Hlavní obsah

Manchester United postupuje do finále Ligy mistrů přes Barcelonu

PRAHA

Fotbalisté Manchesteru United vyhráli v odvetném utkání semifinále Ligy mistrů nad Barcelonou 1:0 a po bezbrankové remíze z prvního zápasu postupují do finále. Největší zásluhu na tom má záložník Paul Scholes, který výstavní střelou do šibenice ve 14. minutě vsítil jedinou branku utkání. K vidění byl otevřený fotbal s velkým množstvím gólových příležitostí. Hráči Barcelony ale vždy ztroskotali v koncovce, a tak se v historii finále Ligy mistrů poprvé představí dva anglické týmy.

Článek

I když hráči Barcelony měli v počátku utkání mírnější převahu, byl to Manchester, jenž šel zásluhou parádní trefy Paula Scholese ze 14. minuty do vedení. Hostující obránce Zambrotta pod tlakem poslal míč přímo na nohy anglického veterána, jehož střela do šibenice nedala Valdesovi v brance Barcelony šanci. Na druhé straně se o vyrovnání pokoušel Messi. Ten zpoza obránce technickou střelou k tyči prověřil reflexy nizozemského gólmana Van der Sara.

Další zajímavý moment přišel ve 21. minutě, kdy po přihrávce Cristiana Ronalda jen o málo minul levou tyč Valdésovy branky Park. Manchester se po vstřelení branky dostal do větší herní pohody, naopak koncentrace fotbalistů španělského celku byla tatam.

Trenéři obou dvou mužstev nemohli do utkání nasadit svá velká útočná esa. Frank Rijkaard postrádá již od 9. března Ronaldinha, jehož trápí nejen natažené podkolenní vazy, ale také problémy se stehenním svalem. Kouč Manchesteru Sir Alex Ferguson naopak nenominoval ani na lavičku Wayna Rooneyho, který si odnesl zdravotní komplikace z posledního ligového zápasu proti Chelsea.

Po půlhodině hry se do dvou velice slibných střeleckých příležitostí dostal barcelonský záložník Deco. Nejprve zpoza šestnáctky technickým pokusem minul spojnici Van der Sarovy brány, o chvíli později nizozemského brankáře pořádně protáhnul, když střílel o pár decimetrů vedle pravé tyče. Otevřený fotbal s velkým množstvím příležitostí na obou stranách pokračoval až do samého konce první půle.

Ve stejném tempu začal i poločas druhý, v 54. minutě mohli jít do dvoubrankového vedení domácí. Přihrávku Cristiana Ronalda z otočky nedokázal usměrnit Evra do branky soupeře. O tři minuty později byl blízko ke gólu Carlos Tevez, jeho ránu byl Valdes nucen vyrazit jen před sebe. Hra se přelévala z jedné strany na druhou, po šanci Deca měl příležitost ekvilibrista Nani.

Po odehrané hodině tempo hry pozvolna upadalo, což bylo vidět hlavně na ofenzívě Manchesteru, proto se domácí trenér rozhodl ke dvojímu střídání. Barcelona se snažila o překonání defenzivního valu Manchesteru, ale ztroskotávala na přílišné překombinovanosti. Z toho se snažil vymanit střídající Henry, jeho dva pokusy ovšem gólem neskončily. Barcelona svého soupeře v závěru úspěšně zatlačila, branku ovšem vstřelit nedokázala, a tak zápas skončil výsledkem 1:0 pro anglický celek.

Manchester United - FC Barcelona 1:0 (1:0)
Branka: 14. Scholes. Rozhodčí: Fandel (Něm.). ŽK: Carrick, Ronaldo - Zambrotta, Deco, Yaya Touré. Diváci: 75 000. První zápas 0:0, postupuje Manchester United.
Manchester: Van der Sar - Hargreaves, Ferdinand, Brown, Evra (90+3. Silvestre) - Nani (76. Giggs), Scholes (71. Fletcher), Carrick, Pak Či-song - Ronaldo, Tevéz. Trenér: Ferguson.
Barcelona: Valdes - Zambrotta, Puyol, Milito, Abidal - Xavi Hernandez, Yaya Touré (88. Gudjhonsen), Decó - Messi, Eto'o (72. Krkič), Iniesta (60. Henry). Trenér: Rijkaard.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.