Hlavní obsah

Baroš: Šlo nám především o vítězství

Stejně jako jeho spoluhráči si užíval po utkání proti Slovensku oslavy postupu na ME do Rakouska a Švýcarska Milan Baroš. V utkání nejprve nastoupil po boku Jana Kollera, potom byl trenérem stažen na pozici pravého záložníka. „Raději bych hrál na hrotu, ale respektuji to,“ řekl k sobotnímu předposlednímu klání v kvalifikaci, které český tým zvládl proti východním sousedům v poměru 3:1.

Článek

Trenér Brückner před zápasem hovořil o velké síle Slovenska ve srovnání s minulým vzájemným zápasem. Nakonec jste vyhráli 3:1. Byl tedy soupeř lepší než před rokem?

Slováci nezačali špatně, rychlými přihrávkami nám dělali problémy. Ale bylo to zasloužené vítězství, v závěru se utkání proměnilo trošku v exhibici. Slováci však nemají špatný tým, hrají dobrý fotbal. Ale na zápase bylo vidět, že oba týmy už o nic nehrají, všichni byli uvolnění.

Byl ráz zápasu hodně ovlivněn skutečností, že český tým má postup jistý a Slováci naději ztratili? Hráli jste také o první místo ve skupině...

A to je pro nás velká motivace. V tomto utkání to byl ale spíše bonus navíc. Zápas s bývalými federálními partnery byl hodně prestižní. Tady nešlo o triumf ve skupině, ale o to vítězství.

Závěr zápasu se proměnil v českou exhibici okořeněnou sériemi nahrávek a narážeček, které byly vyšperkované patičkami. Byli jste v takové pohodě?

Bylo to spíše až v druhém poločase, hlavně ke konci. Když vedete, můžete si takové věci dovolit. Do přestávky to byl ale hlavně boj. Terén nepřál technické hře. Trávník byl rozbitý.

Jak se hrálo vám osobně?

Dostával jsem se před branku více z krajů. Hraji v národním týmu spíše pravého záložníka než útočníka. Ale snažil jsem se rvát, bojovat. Souboj se Slovenskem byl spíše o bojovnosti než o fotbale. Nahrál tomu terén. Ještě ráno byl trávník v pořádku, ale odpoledne se spustila ta průtrž a hřiště bylo podmáčené.

Vyhovuje vám úloha, kdy hrajete z kraje?

Trenér říká, že nehraji pravou zálohu, jen operuji v zápase šedesát sedmdesát procent zprava. Teď hrajeme spíše s rozestavením čtyři pět jedna a na hrotu je Honza Koller. Proti Slovákům jsme začali se dvěma hroty, ale brzy jsem dostal pokyn hrát zprava. Raději bych hrál na hrotu, ale respektuji to.

Dostal jste se do jedné velmi slibné šance. Co chybělo ke gólovému zakončení?

Udělal jsem kličku jednomu obránci a dal jsem si balón do běhu. Druhého hráče soupeře jsem neviděl. Skočil mi pod nohy a zablokoval střelu na roh.

Zbývá poslední zápas na Kypru, jaká byla kvalifikace?

Celý cyklus jsme odmakali, odvedli jsme výbornou práci. Nemůžete hrát dva roky v absolutní top formě. Přijdou i výpadky. Jiné velké týmy ještě hrají o postup a nemají boj ve svých rukou, zatímco my jsme si postup zajistili s předstihem. A pořád máme šanci na první místo. V Německu a se Slováky byl náš výkon abnormálně dobrý. Doufám, že to vydrží do léta.

Reklama