Hlavní obsah

Čech: Ze zápasu si můžeme vzít hodně pozitiv

BELFAST

Tradiční oporou byl ve středečním startu kvalifikace MS 2010 brankář fotbalové reprezentace Petr Čech. Hvězda Chelsea zneškodnila Feeneymu největší šanci utkání a i díky pohotovému zákroku české jedničky veze národní celek z Belfastu bod po bezbrankové remíze. „Nedal jsem mu šanci zamířit, ani cokoliv udělat,“ popsal klíčový okamžik duelu Čech.

Článek

V 52. minutě českým příznivcům zatrnulo. K míči se dostal Feeney a po pravé straně postupoval k české brance. Než ale stihl zamířit, měl už před sebou brankáře. „Ve chvíli, kdy se podíval na míč, jsem tam vlítnul. Vybral jsem si dobře stranu, zakryl jsem mu křižnou střelu, kterou zvolil. Tím, že jsem to předpovídal, mě míč trefil,“ pochválil své bleskové rozhodnutí gólman.

Následná dorážka už mířila na tribuny místního Windsor Parku. „Bylo tam hodně našich hráčů a snažil jsem se dostat blíž ke střílejícímu hráči. Abych tam byl, kdyby si zastavil míč. Tím, že tam bylo hodně obránců, se snažil vše prostřelit silou a nesedlo mu to,“ neměl Čech obavy z následné střely Brunta.

Fotbalisté bojovali s nepříjemným počasím, na déšť a silný vítr jsou přeci jen více zvyklí severoirští fotbalisté. „Vítr byl nepříjemný. Nebyl permanentní, byly to takové poryvy. Jednu chvíli foukal, hlavně v prvním poločase. Měli jsme ho v zádech, ale v některých pasážích ustal. V prvním poločase jsme měli několik dobře rozehraných akcí, ale pro vítr nám utekla finální přihrávka. Což byla škoda, měli jsme navrch a příležitosti mohli líp zakončit,“ uvědomuje si gólman Chelsea.

Čech na letním Euru zaváhal po centru při utkání Tureckem, na osudnou chybu už při centrech v prudkém dešti v Belfastu nemyslel. „Vůbec ne. Každý zápas je jiný, co se stalo, stalo se. Bylo to hodně nepříjemné i z toho důvodu, že míč kolikrát na poslední chvíli uhnul. Bylo těžké se rozhodovat, jestli míč chytit nebo vyrazit. Vždycky jsem volil nejméně riskantní řešení,“ řekl Čech a popsal i situaci ze 17. minuty, kdy hlavičku Rozehnala vítr stočil na břevno. „Myslel jsem, že míč neskončí tak vysoko. Nakonec ho nabral vítr. Narazil jsem do tyče, tak jsem míč radši hodil na roh. A neriskoval, že mi vypadne.“

Finální fáze chyběla

Obrana fungovala až na jednu výjimku spolehlivě, čeští fotbalisté měli převahu i ve středu pole. Vyloženou šanci si ale nevytvořili. „Druhý poločas byl hodně ovlivněn tím, že domácí hráli s větrem zádech, jednoduše a dobře bránili. Dost jsme měli míč pod kontrolou, dostali jsme se kombinačně přes jejich blok. Jen zakončení a finální fáze chyběla,“ litoval menší síly v ofenzívě Čech.

Bod z hřiště soupeře na úvod kvalifikačních bojů není neúspěchem. „Ze zápasu si můžeme vzít hodně pozitiv. Čisté konto se počítá, dobře jsme bránili jejich silnou zbraň - standardní situace. Ukáže se v průběhu kvalifikace, zda je to zisk nebo ztráta. Soupeř měl jednu šanci a kdyby ji proměnil, bylo by to těžší,“ připomněl opět brankář šanci Feeneyho.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.