Hlavní obsah

Wenger na lavičku nesměl. Jeho asistent si proto po výhře stěžoval: Hlava mě bolí k prasknutí

Montpellier/Praha

Ve své Francii na lavičku nesměl, ale i na tribuně v Montpellier mohl být kouč londýnského Arsenalu Arséne Wenger spokojený. Jeho tým zahajovací zápas nového ročníku Ligy mistrů zvládl a díky dvěma slepeným gólům si za La Manche odvezl tři body. „Na pouhých pět minut jsme ztratili koncentraci, za což jsme byli krutě potrestáni. Ukázalo se, že se musíme ještě hodně učit, protože v zápase s tak velkým týmem, jakým je Arsenal, přišel trest zákonitě,“ povzdechl si kouč domácího Montpellier René Girard.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Lukas Podolski z Arsenalu slaví se spoluhráčem Coquelinem gól proti Southamptonu.

Článek

Když v osmifinále loňského ročníku Ligy mistrů vypadl Arsenal s milánským AC, pustil se kouč Gunners Wenger do rozhodčího. Stěžoval si, že proti jeho týmu nařídil příliš mnoho trestných kopů, což byl prý jeden z důvodů, proč Arsenal nedotáhl do konce senzační obrat a navzdory domácí výhře 3:0 ze soutěže vypadl.

I na tribuně byl Wenger spokojen

Disciplinární komise UEFA mu za kritiku sudího vyměřila pokutu 40 tisíc eur (asi 990 tisíc korun) a navíc mu na tři zápasy zakázala přístup na lavičku. V Montpellier se proto na zahajovací zápas nového ročníku Champions League díval Wenger jen z tribuny.

Mohl být spokojen, protože i na evropské scéně jeho Gunners dokázali, že se s odchodem nizozemského kanonýra Van Persieho do konkurenčního Manchesteru United vyrovnali.

„Stejně jako v předchozích zápasech Premier League jsme i tentokrát prokázali, že v nové sezóně má naše mužstvo velký týmový duch.  A nejen to - hrajeme kolektivně, jeden za druhého je ochoten se obětovat, jdeme společně za výhrami," nešetřil chválou asistent Steve Bould, který vzhledem k Wengerově absenci vedl mužstvo z lavičky.

Asistent si novou roli neužil

„Nejsem si ale jistý, zda jsem si roli trenéra patřičně užil. Byl to úplně jiný nápor, než na jaký jsem byl osmnáct let zvyklý. Hlava mi z toho bolí až k prasknutí," přiznával upřímně Wengerův asistent.

„Hlavně první poločas byl v našem podání vynikající, neboť jsme dokázali držet míč a drželi jsme soupeře na distanc," kvitoval, jak jeho svěřenci zareagovali na rychlý vedoucí gól domácích. Ti šli už v 9. minutě do vedení gólem z penalty, kterou proměnil Maročan Belhanda, jenže za sedm minut Podolski a Gervinho skóre bleskově otočili.

Pro Podolskeho, jenž se po trochu rozpačitém úvodu sezóny v dresu „Kanonýrů" chytil a začal dávat důležité góly, měl Bould vůbec samá slova chvály.

„Neviděl jsem tolik dobrých útočníků, jako je on. Umí zakončovat levou i pravou nohou, dostává se do šancí, proměňuje je. Přitom je poctivý, skromný, s úžasným přístupem k tréninku," vychvaloval německého legionáře, který přišel na ostrovy před sezónou z Kolína na Rýnem. Podobným způsobem kvitoval i výkon Oliviera Girourda, který před sezónou přestoupil do Arsenalu právě z Montpellier a proti bývalému klubu odehrál výtečnou partii.

„Je jedním slovem báječný. Pracuje pro tým, útočí, brání, obětuje se pro mužstvo. Jen gólové zúročení zatím chybí, ale to také přijde," chválil pětadvacetiletého urostlého útočníka, který v minulé sezóně nastřílel v Montpellier jedenadvacet branek a při návratu domů nahrával Podolskému na vyrovnávací gól.

"Vstup do Ligy mistrů jsme zvládli, teď půjdeme s o to větší chutí a sebevědomím na Citizens," připomněl Podolski, že už v neděli čeká na Arsenal šlágr Premier League na hřišti obhájce titulu Manchesteru City, v němž se podle trenéra Wengera teprve ukáže, jak na tom jeho tým v nové sezóně opravdu je.

Reklama

Související témata: