Hlavní obsah

Blatter: Hrát by mělo pouze pět cizinců

PRAHA

Prezident FIFA Joseph Blatter při své návštěvě v Praze odpověděl novinářům na několik otázek, týkajících se aktuální problematiky světového fotbalu.

Článek

Vidíte jako průchodný projekt 6+5, aby v klubech působilo jen pět cizinců?

My neubíráme klubům právo na hráče. My se bavíme o nastavení pravidla, kolik hráčů může hrát. Smyslem je, aby na trávníku bylo šest domácích hráčů a pět cizinců. A to by si tento projekt mohly členské země FIFA mohly toto pravidlo upravovat podle svojí situace směrem dolů, třeba jen na tři cizince.

FIFA si vyžádala konzultaci nezávislých právníků z pěti zemí, a ti došli k názoru, že princip volného pohybu pracovních sil není nekompatibilní s požadavkem 6+5. Je třeba vidět, že u 27 zemí EU dochází k sedmiprocentnímu pohybu pracovních sil, kdežto u fotbalu je to 46 procent. Tyká se to velkých lig, Anglie, Německa, Itálie, Francie, Španělska, kde většina hráčů už nejsou Evropané, ale přicházejí z Afriky a Jižní Ameriky. Totéž řeší basketbal, házená, ragby a další sporty.

Budete prosazovat i omezení věkové hranice pro přestup hráčů do zahraničí?

Jde nám o to, aby mladí fotbalisté nemohli přestupovat před osmnáctým rokem svého věku a kluby měly motivaci je vychovávat. Tohle není problém Česka, které vychovává hodně talentů, o čemž svědčí i druhé místo na světovém šampionátu dvacetiletých.

Můžete ze svojí funkce prosazovat, aby se Česko více zapojilo do struktur FIFA?

Připouštím, že český fotbal nemá dostatečnou reprezentaci ve strukturách FIFA. Během roku dojde ke změnám v komisích a institucích FIFA a Českomoravský fotbalový svaz, jako dobře fungující organizace, by v nich měl dostat větší prostor pro uplatnění. Zatím jen jeho předseda Pavel Mokrý působí ve futsalu a plážovém fotbalu.

Je podle vás Jihoafrická republika schopna uspořádat mistrovství světa v příštím roce?

Spolupracujeme s organizačním výborem mistrovství. Rozpočet byl sestaven už před pěti lety a FIFA plní svoje závazky. Na druhou stranu Jižní Afrika je schopna zajistit výstavbu stadiónů, potřebnou logistiku, transport, hotely a v neposlední řadě bezpečnost. Připravena by měla být letos v červnu, kdy hostí Pohár FIFA, jehož se zúčastní kontinentální šampióni Španělsko, Irák, Brazílie, USA, Nový Zéland, Egypt, mistr světa Itálie a Jižní Afrika jako pořadatel. tato akce by měla být testem na mistrovství světa.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.