Hlavní obsah

OBRAZEM: To je skvost. Francouzi se před ME pyšní zrekonstruovaným Stade Vélodrome

Marseille

V Marseille, potažmo i po celé Francii, jsou patřičně hrdí na nový přírůstek do rodiny fotbalových stadiónů. Proslulý Stade Vélodrome prošel rekonstrukcí za zhruba 200 miliónů eur (5,6 miliardy korun), aby v létě 2016 mohl hostit celkem šest zápasů evropského šampionátu, včetně jednoho semifinále. S trochou štěstí si zde mohou zakopat i reprezentanti České republiky.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Aktuální kapacita zrekonstruovaného Stade Vélodrome je 67 371 diváků.

Článek
Fotogalerie

Necelé dva roky schází do zahájení patnáctého ME ve fotbale, které poprvé přivítá 24 národních týmů, tedy o osm více, než bylo dosud zvykem. Kvalifikace je na samém počátku, takže jediné dosud jisté místo má pořádající Francie.

Ta pořádá šampionát v devíti městech na celkem deseti stadiónech a s přípravou nezahálí - staví čtyři nové stadióny a druhý největší v Marseille, který pojme téměř 68 tisíc diváků, už má kompletně zrekonstruovaný.

Stade Vélodrome bude oficiálně otevřen ve čtvrtek 16. října a oproti své staré podobě je po celém obvodu zakrytý plastovou střechou, která dosahuje výšky až 65 metrů, což je více, než má národní stadión v pařížském Saint-Denis. Uvnitř je obchodní centrum a kromě fotbalových zápasů se tu budou konat i další společenské a kulturní akce, jak je u moderních arén zvykem.

Reklama

Související témata: