Hlavní obsah

Stachanovec Hübschman vyhlíží další ražbu Evropou

PRAHA

Přes reprezentační zastávku v Chorvatsku směřuje fotbalista Tomáš Hübschman k velkolepé bitvě, se Šachtarem Doněck si může otevřít dveře tam, kde ještě nebyl – do čtvrtfinále Ligy mistrů. „Už jsme toho zvládli dost, i AS Řím můžeme v osmifinále vyřadit,“ věří defenzivní záložník suverénního lídra nejvyšší ukrajinské soutěže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Hübschman na srazu fotbalové reprezentace

Článek

Ta prožívá zimní spánek, hlásí se ale Liga mistrů. Pro Hübschmanův celek bude zápas v ní příští týden vůbec prvním soutěžním v tomto roce.

„To je úskalí, my hrajeme zatím jen bez diváků, bez tlaku, zato Řím s Interem Milán a dalšími kvalitními protivníky. My sice taky, ale s vědomím, že to je přátelák nebo turnaj,“ přemítá jeden z pilířů ukrajinského klubu, zvaného kdysi v souladu s dobovou propagandou Stachanovec.

I testy proti českým celkům má Šachtar v přípravě na další ražbu pohárovou scénou za sebou. Může tak porovnávat sílu adeptů na český titul – Plzně a Sparty. „Ani jedno mužstvo nehrálo otevřený fotbal, museli jsme bránit brejky, Plzeň byla nepříjemnější, ale možná to bylo tím, že jsme za sebou měli pět hodin v letadle z Doněcku do Alicante a tři hodiny v autobuse na hotel a hned na zápas,“ líčí Hübschmann, kterého ze soustředění ve Španělsku vytrhla akce českého týmu, příprava na pokračování kvalifikace o ME.

„Trenér Lucescu mně i dalším reprezentantům upravil program,“ nedělá si hlavu s tím, že kvůli národnímu mužstvu přichází o údobí, kdy se v klubu perně bojuje o místo v základu. I z týmu včerejšího soupeře jsou jeho kluboví spoluhráči – kapitán Darijo Srna či v brazilském Riu narozený chorvatský reprezentant Eduardo. „Však jsme tuhle přípravu taky spolu dlouho probírali,“ usmívá se, ale už vzhlíží k dráždivě blížícímu se jarnímu rozjezdu prestižní LM.

Italskou ligu nehltá

„Rád bych u toho v Římě byl na hřišti,“ říká. Nepočítá, že by rumunský kouč nějak měnil jeho postavení v mužstvu. „Hrajeme na dva defenzivní záložníky, já toho zleva,“ připomíná. Krátký reprezentační sraz pro něj znamená cesty navíc. „Ale aspoň jsem se stavil za rodinou, která je teď v Česku,“ podotýká.

Italskou ligu kvůli soupeři nezačal hltat víc než jindy. „Trenér nám je připomene před zápasem včas,“ říká 29letý reprezentant, který je nebývalou trvalkou – už šest a půl roku obléká dres Šachtaru. I proto, že je spokojen. „Sedlo mi to tam,“ je mu jasné, když se ohlédne za sbírkou úspěchů včetně triumfu v Poháru UEFA. „Je tu pohoda. Není třeba nic měnit,“ libuje si.

Reklama