Hlavní obsah

VIDEO: Zářez! Chorvaté cítí křivdu. Proti Španělsku jsme měli kopat dvě penalty, stěžují si

Záhřeb

Na šampionátu zanechali výborný dojem a nebyli daleko od senzace. Nakonec ale fotbalisté Chorvatska prohráli se Španělskem gólem v závěru utkání a na EURO 2012 končí. Dál jdou naopak Španělé a Italové. V Chorvatsku však cítí křivdu, kromě sporného gólu Jesúse Navase, jim sudí Wolfgang Stark prý upřel jasné dvě penalty.

Faul na Mandžukiče

 
Článek
Fotogalerie

„Chorvatsku byly upřeny dvě penalty, přiznává to i španělská Marca," stěžuje si například chorvatský list Dnevnik na výkon německého sudího.

Svěřenci trenéra Slavena Biliče se dožadovali penalty po kose Sergia Ramose na Maria Mandžukiče ve 28. minutě zápasu. Zádák Realu Madrid skluzem nabral kromě míče i nohu unikajícího chorvatského forvarda.

Rozhodčího však nechal zákrok klidným. „Chorvatsko určitě mělo ve 28. minutě kopat penaltu," cituje Dnevnik komentátora španělského rozhlasu Marca Juana Andujara Oliveru jako důkaz, že názor na spornou situaci sdílí i kolegové ze španělských médií.

Druhá penalta měla podle chorvatského deníku přijít v 87. minutě zápasu po judistickém zákroku Busquetse na Vedrana Čorluku před španělskou bránou. I v této situaci však píšťalka sudího Starka zůstala v klidu.

Biličovo smutné loučení

Španělé nakonec rozhodli v 88. minutě gólem, který velmi zaváněl ofsajdem. Chorvatská defenzíva si byla postavením mimo hru jistá a většina obránců přestala hrát. Navas tak snadno pojistil Španělům hodně vydřené vítězství.

Zatímco chorvatská média naříkají na nepřízeň rozhodčího, hráči a trenér Bilič si stěžovali výhradně na vlastní neproměněné šance. Zejména na tu, kterou neproměnil Ivan Rakitič.

„Měli jsme jasný plán, kterého jsme se drželi. Chtěli jsme hrát agresivně, což fungovalo až na to, že jsme nevyužili naše šance," litoval trenér Bilič, pro něhož to byl poslední zápas na lavičce národního týmu. Teď míří za klubovým angažmá do Lokomotivu Moskva.

„Nečekal jsem, že zrovna tohle bude můj poslední zápas u reprezentace. Myslel jsem si, že ze skupiny postoupíme. Bohužel, teď cítím velký smutek. Udělali jsme, co jsme mohli, bojovali jsme o každý míč, jenže v závěru jsme prohráli. Chybělo nám ve finále také trocha štěstí," dodal Bilič.

Podle něj ale chorvatský tým na turnaji ukázal, že má velkou budoucnost a hráči mohou ze šampionátu odjet se vztyčenými hlavami.

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Česko 3 4 : 5 6
2 Řecko 3 3 : 3 4
3 Rusko 3 5 : 3 4
4 Polsko 3 2 : 3 2

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Německo 3 5 : 2 9
2 Portugalsko 3 5 : 4 6
3 Dánsko 3 4 : 5 3
4 Nizozemsko 3 2 : 5 0

Skupina C

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Španělsko 3 6 : 1 7
2 Itálie 3 4 : 2 5
3 Chorvatsko 3 4 : 3 4
4 Irsko 3 1 : 9 0

Skupina D

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Anglie 3 5 : 3 7
2 Francie 3 3 : 3 4
3 Ukrajina 3 2 : 4 3
4 Švédsko 3 5 : 5 3

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.