Hlavní obsah

Ghana zaskočila českého favorita, rozhodne se s Itálií

KOLÍN NAD RÝNEM

Nepříjemnou komplikaci v cestě za postupem přinesl českým fotbalistům sobotní duel s Ghanou. Africký nováček na MS favorizovaný český tým porazil zaslouženě 2:0. První gól vstřelil Asamoah Gyan, který navíc neproměnil ve druhé půli penaltu. V závěru pečetil skóre Sulley Muntari. Afričané si připsali historicky první výhru na mistrovství světa.

Článek

Podle očekávání znovu jen s jedním útočníkem vyběhli do svého druhého vystoupení na mistrovství světa čeští fotbalisté. Zraněného Kollera, který se v civilu po příchodu na rozcvičení zdravil s českými fanoušky, nahradil na hrotu Vratislav Lokvenc. Jinak byla sestava stejná jako v zahajovacím utkání proti USA.

MS ve fotbale on-line na Sport.cz:
Skupina E: Česko - Ghana

Start proti čtyřnásobnému mistru Afriky byl jako ze zlého snu. Než se čeští fotbalisté dostali pořádně k míči, už prohrávali. Ujfaluši podskočil centr Appiaha, Asamoah Gyan si hrudí srazil míč a okamžitě podél Čecha otevřel skóre. Český tým se snažil ihned odpovědět, po rohu Poborského pálil těsně vedle Jankulovski.

První střelu mezi tyče si připsal Nedvěd po přiťuknutí Rosického, trefil ale jen střed branky a gólmana Kingsona. Středová řada českého týmu nebránila tak spolehlivě jako proti Američanům. Po čtvrt hodině se před Appiahem uvolnila cesta, hostující kapitán ale svoji střelu stočil těsně vedle levé Čechovy tyčky.

Rosický si s Lokvencem nerozuměl

Ve 31. minutě už mohla Ghana vést o dvě branky. Gyan našel Amoaha, který se obtočil kolem Ujfalušiho a jen o centimetry minul českou branku. Z protiútoku to poprvé vřelo před ghanskou brankou, Nedvědovi spadl centr na koleno, vzápětí střelu Rosického v posledním okamžiku zblokovala obrana.

Česká hra ve středu pole postrádala myšlenku, hráči se rychle zbavovali míče. Jediný Rosický se snažil podržet míč na kopačkách, jeho osamocené průniky ale nenašly u spoluhráčů podporu.

Naopak na druhé straně Ghaňané solidně kombinovali a využívali volných prostorů uprostřed hřiště. Na konci poločasu se před Appiahem znovu otevřela dálnice a Čech jen zoufale sledoval střelu do protipohybu. Naštěstí pro něj skončila vedle. Jedinou povedenou kombinační akci v první půli předvedli čeští fotbalisté ve 44. minutě. Po rychlém ťukesu a Poborského centru však Rosickému střela nesedla.

Obměněná záloha

V poločase se pokusil trenér Brückner vyztužit chybující zálohu Polákem, který nahradil kapitána Galáska. Navíc po deseti minutách druhé půle stáhl Poborského a poslal do hry druhého útočníka Štajnera.

Český tým přidal a srovnat mohl Plašil. Jeho střelu z pěti metrů vytlačil gólman Kingson na roh. Ale znovu přišla fatální chyba. Stoperská dvojice zapomněla na Amoaha, který si zpracoval střelu a mířil sám na Čecha. Za záchrannou brzdu zatáhl Ujfaluši a hráče Ghany fauloval. Od argentinského rozhodčího Elizonda dostal červenou kartu, navíc hosté kopali penaltu. Tu ale střelec první branky Gyan namířilo jen do tyče.

Vysílená defenzíva neodolala

Obrana českého celku i nadále čelila výpadům útočného soupeře a Petr Čech předváděl jeden fantastický zákrok za druhým. Naopak defenzíva soupeře byla spolehlivá a když už zaváhala, zastavil akci soupeře praporek pomezního rozhodčího.

Navíc v závěru nadšení Afričané rozebrali unavenou českou obranu znovu a Sulley Muntari zvýšil na 2:0. Ghana si historicky první výhru na mistrovství světa nenechala ujít a favorizovaný český tým zaslouženě porazila. Do závěrečného klíčového duelu skupiny proti Itálii navíc trenér Brückner nemůže kvůli karetním trestům počítat s Lokvencem a pravděpodobně i Ujfalušim.

Česká republika - Ghana 0:2 (0:1)
Branka: 2. Gyan, 82. Muntari. Rozhodčí: Elizondo - García, Otero (všichni Arg.). ŽK: Lokvenc - O. Addo, Essien, Gyan, Boateng, Muntari, Mohamed. ČK: 65. Ujfaluši (ČR). Diváci: 45 000.
ČR: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský (55. Štajner), Rosický, Galásek (46. Polák), Nedvěd, Plašil (68. Sionko) - Lokvenc. Trenér: Brückner.
Ghana: Kingson - Pantsil, Mensah, Shilla, Mohamed - O. Addo (46. Boateng), Essien, Appiah, Muntari - Amoah (79. E. Addo), Gyan (85. Pimpong). Trenér: Dujkovič.
Tabulka skupiny E:
1. Itálie11002:03
2. Česko21013:23
3. Ghana21012:23
4. USA10010:30

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.