Hlavní obsah

Protirasistická organizace chce "případ Baroš" před justici

PAŘÍŽ

Francouzská protirasistická organizace MRAP v pátek oznámila, že chce, aby se sporným gestem českého fotbalisty Milana Baroše vůči černému protihráči zabývala justice. Její generální tajemník Mouloud Aounit uvedl, že příslušný podnět už byl podán. "Odvoláváme se na francouzský zákon proti rasismu," prohlásil přitom Aounit.

Článek

Z jeho slov není zřejmé, zda má být tento krok namířen proti Barošovi, jeho klubu Olympique Lyon, nebo francouzské Lize profesionálního fotbalu. V sídle MRAP nebylo možné upřesnění získat.

Čtvrteční závěr disciplinární komise francouzské ligy, že Barošovo gesto nebylo rasistického rázu, a současně její rozhodnutí zastavit mu činnost na tři utkání označil Aounit za protichůdné, nepochopitelné a nebezpečné. Řekl také, že je konsternován tím, že sám klub už předtím hráče nepotrestal.

Baroš si v ligovém utkání s Rennes v blízkosti černého protihráče Stéphana Mbii ucpával nos a mával před ním rukou, jako by odháněl zápach. Gesto vzbudilo ve Francii mnoho nevole. Baroš pak vysvětloval, že chtěl dát Mbiovi najevo, aby mu dal pokoj.

Projev stereotypů vůči barevným

Aounit řekl, že rasistický charakter gesta byl zřejmý a že tato mimika je projevem stereotypů vůči barevným. V době, kdy se na stadiónech rozmáhají rasistické projevy, může tento typ rozhodnutí jedině ospravedlnit jejich autory, dodal k verdiktu komise.

Ta v pátek ve zdůvodnění čtvrtečního výroku uvedla, že není v její moci číst v duších a že musela postupovat na základě toho, co měla v ruce (tedy hlavně videozáznamu), bez přihlédnutí ke svému přesvědčení, které samo o sobě k vynesení rozsudku nestačí. Barošovo chování ale "může v zápasu nastolit klima netolerance a otrávenou atmosféru, která vede ke konfliktům a k napětí", uvádí se v dokumentu.

Prezident Olympique Lyon Jean-Michel Aulas v rozhovoru pro páteční regionální list Le Progres řekl, že Barošovo gesto bylo "hloupé, ale ne rasistické. Rasistická je jeho interpretace. Kdyby udělal totéž před bílým obráncem, nikdo by si toho nevšiml."

Reklama

Související témata: