Hlavní obsah

Stocha jsem měl v hlavě hned, říká kouč slovenské reprezentace Hapal

Praha

Ve svých devětačtyřicátých narozenin (27. července) dostal kouč Pavel Hapal od Sparty dárek - vyhazov! Stačila k tomu prohra v předkole Evropské ligy v Srbsku se Suboticí 0:2. Před tím sice porazila Sparta Opavu v úvodním kole domácí nejvyšší soutěže, ale to bylo málo. Bez práce nezůstal dlouho. V říjnu po rezignaci trenéra slovenské reprezentace Jána Kozáka dostal nabídku ujmout se mužstva a přijal ji. Hned byl také rozhodnutý povolal zpět slávistu Miroslava Stocha. Návrat do Prahy je pro oba pikantní. Hapal bude v Edenu 19. listopadu v posledním duelu Ligy národů sedět na lavičce soupeře, ale věří, že uspěje, jak řekl v exkluzivním rozhovoru pro Sport.cz a Právo. Stoch nastoupí na trávník, kde zná každý drn a střelecky se mu tu daří.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Miroslav Stoch se raduje z gólu. Za své výkony si vysloužil nominaci do národního týmu

Článek

Rozmýšlel jste se dlouho, než jste přijal nabídku vést slovenskou reprezentaci?

Nabídka přišla rychle a nečekaně. Dlouho jsem nepřemýšlel, vlastně skoro vůbec, tohle je jedna z nabídek, které se neodmítají. Pro mne to je velká pocta, vést slovenskou reprezentaci. Výhodou bylo, že jsem spoustu lidí ze Slovenského fotbalového svazu znal, pracoval jsem tu ještě loni jako kouč jednadvacítky.

Mluvil jste se svým předchůdcem Jánem Kozákem?

Volal jsem mu, ale nezvedl mi telefon. Nehledám za tím nic negativního. Měli jsme spolu velmi dobrý vztah, když jsem trénoval jednadvacítku a on áčko. Jistě se najde příležitost a sedneme si.

Kterému z hráčů jste volal jako prvnímu?

To už vám přesně neřeknu, ale jako první jsme kontaktovali a následně navštívili trio Hamšík, Škrtel, Kucka. Potkali jsme se i s dalšími hráči, především z české ligy, byli jsme v Berlíně za Dudou. Objet všechny nebylo vzhledem ke krátkému času reálné, se všemi jsme s mými asistenty ale mluvili telefonicky. Pozitivní je, že všichni mají zájem reprezentovat.

Znáte největší slovenské hvězdy osobně?

Potkávali jsme se na různých akcích, ale o nějakém bližším vztahu mluvit nelze. Věděli jsme o sobě. Oni o mně měli informace od hráčů, kteří za mne prošli jednadvacítkou.

Kolik hráčů ze „svojí" reprezentace do jednadvaceti let máte v kádru áčka?

Jestli dobře počítám, tak sedm. Nominoval jsem gólmana Rodáka, stopery Škriniara a Vavra, levého beka Hancka, záložníky Lobotku s Rusnákem a útočníka Zreláka.

Od první chvíle, co jste byl uveden do funkce, se mluvilo o návratu záložníka Slavie Miroslava Stocha, který pod Kozákem odmítl reprezentovat. Byl jste pro něj rozhodnutý hned a jednání s ním probíhala hladce?

Záměr nominovat Stocha jsem měl v hlavě od první chvíle, kdy jsem byl ustaven trenérem slovenské reprezentace. Podle mne do mužstva patří. Hned jsem to probral s prezidentem svazu Jánem Kováčikem. Prezident mi dal při nominaci volnou ruku. Zavolal jsem Stochovi, setkali jsme se v Praze, popovídali jsme si a rozešli se s přáním úspěšné spolupráce.

Našel jste v české nejvyšší soutěži i další adepty slovenské reprezentace?

Kromě Stocha jsou v nominaci gólman Kozáčik a záložník Hrošovský z Plzně, v hledáčku máme z Viktorie také dalšího středopolaře Procházku a útočníka Pačindu, který tam přestupuje z Dunajské Stredy, ze Sparty stopera Štetinu, ze Slavie záložníka Hromadu, ale ten je momentálně zraněný, znám ho však z jednadvacítky. Z Jablonce sledujeme dalšího středopolaře Považance. Adeptů je v české lize dost. Se všemi jsme s asistenty mluvili.

Může vám pomoct znalost hráčů z české ligy, v níž jste ještě na začátku podzimu působil na lavičce Sparty?

Těžko říct, oba týmy se dobře znají. Bude záležet i na tom, kolik hráčů z české nejvyšší soutěže v Edenu proti Slovensku nastoupí.

Slovensko ani Česko už nemohou skupinu Ligy národů vyhrát, jejím vítězem je s předstihem Ukrajina. O čem tedy budou poslední dva zápasy?

Půjde v nich o mnoho. Jednak ani Slovensko ani Česko nechtějí vypadnout z druhé výkonnostní skupiny. Důležitý bude každý bod i z hlediska nasazení do kvalifikace, a pak také šance na případnou baráž. Samozřejmě pořád jde o reprezentaci, tedy také o prestiž.

Bude i pro vás mít specifický náboj zápas v Edenu?

Pochopitelně, jsem Čech, ale budu na lavičce Slovenska, takže si budu přát vítězství svého týmu. Pro hráče to je ještě specifičtější, je to exfederální derby, spousta hráčů se navzájem zná, jsou kamarádi. Věřím, že uvidíme kvalitní fotbal ve skvělé atmosféře.

Jakou očekáváte reakci fanoušků na svoji osobu?

Český fanoušek je vyspělý. Neobávám se nějakých negativních reakcí, i když půjde o velmi emotivní zápas.

Hrál jste některé exfederální derby?

Bohužel jsem žádné nestihl. Když se hrálo první v roce 1995, byl jsem zraněný, po EURO 1996, na němž jsem byl jako host o berlích, jsem v reprezentaci skončil. Ale hrál jsem se slovenskými fotbalisty ještě ve společném reprezentaci, naposledy kvalifikaci o mistrovství světa 1994, z níž jsme ale nepostoupili.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.