Hlavní obsah

Koller: V Monaku to pořád není herně dobré

Úvod sezóny kanonýrovi Monaka Jana Kollera nevyšel podle představ, francouzský tým zůstává za očekáváním. Nejlepší střelec reprezentační historie by se rád chytil v kvalifikaci mistrovství Evropy. "Nadcházející zápasy by mi mohly hodně pomoct. Zejména ten se San Marinem," říká Koller v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Koller na tréninku reprezentace.

Článek

O víkendu váš klub Monako ve francouzské lize vyhrál, znamená to, že už se fotbalově zvedá?

Vyhráli jsme, ale že se zvedáme, to bych netvrdil. Náš výkon nebyl nic extra, spíš to bylo šťastné vítězství. O tom, že se zvedáme, budu mluvit, až za sebou budeme mít šňůru tří čtyř vítězných zápasů. Teď to v Monaku pořád není herně dobré, i když jsme bodovali naplno.

Nevypadá to, že by vám vítězství udělalo nějakou výraznou radost...

Tak to nemyslím. V naší situaci je každé vítězství velice cenné a jsme za něj rádi. Jednak proto, že potřebujeme každý bod, a také každá výhra zvedá hráčům sebevědomí, které potřebujeme. Pořád se musíme moc a moc zlepšovat.

Vy jste několikrát seděl na lavičce a střídal, na což nejste zvyklý. Jak jste to nesl?

Příjemné to není, zejména když se díváte, jak to mužstvu nejde. Na druhou stranu s tím nic nenadělám. To je věc trenéra. On to také nemá jednoduché. V ofenzívě se nám nedaří a kouč musí hledat řešení. Tohle byla jedna z variant, tak ji zkusil. Ani ta ale nepřinesla kýženou změnu. Pořád se hledáme. Přitom na tréninku poctivě pracujeme na zlepšení ofenzívy a samozřejmě i koncovky.

V čem je největší problém Monaka?

Vytváříme si málo šancí a ty pak ještě neproměňujeme. A bez gólů, jak známo, se vyhrávat nedá.

Vy jste hráč, který potřebuje přihrávky do prostoru šestnáctky nebo centry, které sklepává na nabíhající záložníky. To vaši spoluhráči nedokáží pochopit, jak vás nejefektivněji využít?

Problém není v tom, že by nechápali, co potřebuji. Prostě to nedokážou realizovat. Minulý týden jsme diskutovali s trenérem, co potřebuji, abych byl střelecky efektivní. Zatím se ale nic nezlepšilo. Nedostal jsem se do pořádné šance. V reprezentaci jich mám víc a v zápasech s těžšími soupeři. Čeká nás ještě moc práce.

Vy se neumíte dostat do šance?

Ale ano, umím si najít prostor, ale nedostanu do něj kloudný míč. Pak jsem tam zbytečný.

Ještě zapomenete dávat góly...

To snad ne! Trefil jsem se v Bratislavě. V nároďáku to je úplně něco jiného. Tam mám spoustu míčů, vlastně ofenzíva je svým způsobem postavena na mně. I proto se na reprezentační akce tak těším. Tady si zahraji fotbal podle svých představ. Nadcházející zápasy by mi mohly hodně pomoct. Zejména ten se San Marinem.

Takže byste si rád zastřílel, třeba jako proti Makedonii, které jste dal loni na jaře čtyři góly?

Přesně tak. Moc se na sobotní zápas těším. Věřím, že si nejen vystřelím na bránu a dostanu se do nějakých šancí, ale dám i nějaký gól. Bude to pro mne vysvobození a pomůže to v případě úspěchu i mému sebevědomí. Chci předvést co nejlepší výkon. Potřebuji si spravit chuť, chytit se gólově. A nemusí být ani čtyři.

Na závěr kvalifikačního podzimu nás čekají v Dublinu Irové. Bude to nejtěžší soupeř ve srovnání s Walesem a Slováky, San Marino v to nepočítaje?

Už při po losu jsem Iry pasoval na favority skupiny vedle Němců. Takže nás čeká nesmírně těžký zápas, na podzim skutečně nejnáročnější, ale věřím, že i ten zvládneme.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.