Hlavní obsah

A teď nejatraktivnějšího soupeře, kázal Horváth po remíze ve stylu kamikadze

Nebyl by to on, kdyby i úžasnou remízu 2:2 s AC Milán neobrátil v žert. „Teď se hlavně těším na pozdní večeři, ta mě nejvíc zajímá. A cestou do Plzně musíme koupit nějaká piva, aby bylo čím slavit,“ culil se kapitán plzeňských fotbalistů Pavel Horváth (36) po posledním utkání Viktorie v Lize mistrů. „Pro mě to byl nejkrásnější podzim, jaký jsem kdy odehrál,“ rozplýval se vzápětí již zcela vážně.

Foto: David W Cerny, Reuters

Kapitán fotbalistů Plzně Pavel Horváth měl po utkání s AC Milán důvod slavit.

Článek

Remízu s Milánem jste si asi jaksepatří užil.

Závěr byl pro nás jako z říše snů. Posledních pět minut vstoupí do historie! Věděli jsme, že Borisov prohrává v Barceloně, takže jsme už bodovat nepotřebovali. Přesto jsme si to na hřišti uhráli sami a podle mého po zásluze postoupili.

Drama až do posledních okamžiků nastavení jste si ovšem neodpustili...

V první půli jsme měli šancí dost, ale jsme bohužel takoví šmrdlalové. Do druhé půle jsme nastoupili nekoncentrovaní a dvakrát inkasovali. Byli jsme chvíli jako opaření, ale ne dlouho. A v závěru jsme si role vyměnili. Jak my jsme proflákali prvních pět minut druhé půle, tak oni posledních pět minut zápasu. To už jsme hráli ve stylu kamikadze, naštěstí to vyšlo.

Historicky první účinkování Plzně v Lize mistrů tedy bylo velmi pozitivní.

Pro mě to byl nejkrásnější podzim, jaký jsem kdy odehrál! Naším cílem byl postup do Evropské ligy, a ten jsme ziskem pěti bodů splnili. Jsem spokojený, jak jsme odehráli oba zápasy s Milánem. A i když jsme ani proti Barceloně doma nezačali zle, přece jen se ukázalo, že Barca je někde jinde než my.

Už jste si vybral soupeře pro jarní pokračování v Evropské ligy?

Nejdřív přijde na řadu dovolená. Už se těším, že si vyčistíme hlavy od fotbalu. A pokud jde o los, chci nejatraktivnějšího soupeře, jaký v osudí bude. Na jaře už by se mělo hrát v Plzni, tak ať první zápas na zrekonstruovaném stadiónu stojí za to.

Fotbalisté Plzně po zápase s AC Milán, kankán diriguje kapitán Horváth (vpravo)...foto: Právo/Petr Hloušek

Dokázali jste však vyprodat i pražský Eden. Pronajatý stadión vám tedy k srdci nepřirostl?

Já si o něm pořád myslím, že je pro nás zakletý. Výsledkově, protože herně se nám v Edenu daří. Ale nevyhráváme tady – snad to remíza s Milánem zlomila.

Věříte, že po letošním podzimu už fotbalová Evropa ví, kde leží Plzeň?

Bydlím v Praze a do Plzně dojíždím, takže já tam trefím... A doufám, že teď o nás v Evropě už taky vědí.

Mladší spoluhráči litují, že Liga mistrů pro Plzeň skončila. Taky byste ji hrál klidně až do Vánoc?

Na Ježíška bych ji zrovna mít nemusel, ale na jaře klidně. Užil jsem si jí fantasticky, i když ke konci už moc sil nezbývalo. Byli jsme tak unavení, že v kabině po zápase jsem musel kluky hodně hecovat, abychom si ještě zakřičeli. Slavit nebylo čím, měli jsme jen coly. V Plzni si určitě nějaké pivo dáme.

Nemáte obavy, že řada hráčů v zimě odejde a jaro začnete se značně obměněným týmem?

Mrzí mě, že báječný podzim končí, z toho jsem trošku naměkko. Všem klukům hrozně přeju, ať se jim povede nějaký dobrý přestup. Něco končí, něco začíná. Proti Milánu třeba nastoupil mladý Vláďa Darida a hrál dobře. Věřím, že si zase najdu nové nocležníky a kamarády, se kterými budu dojíždět z Prahy. Je to takový kolotoč.

Reklama

Související témata: