Hlavní obsah

FOTBAL MS ON-LINE: Německo vs. Švédsko

MNICHOV

Stejně jako boje v základních skupinách zahájí i vyřazovací část mistrovství světa fotbalisté domácího Německa, kteří v sobotu vpodvečer nastoupí v prvním osmifinálovém duelu proti Švédům. Mezi oběma týmy je velká rivalita, Seveřané hovoří o odplatě za mistrovství Evropy v roce 1992. Němci zůstávají v klidu a pilně pracují na zlepšení svých standardních situací.

Článek

I když se před šampionátem mluvilo o tom, že jejich největší hrozba přichází od skvělého hlavičkáře Kloseho, předpoklad se naplnil jen z poloviny. Brémský útočník sice s čtyřmi trefami vede tabulku střelců, ale všechny vstřelil nohama a Němcům to dělá starosti. "Měli jsme ze standardek vytěžit daleko víc. Chceme to v sobotu napravit," prohlásil asistent trenéra Joachim Löw.

A dodal, že si jeho hráči zároveň budou muset dát pozor na fauly blízko šestnáctky. Švédové podle něj disponují při rozehrávání míče z klidu velkou silou, vstřelili tak oba góly Anglii, která je považována za špičku v oboru. "Studujeme varianty, které používají, vybíráme vhodné hráče na bránění," uvedl Löw a jmenoval konkrétně Ballacka a Fringse.

Nad Jürgenem Klinsmannem visí Damoklův meč. Když v sobotu neuspěje, bude navždy zapsán jako kouč, který způsobil národní tragédii. Německo hostilo šampionát také v roce 1974 a dodnes se vzpomíná na to, jak Beckenbauer a spol. slavně došli ke zlatu. Klinsmann fanoušky varoval, aby neměli hlavu v oblacích. "Šampionát začíná teprve teď. A Švédové jsou velkou překážkou," upozornil.

Soupeře sužovaly potíže v útoku, ale ty zřejmě za kouče Larse Lagerbäcka vyřešila bolavá Ibrahimovicova třísla. Jeho náhradník Allbäck potřeboval na gól Anglii jen o něco více než poločas, a i když je Ibrahimovic zřejmě už fit, přednost nejspíš dostane znovu útočník FC Kodaň.

Švédové nemají na Němce nejlepší vzpomínky. Když před čtrnácti lety pořádali mistrovství Evropy, prohráli s tehdejšími mistry světa v semifinále 2:3. Ve Stockholmu u toho tehdy byl na trávníku i Klinsmann. Teď mohou Seveřané ránu hostitelům vrátit.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.