Hlavní obsah

Islanďané touží po postupu na ME. Čas naší zlaté generace přišel, tvrdí hvězdný Sigurdsson

Praha

Až mučivě blízko měli Islanďané k postupu na letošní světový šampionát v Brazílii, to největší hvězda nedělního soupeře české fotbalové reprezentace v kvalifikaci o EURO 2016 Gylfim Sigurdsson opakuje v jednom kuse. „Selhali jsme v baráži s Chorvatskem, což pro nás představovalo velké zklamání, neboť jsme se dostali vůbec poprvé až do play off. Ale zároveň bylo pro náš mladý tým velkou zkušeností zažít něco podobného,“ připomíná islandský legionář hrající anglickou Premier League za Swansea, že i díky tomuto selhání reprezentace jeho země tolik vyrostla.

Foto: Rebecca Naden, Reuters

Islanďan Gylfi Sigurdsson ze Swansea jásá po gólu z přímého kopu proti Arsenalu.

Článek

Po třech kvalifikačních výhrách nad Tureckem, Lotyšskem a hlavně Nizozemskem zastavila islandské tažení ve středeční přípravě Belgie. Tedy, nedá se říci, že by zastavila první sled Islandu, neboť z předpokládané základní sestavy, kterou zřejmě pošle trenér Lagerbäck do utkání s českým týmem, absentovalo v Bruselu hned devět hráčů. Největší hvězda Sigurdsson mezi nimi.

Zklamání, které Islandu prospělo

„Nejde jen o výsledek. Když se podíváte na současnou reprezentaci Belgie, najdete v ní spoustu současných nejlepších hráčů světa. My máme pořád jen zlatou generaci, která na své chvíle teprve čeká," připomínal Sigurdsson po porážce 1:3, která má vzhledem k nedělnímu kvalifikačnímu duelu pramalou výpovědní hodnotu.

„Ale ty chvíle přijdou. Dali jsme si společný cíl, jímž je postup do Francie, a doufejme, že to dokážeme. Už proto, že jsme udělali zkušenost s baráží o Brazílii, v níž jsme byli postupu na šampionát hodně blízko," věří, že nezdar s Chorvatskem posílil jeho i celý islandský tým.

S Čechy to bude boj až do konce

Ten začal kvalifikaci doslova skvostně, neboť má po třech zápasech na kontě plný počet devíti bodů a impozantní skóre 8:0 k tomu.

„Bylo by ovšem pošetilé odepisovat Nizozemsko, i když už dvě utkání prohrálo. Podle mého nakonec skupinu stejně vyhraje, zatímco my budeme hrát s Čechy o druhou příčku. Věřím, že až do posledních vteřin, a že tenhle boj dopadne dobře pro nás. Vždyť čas naší zlaté generace přichází," je přesvědčen Sigurdsson, jemuž skládají komplimenty i čeští fotbalisté.

„Fantasticky kopal trestňáky. Pamatuji se, že jednou jen kvůli němu trenér střídal a poslal ho na hřiště - a hned dal gól. Bylo to v jejich zápase s Kaiserslauternem a znáte Němce, hned to vyšperkovali do kuriozit kola. Byl to střední záložník, Hoffenheim měl tehdy vynikající tým, dával hodně gólů, určitě je velmi nebezpečný," vzpomíná na největší hvězdu mezi islandskými fotbalisty Michal Kadlec.

„Je to kreativní fotbalista s výtečnou technikou a výborným zakončením," přitakává Petr Čech. „Dost jsem se divil, že ho Tottenham v létě pustil do Swansea," přidává se Tomáš Rosický.

„Češi jsou ovšem hodně silní," vrací poklony Sigurdsson. „Výhrou nad Nizozemskem jsme si však dokázali, že můžeme zvítězit nad každým. Bylo pro nás obrovsky důležité porazit jeden z nejlepších fotbalových národů světa, takže teď můžeme s ještě větší chutí a vírou sami v sebe pokračovat v práci, kterou jsme dělali v uplynulých dvou a půl letech. Hlavně však musíme být pořád tak jednolití a semknutí. Pak věřím, že cestu do Francie urazíme," hlásil Sigurdsson před nedělním čtvrtým pokračováním kvalifikace o EURO 2016.

Jak dopadne zápas Česka s Islandem?
Vyhrají Češi
70,4 %
Zápas skončí remízou
17,9 %
Zvítězí Islanďané
11,7 %
Celkem hlasovalo 37527 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.