Hlavní obsah

Štěstí se k nám vrátilo, ale na šampionátu ještě zdaleka nejsme, tlumil euforii Vrba

Praha

Kouč české fotbalové reprezentace Pavel Vrba byl po úterním vítězství 2:1 v kvalifikačním duelu o postup na EURO 2016 s Nizozemskem viditelně šťastný. Po čtyřech výsledkově nepovedených přípravných zápasech se dočkal výhry v pravý čas. Ale na šampionátu ve Francii se ještě nevidí. "Štěstí se k nám vrátilo, ale musíme zůstat na zemi a pokračovat v práci. Čeká nás ještě hodně těžkých zápasů. Tohle vítězství je ale určitě velkou vzpruhou," tlumil euforii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Vrba během utkání kvalifikace ME s Nizozemskem v Praze.

Článek
Fotogalerie

Vrba o rozhodujícím gólu Pilaře.

Čtyři zápasy bez vítězství. Přišlo v tom pátém, nejdůležitějším. To musí být skvělý pocit...

Samozřejmě jsem po výhře 2:1 nadšený. Nerodila se lehce a měli jsme i štěstí, které se od nás v předchozích přípravných zápasech odvrátilo. Nehráli jsme špatně, ale nedávali jsme góly.

Překvapili vás něčím Nizozemci?

V první půli hráli systémem 5 - 2 - 1 - 2, který jim přinesl úspěch na mistrovství světa, kde získali bronz. Čekali jsme spíš systém 4 - 3 - 3, který trenér Hiddink praktikoval všude, kde působil. To nás trošku překvapilo, ale hráči měli informace o obou systémech, rozebrali jsme si to důkladně u videa. Byli jsme připraveni na obě varianty, takže se s tím vyrovnali. Po našem krásném vedoucím gólu už soupeř přešel na Hiddinkův oblíbený systém.

Po změně stran jste se soustředili víc na bránění?

Nestáhli jsme se, ale soustředili se na pozornou obranu. Nemělo by smysl chodit bezhlavě do útoku. Čekali jsme trpělivě na šanci z brejků a standardních situací. Naše dobrá hra, kdy i hráči, kteří v klubech nehrají, podali nadstandardní výkony, byla odměněna vítězným gólem v závěru.

Zápas spěl k remíze, ale Nizozemsko mělo převahu. Bral byste v tu chvíli 1:1?

Tři minuty před koncem bych ji bral, ale dopadlo to jinak, vyhráli jsme.

S Plzní jste odehrál velké zápasy v Lize mistrů, kam byste zařadil toto vítězství?

K těm dobrým zápasům v Lize mistrů, ale tohle je přeci jenom něco jiného. V kvalifikaci hrajete o postup.

A ten je blízko...

Kdepak, ještě daleko. Čeká nás spousta těžkých zápasů. Výhra Islandu nad Tureckem potvrdila, že naše skupina bude hodně náročná. Toto vítězství má ale velkou cenu. Musíme však zůstat při zemi a vycházet z toho, co jsme začali už v přípravě a dál tvrdě pracovat.

Poslední přípravný zápas s USA jste prohráli. V čem byl největší rozdíl ve výkonu?

My jsme v tom utkání udělali jedinou chybu v defenzívě a pykali za ni. Na hráčích bylo i znát, že po ligových zápasech nebyli tak dobře připravení, jako tentokrát. Navíc se od nás odvrátilo štěstí při šancích, které jsme měli. To se k nám teď vrátilo. Největší rozdíl byl ale v důrazu a osobních soubojích.

V sestavě jste vsadil na Dočkala a Lafatu, co vás k tomu vedlo?

Přečetl jsem si před zápasem spoustu sestav. Jsem rád, že jsme vybrali tu správnou. Pro Lafatu jsem se rozhodl, protože dával góly v kvalifikaci Ligy mistrů, na Letné je doma a je to hráč, který umí podržet míč. To splnil výborně. Pro Dočkala jsem se rozhodl proto, že jsem chtěl využít na jedné straně spolupráci dvou hráčů z klubu, tedy s Kadeřábkem.

Předvedli jste několik signálů ze standardních situací. Kdo se na nich nejvíc podílel?

Měli jsme na ně pět dní, podílel se na nich celý realizační tým.

Vsadil jste především na hráče z domácí nejvyšší soutěže. Budete v tom pokračovat?

Už dříve jsem řekl, že budu stavět na hráčích z domácí soutěže, kteří hrají. Hráči Plzně a Sparty i v tomto utkání prokázali kvalitu.

Zvítězí čeští fotbalisté i v příštím kvalifikačním utkání ME na půdě Turecka?
Ano
58,2 %
Ne
41,8 %
Celkem hlasovalo 42787 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.