Hlavní obsah

VIDEO: Zatracený gólman Fabianski se stal v Bělehradu hrdinou Arsenalu

PRAHA/BĚLEHRAD

Od skalních příznivců londýnského Arsenalu si za své někdejší minely vysloužil posměšnou přezdívku. Výkon v úterním duelu 2. kola základní fáze Ligy mistrů na horké půdě Partizanu Bělehrad ale brankáře Lukasze Fabianského posunul do kategorie hrdinů. Polský gólman povedenými zákroky v závěru zápasu nedovolil srovnání skóre a byl jedním z hlavních strůjců tříbodové výhry Gunners.

Foto: Jose Manuel Ribeiro, Reuters

Brankář Arsenalu Lukasz Fabianski (vpravo) na archivním snímku.

Článek

Fabianski normálně kryje záda Manuelu Almuniovi, který se ale zranil při víkendovém hororovém utkání s West Bromwichem, které Arsenal prohrál 2:3. A tak kouč Arséne Wenger musel chtě nechtě sáhnout po Fabianském. Brankáři, kterému fanoušci Kanonýrů nemohou přijít na jméno za řadu zpackaných utkání. V minulé sezóně naskočil pětadvacetiletý Polák ve čtyřech utkáních Premier League a porážky s Wiganem a Blackburnem padají na jeho hlavu. V Lize mistrů pak vstoupil do historie duelem proti Portu, v němž si vstřelil vlastní gól a k jedné brance soupeři pomohl špatně vyřešenou situací, po níž následoval úspěšný přímý kop.

V úterý v Bělehradě ale Fabianski své jméno naprosto očistil, přestože v 33. minutě inkasoval vyrovnávací gól z penalty. Anglický tým měl šanci strhnout vedení na svou stranu na začátku druhé půle, Aršavin ale ze značky pokutového kopu neuspěl. Až v 71. minutě Arsenal vedl po trefě Šammacha, který se prosadil po centru Tomáše Rosického, a v 82. minutě pojistil vedení Squillaci.

Tomáš Rosický z Arsenalu (vlevo) slaví s úspěšným střelcem Marouanem Šammachem.foto: Reuters/Marko Djurica

Jasné vedení se však ještě otřáslo v základech a Fabianski se stal v posledních minutách hlavní postavou utkání. Po faulu Gibbse totiž chytil druhou penaltu Cléa v zápase a v nastaveném čase se blýskl skvělým zákrokem proti pokusu Ilijeva. „Viděli jsme brankáře, jakého známe z tréninku. Podal bezchybný výkon,“ rozplýval se Wenger po utkání. „Vím, že to v něm je. Dostal se do hry a věřím, že mu to pomůže nabrat sebevědomí. Zkušenosti z takových zápasů mu také pomohou,“ poznamenal kouč Kanonýrů.

Hned v neděli by mohl přijít pro Fabianského další velký den: na programu Premier League je totiž ostře sledované derby s Chelsea. A Almuniův loket stále není v pořádku... „Momentálně je Almunia stále mezi zraněnými. Zatím je ale příliš brzy na to spekulovat, kdo bude proti Chelsea chytat,“ doplnil Wenger.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.