Hlavní obsah

Po stupidní štaci v Hongkongu měl srbský snajpr střílet v Borisovu. Góly ale nedává

MINSK

Nasupil se a svou nespokojenost dával nepokrytě najevo. „Nešel jsem sem kvůli tomu, abych vysedával na lavičce mezi náhradníky. Jsem fotbalová klasa, která musí hrát,“ čertil se legionář ve službách běloruského Borisova Mateje Kežman, když ho v minulém zápase Ligy mistrů proti AC Milán trenér Gončarenko nepostavil. „Chápu ho, a je jen dobře, že chce hrát. Ale to chtějí všichni,“ nedělal z prudkého výlevu dvaatřicetiletého srbského zabijáka žádnou vědu mladý kouč běloruského mistra.

Foto: David W. Černý, Reuters

Plzeňský Marián Čišovský (vpravo) v souboji s Matejou Kežmanem z Borisova v prvním duelu Ligy mistrů v Praze..

Článek

Přitom Kežman je v jeho týmu skutečná klasa. Opravdu střelec se zabijáckým instinktem. Nejznámější, nejpopulárnější, fotbalovým světem nejprotřelejší a v Borisovu pochopitelně nejlépe placený. I proto, že z exotické destinace v dalekém Hongkongu přišel v létě zadarmo a běloruský klub mu totiž mohl dát gáži, jakou si žádal. Vždyť srbský Batman přicházel jako skutečná hvězda, která měla už něco za sebou.

Champions League měla být výzvou

„Chci ještě něco dokázat, i do srbské reprezentace bych se chtěl vrátit. Liga mistrů, do níž se Borisov dostal, je pro mě tou nejlepší příležitostí. Výzvou, abych dokázal, že jsem góly nezapomněl střílet,“ vysvětloval Kežman, že rozhodně nikoli jen peníze ho k angažmá v Bělorusku zlákaly. Mimochodem dvanáctému během  kariéry...

Trenér BATE Borisov Viktor Gončarenko přestal Kežmana stavět, protože góly nedává.foto: ČTK/Vít Šimánek

Profesionální kariéru totiž začínal už v sedmnácti letech v klubu Radnički Pirot, odkud se přes FK Loznica dostal do Smědereva, aby už po pár měsících zamířil do Partizanu Bělehrad. Dal 33 gólů v 54 zápasech, a když se stal v druhé sezóně nejlepším střelcem soutěže, přestoupil do Eindhovenu.

V Eindhovenu ho měli za Batmana

V nizozemské lize vyšla jeho hvězda naplno. Zářil, třikrát se stal nejlepším kanonýrem soutěže, neboť ve dvojici s  Arjenem Robbenem jim to klapalo. Doslova pohádková spolupráce...  A protože Kežmanovi po každém gólu hráli muziku z filmu Batman, fanoušci i novináři pro ty dva používali jako slovní hříčku přídomek Batman a Roben podle filmu, kde jméno nizozemského borce nahrazoval Robin.

Jasně že si Kežman udělal v Evropě jméno, pochopitelně že ho lanařily velké kluby. Nakonec ho zlákala londýnská Chelsea, ale na ostrovech se Kežmanova kariéra zadrhla. Pořád střílel góly a sbíral trofeje, ale nikde už nebyl tak spokojený jako v Eindhovenu.

Hongkong? Fotbalová stupidita

Začal střídat štace, Atlético Madrid vyměnil za Fenerbahce Istanbul, Paris Saint-Germain za Zenit Petrohrad, aby nakonec zamířil do Hongkongu. South China pro něho měl být klubem na fotbalové dožití. Jenže po roce šel Kežman zase dál. „Město bylo úžasné a klub fantastický. Hlavně lidé mně připadali až neuvěřitelní. Hodní a trpěliví, neustále se snažili mi pomáhat,“ vzpomíná na působení v Hongkongu dvaatřicetiletý srbský internacionál.

„Ale jinak to byl krok vedle. Hotový fotbalový úlet. Třeba Pohár Asijské fotbalové konfederace je pěkná stupidita. K zápasu jsme cestovali i více než patnáct hodin, a pak jsme hráli ve spalujícím žáru. Bojovali jsme o přežití, ne se soupeřem.“

Zabiják, který ale góly nedává

Do Běloruska přišel s pověstí zabijáka, který měl svými zkušenostmi a hlavně góly pomoci Borisovu nejen obhájit titul, ale hlavně se výrazněji prosadit v Champions League. Jenže Kežman očekávání nenaplňuje. Zatímco Brazilec Bressan střílí jednu branku za druhou, srbský snajpr se netrefil ani jednou. Ani v běloruské lize, natož pak v Champions League.

I proto ho trenér Gončarenko nechal v posledním duelu proti AC Milán jen na lavičce náhradníků, což Kežmana tolik popudilo.

V dnešním střetnutí proti Viktorii Plzeň by se však měl světoběžník Kežman v sestavě Borisova objevit. Dostane novou šanci dokázat, že góly střílet nezapomněl...

„Víme, že Borisov má silné hráče v útočné fázi, ale náš soupeř není o jednotlivcích, ale o týmu, který je velice připravený,“ vyhnul se trenér Pavel Vrba odpovědi, zda mu některý z běloruských fotbalistů – a Kežman pak především – nahání obavy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.