Hlavní obsah

Ujfaluši si užívá dovolené v Čechách a těší se na Pohár UEFA

PRAHA

V dobré náladě se zatím ubírá letošní dovolená pro českého reprezentanta Tomáše Ujfalušiho. Devětadvacetiletý obránce italské Fiorentiny si už deset dní užívá volno, ovšem úplných fotbalových prázdnin se nedočká. Stihl si už totiž zahrát s přípravkami z Břidličné a Rýmařova, kde vyrůstal, v sobotu ho navíc čeká charitativní turnaj v Praze za účasti mladých Keňanů. Od 25. června pak Ujfaluši plánuje zahájit individuální přípravu na novou sezónu, v níž chce s Fiorentinou uspět v Poháru UEFA.

Článek

Napjatá atmosféra z jabloneckých Břízek, kde Ujfaluši při srazu českého národního celku odpovídal na dotazy novinářů jen úsečně, je zdá se pryč. "Teď jsem na dovolené a ne na reprezentačním srazu. Řekl jsem si, že udělám výjimku a budu zase ten usměvavý Ujfaluši, jak ho znáte," řekl v pátek novinářům v Praze viditelně dobře naladěný hráč. "Ale nechci říct, že to už bude napořád," smál se bek Fiorentiny.

Po náročné sezóně, poznamenané reprezentačním skandálem v hotelu Praha, letošní dovolenou přivítal. "Unavený jsem, ale tři týdny před dovolenou jsem nějakou dobu kvůli zranění netrénoval, takže jsem si v té době stihnul psychicky odpočinout a zařídit některé potřebné věci," uvedl Ujfaluši, který první dny volna strávil doma kolem Olomouce. "Prostě jsem hlavně odpočíval, byl jsem i u rodiny," přiblížil.

Není důvod k panice

Ani o prázdninách úplně nevypnul a sleduje dění okolo trenéra Karla Brücknera. "Nechci se k tomu moc vyjadřovat, jen mě udivuje číst každý den seriál o trenérovi, který dotáhl náš tým na Euro a mistrovství světa a pod nímž jsme na sto procent předváděli jeden z nejkrásnějších fotbalů na světě," podivoval se Ujfaluši. Sám prý nevidí důvod panikařit a věří, že Češi se na evropský šampionát dostanou.

V klubu mu přibyli dva čeští spoluhráči Ondřej Mazuch z Brna a Jan Hable z Hradce Králové. "Zatím jsme se stihli jen pozdravit a prohodit pár slov. Konkrétnější věci přijdou na řadu, až se sejdeme před novou sezónou," prohlásil Ujfaluši, jenž ví, že bude pro mladé hráče působit v roli jakéhosi poradce. "Pokud budou cokoliv potřebovat, rád jim pomůžu," doplnil.

Přestup do Fiorentiny prý bude pro oba velkým přínosem. "Jsou velmi talentovaní, je dobře, že mají možnost už v tak mladém věku trénovat v maximálních podmínkách v takovémhle klubu. Stoprocentně porostou jak herně, tak i kondičně. Věřím, že dostanou šanci. B-tým hraje v soutěži, kde nastupují podobně staří kluci, navíc náš trenér rozpozná kvalitu hráčů a dává jim příležitost," mínil Ujfaluši.

Fiorentina i přes bodový odečet za korupci obsadila páté místo a může se těšit na Pohár UEFA. "Měli jsme výbornou sezónu, ve virtuální tabulce bez odpočtů bychom skončili třetí," konstatoval Ujfaluši, který si naposledy zahrál evropský pohár v roce 2003 ještě v dresu Hamburku. "Tehdy jsme vypadli hned v prvním kole s Dněpropetrovskem, takže bych to rád vylepšil," prohlásil.

Kanonýr Toni bude chybět

Italskému klubu ovšem bude chybět kanonýr Luca Toni. "Za dva roky nastřílel 49 gólů, troufnu si říct, že pro nás bude nenahraditelný," řekl Ujfaluši na adresu hráče, který se stal posilou Bayernu Mnichov. Právě německý velkoklub prý lákal i Ujfalušiho, ovšem odchovanec Rýmařova hodlá smlouvu ve Fiorentině dodržet. "Samozřejmě o tom mluvím s manažerem Daliborem (Lacinou). Chladným mě to rozhodně nenechává, ovšem bavit se o tom zatím nechci, dokud by nebylo něco konkrétního. Mám ještě rok smlouvu v Itálii," uvedl český obránce.

Hned na začátku prázdnin si stihl zahrát s přípravkami Rýmařova a Břidličné. Úvodních 25 minut hrál za jeden tým, na druhou polovinu duelu dres vyměnil. "Snažil jsem se hrát jen na jeden dotek, abych to proti těm pinďům neměl moc lehké. Byli šikovní," pochválil mladé naděje Ujfaluši.

V sobotu ho čeká fotbalový zápas proti mladým Keňanům, které společně s bratrancem Robinem již několik let podporují, a od dalšího pondělí se pak začne opět připravovat na novou sezonu. "Pracovní proces mně začíná 25. června. Budu se připravovat individuálně," plánoval Ujfaluši. Mezitím si ještě odskočí na dovolenou k moři a 30. června si zahraje další fotbalový turnaj. "Do Itálie odletím až po dohodě s trenérem, viděl bych to někdy na sedmého osmého července," dodal.

Reklama

  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.