Hlavní obsah

Na Euro bez Nedvěda, v nominaci je ostravský Svěrkoš

PRAHA

Tajenka je rozluštěna! Fotbalová reprezentace odjede na mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku bez Pavla Nedvěda. Záložník Juventusu Turín sdělil kouči Brücknerovi, že další návrat do národního celku neplánuje. Trenér tak Nedvěda nezahrnul do třiadvacetičlenné nominace, kterou ve středu oznámil v Praze. Šanci na účast má naopak ostravský útočník Svěrkoš, který je jediným nováčkem.

Článek

Trenér Brückner s Pavlem Nedvědem hovořil v úterý, kdy mu záložník Juventusu sdělil finální rozhodnutí. "Definitivní ne mi řekl telefonicky včera. Potvrdil to, co jsem očekával. Pavel Nedvěd nikdy nenaznačil, že by mohla být jiná odpověď," řekl na tiskové konferenci Brückner.

Třiadvacetičlenný výběr, který ještě není oficiálním výběrem pro ME, může ještě rozšířit Radek Šírl. Ten ve středu hraje s Petrohradem finále Poháru UEFA proti Glasgow Rangers. "Takřka nikdy se mi ještě nestalo, že by nedošlo ke změnám. Vždycky jsou zranění a hendikepy, hráče musíme měnit. Byl bych rád, kdyby nominace tak zůstala, ale nějaké posuny jsou pravděpodobné," upozornil kouč na skutečnost, že na soustředění s sebou vezme větší počet fotbalistů. Brankáře Petra Čecha navíc čeká příští středu finále Ligy mistrů, až 24. května hodlá uvolnit Sionka s Pospěchem dánský klub FC Kodaň.

Sraz v pondělí

Národní celek se v pondělí sejde v pražském hotelu Crown Plaza, příští týden zamíří na soustředění do rakouských Korutan. V Bad Kleinkirchheimu budou o svoji účast bojovat zejména mladíci Svěrkoš a Pudil, jemuž se na jaře v dresu Slavie příliš nevedlo. "Rozhodli jsme se pro Dana Pudila, který s námi něco odehrál. Víme o jeho přednostech i slabinách, něco s námi absolvoval. Hodí se do několika variant našeho systému," uvedl Brückner, jenž Pudila připsal do nominace v poslední chvíli místo zraněného Šírla.

Účast na šampionátu už minulý týden vzdal kapitán Tomáš Rosický, který v úterý v Londýně podstoupil úspěšnou operaci zraněné podkolenní šlachy. Nedvěd měl podle spekulací médií záložníka Arsenalu nahradit, rozhodl se ale jinak. V úterý prodloužil smlouvu v Juventusu, poté oznámil vedení reprezentace, že se vracet nehodlá.

Konečnou nominaci musí trenér Brückner nahlásit do 28. května, ještě čtrnáct dnů tak může koumat nad nejlepším složením reprezentace. Před startem Eura se Češi v Praze utkají s Litvou (27. května) a Skotskem (30. května). Po duelu s Litvou nejspíše Brückner oznámí konečnou nominaci na ME. Šampionát Češi odstartují 7. června zápasem v Basileji s domácím Švýcarskem.

Nominace na soustředění do Bad Kleinkirchheimu:
Jméno a příjmeníKlubStartyBranky
Brankáři
Jaromír Blažek1.FC Norimberk140
Petr ČechChelsea FC570
Daniel ZítkaAnderlecht10
Obránci
Zdeněk GrygeraJuventus522
Marek JankulovskiAC Milán6210
Michal KadlecSparta Praha40
Radoslav KováčSpartak Moskva211
Zdeněk PospěchFC Kodaň70
David RozehnalLazio Řím430
Tomáš SivokSparta Praha50
Tomáš UjfalušiFiorentina662
Záložníci
Tomáš Galásek1.FC Norimberk641
David JarolímHamburger SV141
Marek MatějovskýReading FC81
Jaroslav PlašilPamplona352
Jan PolákAnderlecht366
Daniel PudilSlavia Praha31
Libor SionkoFC Kodaň294
Stanislav VlčekAnderlecht90
Útočníci
Milan BarošPortsmouth FC6331
Martin FeninFrankfurt50
Jan Koller1.FC Norimberk8552
Václav SvěrkošBaník Ostrava00

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.