuje si: "Důležité přesto bude, co budeme předvádět tady a teď."

Čeští hráči si museli zvykat na odlišný model přípravy na nadcházející sezónu. Letní pauza je v Rakousku kratičká, vždyť o víkendu už se hraje třetí kolo bundesligy. "Abych řekl pravdu, jsem rád, že příprava nebyla tak dlouhá. Aspoň jsme nemuseli moc běhat. Prakticky jsme byli jen na hřišti a pracovali s balónem, což mi vyhovovalo," soudí Kincl.

Jeho o osm měsíců starší spoluhráč, třiatřicetiletý Bejbl, našel ještě jednu výhodu. "Už za pár týdnů nás čeká druhé předkolo Ligy mistrů, takže budeme možná rozehranější. Na ty zápasy se těším, papírově bychom měli projít do klíčového souboje o základní skupinu. Tam uvidíme, jak nám bude přát los, ale tým máme kvalitní," myslí si obránce.

Fotbal tady moc milují

Na první veliký vrchol sezóny se už těší také fanoušci. Rapid má jedny z nejvěrnějších v Rakousku, i do Innsbrucku jich dorazily asi tři stovky. "A to jich tady bývá nejméně, je to přes celé Rakousko a ještě se hrálo v týdnu. Doma jsou návštěvy i šestnáct, dvacet tisíc lidí. Když budeme hrát evropské poháry, dá se čekat vyprodaný dům," odhaduje Kincl.

Fanoušci si ho okamžitě zamilovali. Zatímco ve Spartě slýchal z tribun na svou adresu často jenom pískot, ,kotel' Rapidu má pro něj připraven jeden z popěvků, který používá vždy, když se český kanonýr zapíše do děje zápasu. "Mají rádi nejenom mě, ale všechny naše hráče. Jsou super. Váží si, když hraje někdo za Rapid," vysekne lidem poklonu.

Rakušané fotbal milují a dávají to patřičně najevo. "Jsem v Rapidu měsíc, přesto se už bezezbytku plní má očekávání. Sezóna se teprve rozjíždí, ovšem se vším kolem jsem tu naprosto spokojen. Šel jsem do Vídně proto, abych si zase zahrál fotbal v odpovídající atmosféře. První domácí zápas potvrdil, že jsem si vybral správný klub," tuší Bejbl.

Všechno podceňujeme, nejvíc sami sebe

České legionáře nepřekvapuje, že se u nás rakouská bundesliga nebere tak vážně. "To je v Čechách průvodní jev. Všechno podceňujeme, přitom nejvíc umíme podcenit sami sebe. Samozřejmě se v Rakousku nehraje úžasný fotbal jako v Německu nebo Anglii, s českou ligou ale soutěž srovnatelná je. A pokud má jít o porovnání atmosféry, tak to je úplně něco jiného. S prominutím, kam se doma hrabeme," nebojí se ostrých slov Bejbl.

Podle něj renomé místní soutěže v evropském měřítku stoupá. "Rok od roku jde úroveň ligy nahoru. Vše spěje k tomu, že za tři roky Rakušané společně se Švýcarskem pořádají mistrovství Evropy, takže zájem o fotbal pořád roste. Vylepšili stadióny a přicházejí sem i někteří zajímaví hráči. Třeba Salcburk s novým sponzorem vytvořil úplně nový a velice kvalitní tým. Je to prostě soutěž minimálně stejná jako u nás," uzavírá zkušený Bejbl.

Reklama

Související témata: