Hlavní obsah

V Lize mistrů může v úterý slavit postup dalších šest týmů

PRAHA

Šest dalších postupujících ze základních skupin může v úterý večer poznat fotbalová Liga mistrů a připojit se už k jistým osmifinalistům Arsenalu a Manchesteru United. Ze skupiny E mohou kolo před koncem základní fáze můžou projít dál Barcelona s Glasgow Rangers, stejně jako Inter Milán a Fenerbahce Istanbul ve skupině G. V "efku" by rád slavil AS Řím a také Sevilla ve "slávistické" skupině H.

Článek

Nejblíže k postupu má Barcelona, které stačí na hřišti Lyonu uhrát bod. Naopak Olympique, v němž od začátku října marně čeká na šanci český útočník Milan Baroš, bude jako jeden z širšího okruhu favoritů odvracet hrozbu vyřazení z LM. Že by se Baroš proti Barceloně, vítězi soutěže z roku 2006, objevil na hřišti, ani nyní nevypadá příliš pravděpodobně.

Rodák z Vigantic v sobotu proti Rennes nebyl ani na lavičce, a přestože zápas kvůli svalovému zranění nedohrál jeho mladý konkurent Karim Benzema, Barošovy šance na návrat do sestavy jsou mizivé. Benzema chce totiž za každou cenu hrát, přestože ani v pondělí netrénoval.

"Pořád to bolí, ale udělám všechno pro to, abych mohl nastoupit. Bude to velký zápas a já chci být jeho součástí," vzkázal Benzema. Před ním a dalšími hráči Lyonu stojí velká výzva: obrana Barcelony v sedmi z posledních osmi duelů v Lize mistrů uhájila čisté konto a domácí nehodlají dopustit prodloužení série.

Juninho: S Barcelonou to nebude žádná procházka

Lyon stojí nad propastí. Pokud prohraje a druzí Rangers vyhrají ve Stuttgartu, který ještě nezískal ani bod, zbude na šestinásobné francouzské šampióny na jaře zřejmě jen Pohár UEFA. "Ale pořád máme náš osud ve svých rukou. Na druhou stranu je jasné, že s Barcelonou to nebude žádná procházka," uvažoval kapitán a dirigent Lyonu Juninho, jehož tým by v případě výher nad Barcelonou a v Glasgow prošel do osmifinále.

Mnohem lepší pozici ale mají Rangers. Ti budou na dálku držet palce i Barceloně, která však v Lyonu bude postrádat zraněného hvězdného útočníka Thierryho Henryho. Ten tak přijde o prestižní zápas proti svým krajanům.

Sevilla hraje Ligu mistrů vůbec poprvé a také je blízko osmifinálové účasti. Na druhém místě má pětibodový náskok před Slavií a jistotu jí dá jakékoli vítězství nad Arsenalem. Seville ale stačí i remíza, pokud "sešívaní" nevyhrají v Bukurešti.

Arsenal už má klid od posledního zápasu, kdy na Strahově uhrál bezbrankovou remízu. "Kanonýři" nevyrazili do Andalusie v úplně nejsilnější sestavě: kouč Arséne Wenger doma nechal odpočívat trio Gallas, Clichy a Adebayor, zranění navíc nepustí do hry Hleba ani Van Persieho, zatímco kapitán české reprezentace Tomáš Rosický na palubě letadla nechyběl.

Sevilla se v La Lize trápí

Domácí věří, že utnou špatnou výsledkovou sérii. Ve španělské lize o víkendu prohráli podruhé za sebou a klesli na desáté místo, což je pro dvojnásobné vítěze Poháru UEFA nezvyklá pozice. "Musíme minulost hodit za hlavu a ukázat pravou tvář Sevilly. Nejsme sražení dole, když hrajeme proti velkým týmům, tak ze sebe pokaždé vymáčkneme to nejlepší," burcoval útočník Frederic Kanouté.

Dvojice týmů je na nejlepší cestě k postupu také ve skupině G. Vedoucí Inter Milán sice hraje proti Fenerbahce, kterému hodlá vrátit prohru z prvního duelu v Istanbulu, ale v úterý se mohou smát hráči obou mužstev. Pokud totiž Eindhoven v podvečerním duelu nezvítězí na půdě CSKA Moskva, Inter a Fenerbahce jdou dál. Pro Turky by to bylo vůbec poprvé při jejich vystoupení v LM. Kdyby Eindhoven uspěl, bude mít po pátém kole jistý postup jen vítěz vzájemného zápasu mezi Interem a Fenerbahce.

Lídr italské ligy Inter nechce nic oddalovat a už v úterý chce mít jistotu, přestože kouč Roberto Mancini má velké problémy s marodkou. Zranění jsou Figo s Vieirou, s lehkým tréninkem teprve začali Materazzi a Stankovič a Burdisso si ještě odpykává disciplinární trest z minulé sezóny. "Ale i tak musíme vyhrát a mít klid kolo před koncem skupin," přál si Mancini.

Také AS Řím, rival Interu ze Serie A, míří do osmifinále, ale musí vyhrát na půdě Dynama Kyjev. Římanům by mohla stačit i remíza, pokud Sporting Lisabon prohraje na Old Trafford s Manchesterem United. "Red devils" jsou navíc ve skvělé formě, doma vyhráli osm zápasů a nastříleli přitom 25 gólů.

Reklama

Související témata: