Hlavní obsah

Památný Čechův večer. Big Pete odchytá proti Galatasarayi 100. zápas v Lize mistrů

Praha

Zase vévodí klubovým stránkám. Web Chelsea připomíná, že brankář Petr Čech v dnešní odvetě osmifinále proti Galatasarayi Istanbul odchytá svůj 100. zápas v Lize mistrů. Stovku zatím zdolalo osmnáct fotbalistů, gólman Blues bude prvním Čechem, který se k nim přiřadí. „Je to velký úspěch, na který jsem nikdy nepomyslel,“ těší se Big Pete na svůj památný večer.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Brankář Chelsea Petr Čech v prvním utkání s Galatasarayem Istanbul.

Článek

Brankář české reprezentace už je pamětník, přestože mu je teprve 31 let. „Zažil jsem v Lize mistrů spoustu velkých zápasů. Třeba když jsme porazili Barcelonu 4:2 v roce 2005, bylo to něco naprosto úžasného," líčí Petr Čech.

A v roce 2012 si splnil velký sen. Ligu mistrů s Chelsea vyhrál. „Na cestě k trofeji jsme měli několik pozoruhodných momentů. Některé z nich budou vyčnívat navždy. Extra speciální pocity prožíváte v semifinále a finále, protože víte, že jste blízko a nechcete si nechat ujít mimořádnou příležitost. Vítězné finále v Mnichově proti Bayernu je samozřejmě moje nejoblíbenější vzpomínka na Ligu mistrů."

Začal se Spartou v Mnichově

Právě v Mnichově také Čech svou cestu ke stovce začal. Před 12 lety v milionářské soutěži debutoval v dresu Sparty na hřišti Bayernu, kde vychytal remízu 0:0. „Měli jsme začínat proti Spartaku, ale kvůli tragédii 11. září se úvodní kolo odkládalo a na svůj debut jsem si musel týden počkat," nikdy nezapomene.

Výkony v Lize mistrů Čechovi výrazně pomohly k angažmá ve francouzském Rennes. Kdepak by ho ovšem v té době napadlo, že odchytá sto utkání v Lize mistrů. A vzhledem k dlouhověkosti brankářů může jednou útočit i na absolutní rekord, který zatím se 143 starty drží  Ryan Giggs z Manchesteru United.

„Je to podobné jako v národním týmu. Když hrajete fotbal, sníte o tom, abyste si mohli alespoň jednou zahrát v Lize mistrů a v reprezentaci. Když se vám to povede, tak se snažíte tvrdě pracovat, abyste se na úrovni udrželi. A já měl to štěstí, že jsem si mohl zahrát tolik velkých zápasů," je Čech vděčný.

Čtvrtým stovkařem mezi brankáři

Ve Spartě začínal jako zelenáč, byla to však pro jeho další kariéru klíčová sezóna. „A památný ročník pro celou Spartu... Vždyť jsme nastupovali proti Bayernu, Realu Madrid, Feyenoordu. Když jsem pak přišel do Chelsea, věděl jsem, že mohu hrát proti komukoli," popisuje Čech.

Za Spartu odchytal v Lize mistrů 12 zápasů, zbylých 87 za Chelsea. Před Čechem zdolali stovku jen tři gólmani - Iker Casillas (134), Víctor Váldes (106) a Oliver Kahn (103).

Z českých fotbalistů se Pavel Nedvěd zastavil na kótě 79. Dosud aktivní Tomáš Rosický odehrál 67 a Tomáš Hübschman 62 zápasů.

Hráči s nejvíce starty v Lize mistrů (bez předkol):
Počet zápasůJménoKluby
143*Ryan GiggsManchester United
142RaúlReal Madrid, Schalke
139*XaviBarcelona
135Paolo MaldiniAC Milán
134*Iker CasillasReal Madrid
125Clarence SeedorfAjax, Real Madrid, AC Milán
124Paul ScholesManchester United
120Roberto CarlosReal Madrid, Fenerbahce
115*Carles PuyolBarcelona
112Thierry HenryMonako, Arsenal, Barcelona
...
99*Petr ČechSparta, Chelsea
79Pavel NedvědSparta, Lazio Řím, Juventus
67*Tomáš RosickýSparta, Dortmund, Arsenal
62*Tomáš HübschmanSparta, Šachtar
55Jiří NovotnýSparta

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.