Hlavní obsah

Sparta nabídla druhé místo v Lize mistrů Rumunům. Podpoří Plzeň aspoň Liberec s Jabloncem?

Praha

Malér hned na začátku. A velký. Pohárová sezóna 2012/13, druhá nejlepší v samostatné české historii, se dost těžko bude opakovat. Zatímco Plzeň jistě kráčí směrem k Lize mistrů, Sparta po 19 letech zase vypadla hned na startu. Její body tak budou muset nahradit mnohem méně pohárově zkušení fotbalisté Liberce a Jablonce. Jen tak může dál žít naděje na dva zástupce v kvalifikaci milionářské Ligy mistrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Krejčí si vyčítá promarněnou šanci v utkání se švédským Häckenem.

Článek

Jedna ze dvou pohárových opor tentokrát proti průměrnému švédskému Häckenu trapně vyhořela, a tak je pro fotbalové kluby obrovská šance v ohrožení. Nový ročník zahájila Česká republika v žebříčku koeficientů na patnáctém místě, jež jako poslední zajišťuje nejen tři zástupce v předkolech Evropské ligy, ale hlavně dva reprezentanty v kvalifikaci milionářské Ligy mistrů.

Jenže hned po druhém předkole spadli Češi na 17. místo, přehnali se přes ně jak Rumuni, tak Izraelci. A zatímco obě tyto země pokračují s plným počtem klubů, Češi odepsali Spartu, která přitom měla být s Plzní největším dodavatelem bodů. Malou útěchou může být, že momentálně osmnáctý Kypr ztratil dokonce už dva týmy.

Plzeň a Sparta v minulé sezóně přežily v pohárech zimu a povedený ročník se v žebříčku hned projevil. Chce to však přidat ještě jednu solidní sezónu. Pokud by Češi na jejím konci skončili nejhůře patnáctí, nasadí v létě 2015 do bitvy o Ligu mistrů dva zástupce. Pořadí v žebříčku je určující pro nasazení klubů s ročním zpožděním.

Bitva o klíčovou patnáctou příčku:
13.Švýcarsko26,4255/5
14.Rakousko23,2254/5
15.Rumunsko22,6324/4
16.Izrael22,5004/4
17.Česká republika22,2253/4
18.Kypr20,8752/4
19.Dánsko18,4004/5
Ve zlomku je uveden počet zástupců na startu sezóny/počet klubů, které v pohárech pokračují.

Rumuni a Izraelci začali mnohem lépe

Plzeň je pohárová jistota a ani estonský tým Nomme Kalju by pro ni ve 3. předkole Ligy mistrů neměl být nepřekonatelným soupeřem. Také pro los play off bude Viktoria nasazená, a pokud do něj postoupí, bude mít jistotu minimálně účasti v Evropské lize.

Otázkou je, jak výpadek Sparty dokážou kompenzovat severočeské týmy. Ve 3. předkole Evropské ligy se Liberec utká s FC Curych a Jablonec s norským Strömsgodset IF. Ideální by bylo, aby alespoň jeden z nich prošel až do hlavní soutěže, to by však samozřejmě musel přejít také přes dalšího soka ve čtvrtém předkole.

Především vinou Sparty odstartovali Češi nový ročník nevalně, připsali si zatím zisk 0,875 (v předkolech mají na hřišti získané body jen poloviční hodnotu). Naopak Rumuni (2,250) a Izraelci (1,375) začali pěkně od podlahy. Proto mají ke dvěma místům v kvalifikaci o Ligu mistrů zatím o něco blíž.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.