Hlavní obsah

Liverpool porazil Juventus a do semifinále má blíž

PRAHA

Fotbalisté Liverpoolu mají po vítězství 2:1 v úvodním utkání čtvrtfinále Ligy mistrů s Juventusem Turín blíž do semifinálové části. Do utkání nastoupili v úterý všichni tři Češi: domácí Baroš a hostující Nedvěd v základních sestavách, Šmicer se do liverpoolské jedenáctky dostal na poslední čtvrthodinu.

Článek

Před zápasem panovala v ochozech Anfield Road přátelská atmosféra a domácí fandové se omluvili Juventusu za dvacet let starou bruselskou tragédii obřím nápisem "Přátelství" vyvedeným v italštině. Přátelský duch ale vyprchal poté, co stadión uctil někdejší smutný souboj a také úmrtí papeže Jana Pavla II.

Hráči v rudých dresech totiž vtrhli na trávník s obrovskou snahou zaskočit italského protivníka nátlakovou hrou. A až překvapivě často se jim to dařilo, protože hostující obrana se nedokázala vyrovnat s aktivním presinkem.

Už v první minutě určil ráz prvního poločasu Baroš, který vybojoval první roh. Ten ještě vyšel nazmar, ale v desáté minutě vydřel český reprezentant obdobnou situaci a po centru Gerrarda se objevil na zadní tyči finský reprezentant Hyppiä, jehož tvrdá rána dostala domácí do vedení.

Mohutný nápor anglického klubu pokračoval a o čtvrt hodiny později vybuchl Anfield Road podruhé. Baroš nechal nenápadný oblouček od pravé postranní čáry doplachtit ke Garcíovi a jeho rána levačkou z dvaadvaceti metrů zaskočila i věhlasného Buffona.

Juventus se ale mohl rychle vrátit do hry, protože už v 26. minutě naservíroval na hranici trestného území s chutí hrající Nedvěd ideální pas Ibrahimovicovi, jenže jeho okamžitý přízemní pokus orazítkoval jen tyč a následná dorážka českého záložníka skončila mimo.

Hosté po přestávce zvolili ofenzivnější pojetí. Hru rozhýbal především Nedvěd, přestože to byl jeho první zápas po šesti týdnech zdravotní pauzy. V 62. minutě právě český fotbalista nebezpečně ohrozil Carsona, ale ten jeho tvrdý pokus kryl.

Jenže při další akci už Dudkův náhradník zklamal - nijak ostrá hlavička Cannavara přeskočila jeho ruku a hosté vstřelili tolik důležitý gól pro odvetu. Nic na tom už nezměnil ani příchod střídajícího Šmicera.

Lyon kanonádu nezopakoval

Fotbalisté Olympique Lyon hráli v prvním čtvrtfinále Ligy mistrů s Eindhovenem jen 1:1. Na gól domácího Maloudy odpověděl 11 minut před koncem Cocu. Tak málo branek v tomto ročníku v Lyonu ještě nikdo nedostal a před odvetou mají blíž do semifinále Nizozemci.

V úterý to zpočátku vypadalo, že se kanonáda může opakovat, hlediště explodovalo nadšením už za dvanáct minut. Na zteč vyrazili obávaní střelci Wiltord a Govou, zadáci hostí nevěděli, kam dřív skočit a zapomněli na Maloudu. Rodák z Guayany je okamžitě potrestal.

Nebyla to první šance domácích. Už předtím Brazilec Juninho pořádně vystrašil svého krajana v brance Gomese. Jeden z nejlepších exekutorů přímých kopů na světě poslal svou vizitku v podobě bomby, která zasvištěla jen těsně nad břevnem. I hráčům Eindhovenu bylo rázem jasné, proč dal Juninho v Lyonu už 19 gólů rovnou z přímého kopu.

Domácí těžili i z jeho dalších standardních situací, ale do šancí se dostávali i díky rychlým útokům. Nejblíže ke zvýšení náskoku měl Essien z Ghany, ale jeho tvrdou střelu ve 44. minutě vytáhl Gomes na tyč. Jeho protějšek Coupet si na druhé straně hřiště v prvním poločase prakticky nesáhl na míč.

Po změně stran to zpočátku nebylo jiné. Trenér Guus Hiddink, který v roce 1988 přivedl nizozemský klub až k triumfu v PMEZ, znovu předvedl, že je mistrem defenzivy, a očekávaná lyonská smršť tentokrát nepřišla. Naopak v 79. minutě Cocu vyrovnal. Čtyřiatřicetiletý veterán založil akci ve středu hřiště, pak si narazil míč s Korejcem Pak Či-sungem a umlčel vítězné chorály ve vyprodaném hledišti.

Odvety obou utkání jsou na programu 13. dubna. Úvodní čtvrtfinálové zápasy Inter Milán - AC Milán a Bayern Mnichov - Chelsea se hrají ve středu od 20:45, odvety pak 12. dubna.

FC Liverpool - Juventus Turín 2:1 (2:0)
Branky: 10. Hyypiä, 25. García - 63. Cannavaro. Rozhodčí: De Bleeckere - Simons, Hermans (všichni Belg.). Bez ŽK. Diváci: 45.000 (vyprodáno).
Liverpool: Carson - Finnan, Carragher, Hyypiä, Traore - García, Biščan, Gerrard, Riise - Le Tallec (73. Šmicer), Baroš (66. Nuňez). Trenér: Benítez.
Juventus: Buffon - Zebina (81. Montero), Thuram, Cannavaro, Zambrotta - Camoranesi, Blasi (46. Pessoto), Emerson, Nedvěd - Ibrahimovic, Del Piero (61. Trezeguet). Trenér: Capello.
Olympique Lyon - PSV Eindhoven 1:1 (1:0)
Branky: 12. Malouda - 79. Cocu. Rozhodčí: Collina - Maggiani, Calcagno (všichni It.). ŽK: Vogel, Cocu (oba Eindhoven). Diváci: 40.000.
Lyon: Coupet - Reveillere, Cris, Cacapa, Abidal - Essien, Diarra, Juninho, Malouda - Wiltord, Govou. Trenér: Le Guen.
Eindhoven: Gomes - Ooijer, Alex, Bouma, I Jong-pchjo - Van Bommel, Cocu, Vogel - Pak Či-sung, Farfán (71. Beasley) - Hesselink. Trenér: Hiddink.

Reklama

Související témata:
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.