Hlavní obsah

Kollera lákal i Hašek do St. Etienne

PRAHA

Kanonýr fotbalové reprezentace Jan Koller věděl, že jeho další kroky povedou z Dortmundu do Francie, ale netušil, do kterého klubu. Na stole měl totiž dvě konkrétní nabídky: z Monaka, s nímž nakonec v pondělí podepsal dvouletou smlouvu, a ze St. Etienne, kde nedávno převzal trenérský post Ivan Hašek. "Stál o mě hodně. Kdybych nešel do Monaka, tak bych šel tam," řekl Koller.

Článek

Knížecí klub u něj ale vyhrál na celé čáře. Podle jeho slov nebylo nic, co by hovořilo proti dohodě. Přestup do Monaka si totiž prý přál už před rokem. "Měli o mě zájem, ještě než jsem se zranil. Tím se pak situace zkomplikovala. Tenkrát už mě tam chtěl tehdejší trenér Guidolin," vzpomínal Koller. Kouč mezitím odešel do Palerma, které bylo rovněž mezi zájemci o služby třiatřicetiletého útočníka.

Se zástupci italského celku se sešel v Praze, ale druhá strana se pak už neozvala. Palermo podle italských médií nebylo s to naplnit hráčovy představy o platu ve výši 1,3 miliónu eur (asi 36,4 miliónu korun).

Kollera potěšilo, že se Monako ozvalo znovu, i když tam vládne nový trenér i manažer. "Byl jsem moc rád. Důležité pro mě bylo, že mě chtěli oba a byli konkrétní," vyložil. S novým trenérem Lászlem Bölönim se setkal po sobotním duelu s Trinidadem, které rumunský kouč navštívil.

Plašil byl z nového parťáka nadšený

Ze změny prostředí je prý nadšena i Kollerova manželka Hedvika. "To místo rozhodlo. Je to u moře, v Dortmundu třičtvrtě roku jenom pršelo, takže jsem chtěl jít někam do tepla. Kvůli rodině i kvůli mému zdraví, mám astma a pomůže to i kolenům," řekl. Do Monaka odletěl v neděli, v pondělí skoro celý den běhal po lékařských prohlídkách. "Ani k moři jsme se nedostali, to si nechám na potom," těšil se Koller.

Než odjel, hodně mluvil s reprezentačním spoluhráčem Jaroslavem Plašilem, jenž už v klubu působí sedm let. "Ještě víc mě to utvrdilo v tom, že dělám dobrý krok," uvedl.

I Plašil byl nadšený, že bude mít konečně v klubu krajana. "Je to super," radoval se. Kollera připravil i na to, že jako nováček bude muset v kabině zazpívat. Hvězdu reprezentace prý nečeká v Monaku žádné zvláštní přijetí. "Moc lidí na nás nechodí, takže spíš asi na nějakém zápasu venku," odhadoval Plašil.

Koller: Ve Francii to asi bude rychlejší

Po neúspěšné sezóně, v níž skončil klub až na desátém místě, se chce Monako znovu prát o poháry. "Byl bych rád, kdyby byly už teď. Alespoň to pro mě bude motivace tam klubu pomoct," uvedl Koller. Vedení ho ujistilo, že chce zpátky tam, kam patří. "Vždyť před dvěma lety hráli finále Ligy mistrů," nadhodil fotbalista.

S Bölönim si stihl promluvit už i o systému hry. A nepřímo potvrdil zprávy francouzských médií, že jeho možní italští konkurenti v útoku Vieri a Di Vaio jsou na odchodu. "Hrají systémem 4-4-2, měl bych hrát se Chevantónem, což je menší útočník typu Milana Baroše. Trenér spoléhá na tuto kombinaci," uvedl Koller. S bundesligou si zatím francouzskou ligu co se týče kvality porovnat netroufne. "Ale určitě bude rychlejší, protože je tam hodně hráčů tmavé pleti," řekl.

Zapracuje na francouzštině

Dvouleté angažmá v Monaku pro něj bude zastávkou ve třetí cizí zemi. Po Belgii a Německu se bude muset i tady učit nový jazyk. "V Belgii jsem hrál spíš v holandské části, takže francouzsky neumím ani slovo. Teď jsem se domlouval přes pana Pasku (hráčova manažera) a manželku pana Bölöniho, která umí německy a pomáhala s tlumočením," líčil. Na šampionát do Německa si už veze učebnice francouzštiny, aby se do svého nástupu naučil alespoň základy.

S koučem už se domluvil na tom, kdy se bude v novém týmu hlásit. "Když vypadneme ze skupiny, nebo postoupíme do osmifinále, budu mít třítýdenní dovolenou. Když případně budeme hrát finále, tak budu mít volno jen týden, ale to by mi vůbec nevadilo. Já měl dovolenou skoro tři čtvrtě roku," usmál se.

Kvůli zničenému kolenu začal hrát až krátce před mistrovstvím světa, ale podle svých slov je připraven na stoprocentní zatížení. "Cítím se v pohodě, i když na mistrovství to bude o hodně těžší než v přípravě," poznamenal. Náladu si vylepšil v sobotním duelu nejen dvěma trefami. "Byl to dobrý test i pro nohu. Při jednom souboji jsem brnkl o brankáře, ztratil jsem stabilitu a noha se mi trošku podvrtla. Ale je vidět, že drží," oddechl si Koller.

Reklama

Související témata: