Hlavní obsah

Grant k reprezentaci? A co takhle Jarolím s Chovancem?!

PRAHA

Izraelský trenér Avram Grant vypoklonkovaný z Chelsea poté, co v loňské sezóně nezískal s týmem ruského oligarchy Abramoviče jedinou trofej, k české reprezentaci? Zase až taková fantasmagorie to být nemusí, protože před volbou nového kouče národního týmu, k níž by mohlo dojít už v úterý při sezení tuzemské generality, se rodí nejrůznější nápady a ztřeštěné kombinace.

Článek

Jen vzpomeňme, co předcházelo loňské volbě… Francouz Houllier sloužil spíše k pobavení, zato Brazilec Carlos Alberto se ucházel o českou reprezentaci zcela vážně. A angažmá Terryho Venablese, jehož měl jako své trumfové eso nachystané strahovský ministr financí Jaroslav Vacek, představovalo také reálnou variantu, kdyby se nakonec skupinka spiklenců nedohodla na Radovi.

Vacek: Angažmá Venablese na stole leželo

„Vůbec nešlo o nějaké blufování, nebo šprýmování á la Houllier. A ani peníze nepředstavovaly v jeho případě zase až tak zásadní problém. Pro Venablese bylo obrovskou motivací srpnové přípravné střetnutí české reprezentace ve Wembley proti Angličanům a poté kvalifikaci proti Severním Irům, jeho financování by se řešilo speciální prémií za postup na mistrovství světa,“ nechal se slyšet pro Sport.cz zcela vážně Jaroslav Vacek.

Teď ovšem Venablese jako Radova nástupce nachystaného nemá, i když v jeho případě kdo ví… Jako jediný ze svazové generality totiž potvrdil, že ho agent zastupující Arama Granta, o němž se mimochodem spekulovalo už před Radovým zvolením, kontaktoval.

Mokrý: O Grantovi vím jen z internetu

"O tom nic nevím. Mně nekontaktoval nikdo, takže informaci o Grantově zájmu mám jen z vašeho internetu a médií. A pokud vím, ani na žádného jiného člena výkonného výboru se izraelský kouč prostřednictvím svého manažera neobrátil,“ popřel první muž českého fotbalu v rozhovoru pro Sport.cz a Právo, že by Grantova nabídka ležela na Strahově. „Opravdu, fotbalový svaz  nikdo nekontaktoval. Natož pak Avram Grant,“ potvrdil předsedova slova generální sekretář Rudolf Řepka.

Izraelský kouč jako zástěrka?

Že by tedy jen fáma, kterých se před úterním rozhodováním o novém reprezentačním trenérovi vyrojí určitě spousta? Že by jen vějička sloužící k odpoutání pozornosti od zákulisních dohod, jež se chystají? Že by Grant, s nímž se jeho předchůdce na lavičce Chelsea, charismatický Portugalec José Mourinho bytostně nesnášel a mluvil o něm jako o „Velkém nic“, měl pouze odpoutat pozornost? Jeden z členů výkonného výboru totiž Sportu.cz a Právu důvěrně prozradil, že je nachystán návrh, který kupodivu ještě neprosákl na světlo světa. Počítá se v něm s tím, že by závěr zpackané kvalifikace o postup na mistrovství světa do Afriky měli společně zachraňovat trenéři prvního a druhého mužstva ligové tabulky – tedy slávistický Karel Jarolím a sparťanský Jozef Chovanec.

Chovanec: Ale to už tady přece bylo!

„Ale to není zase nic až tak originálního, protože i to už tady v minulosti bylo,“ narážel Jozef Chovanec po přímém dotazu Sport.cz a Práva  třeba na situaci po mistrovstvím světa ve Švýcarsku v roce 1954, kdy reprezentační mužstvo vedli trenér mistrovské Sparty Antonín Rýgr a kouč exmistrovského týmu ÚDA Praha Karel Kolský. Na dotaz, zda by si podobnou spolupráci dokázal představit, pravil Chovanec lakonicky: „Proč ne?!“

Přísně utajovaná informace ho přitom vůbec nepřekvapila, natož aby ho vyvedla z míry. Proto dost možná, že se na úterním seze-ní tuzemské fotbalové generality chystá u reprezentace dost nečekaná rosáda.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.