Hlavní obsah

Rumunský kouč Piţurcă: Naše velké dobrodružství je u konce

PRAHA/BERN

Rumuští fotbalisté nedokázali na mistrovství Evropy porazit „béčko“ Nizozemců a promeškali jedinečnou možnost postoupit ze skupiny. Jejich místo díky výhře nad Francií zaujali reprezentanti Itálie. Zklamání po utkání neskrýval rumunský kouč Victor Piţurcă: „První pravidlo když hrajete proti Nizozemcům je: Nesmíte je nechat skórovat první.“

Článek

„Naše velké dobrodružství je u konce. Měli jsme šanci, ale nevyužili jsme ji, to je fotbal a život jde dál,“ řekl Piţurcă pro stránky uefa.com a objektivně přiznal, že soupeř byl lepší a čerstvější. Navíc poločasová zpráva o výsledku souběžně hraného utkání z Curychu neměla na tým dobrý vliv. „Celkově si myslím, že šampionát byl velmi dobrý. Ve skupině jsme měli tři fantastické soupeře, první dva zápasy jsme neprohráli. Kdybychom proměnili penaltu proti Itálii, postoupili bychom,“ je si vědom zaváhání.

„Měli jsme být psychicky silnější než Nizozemci. Možná jsme byli více unaveni. Nemohli jsme si dovolit vyměnit hráče, kteří odehráli první dva zápasy. Riskovali jsme, ale proti týmu jakým Nizozemci jsou, tak hrát nemůžete,“ hledal příčiny neúspěchu Piţurcă a pokračoval: „Nakonec nemůžete nechat Nizozemce skórovat jako první, na to doplatili i Francouzi a Italové. Z toho co se stalo se můžeme poučit a příště budeme zkušenější. Život jde dál."

Nizozemský kouč Marco van Basten byl po utkání pochopitelně spokojený. „Odehráli jsme dobrý zápas,“ řekl trenér a pokračoval: „Nezačali jsme příliš aktivně, ale možná to bylo tím, že trávník byl hodně mokrý. Po obtížných 20 minutách jsme se dostali do hry a vytvořili si mnoho šancí,“ zhodnotil vývoj utkání Van Basten, který zakončil skupinu s velmi lichotivým skóre. Tři zápasy - devět bodů - devět gólů. „Myslím, že můžeme být spokojeni,“ řekl kouč.

Van Basten ví, že čtvrtfinále bude úplně jiný zápas. „Znovu musíme začít od nuly. Budeme sledovat zápas Ruska se Švédskem a následně provedeme analýzu,“ doplnil. Nizozemský kouč před posledním zápasem ve skupině obměnil značnou část kádru. „Mám pro to jednoduché důvody. Postup jsme už měli jistý. Měli jsme za sebou dvě těžká utkání proti Itálii a Francii. Ještě nás čekají nějaké zápasy, což působí také na psychiku hráčů,“ ozřejmil důvody svého rozhodnutí Van Basten. Zároveň si pochvaloval vynikající atmosféru v týmu a doufá, že s výběrem "tulipánů" dojde na turnaji co nejdál.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.