Hlavní obsah

Den velké fotbalové volby nadešel, aneb Hašek kontra Vinš

PRAHA

Český fotbal bude mít v sobotu nového prvního muže. Přesněji řečeno, měl by mít. Vždyť před čtyřmi lety zvolil předsedu až na třetí pokus... Dosavadní šéf Pavel Mokrý už nekandiduje, na valné hromadě Českomoravského fotbalového svazu v pražském Národním domě se tedy o místo předsedy utkají Ivan Hašek a Luděk Vinš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidát na předsedu ČMFS Ivan Hašek

Článek

Všelidový favorit Ivan Hašek a nenápadný vyzyvatel Luděk Vinš. Známý internacionál a trenér versus majitel Viktorie Žižkov. To je výchozí pozice diplomatického dramatu, které slibuje den velké fotbalové volby.

Fanoušci asi mají jasno, jenže nikdo by nikdy neměl mít nic za definitivní. V českém fotbale rozhodně ne. Právě Hašek se před čtyřmi lety na vlastní kůži přesvědčil, že ulice předsedu nevolí. Na valné hromadě rozhodují zákulisní tahy a dohody. A tak zatímco znechucený Hašek, který byl vnímán jako představitel kýžené změny, zklamaně odtáhl do zahraničí, českému fotbalu zbyl na čtyři roky jako kompromis nemastný, neslaný Mokrý...

Od té doby zuří ve výkonném výboru „občanská válka“, jakákoliv rozumná dohoda není prakticky možná. A tak je tady znovu Hašek slibující obrodu a návrat důvěry ve fotbal. A Vinš, rovněž plánující velké změny a příliv peněz.

Sponzoři i veřejnost čekají na signál

Zatímco majitel žižkovské Viktorie pracoval na své kandidatuře dlouhodobě, Hašek ji přijal až poté, co po sezóně ukončil trenérské angažmá v arabském klubu Al-Ahlí a na získávání podpory mu zbylo jen pár týdnů. Popularita u fanoušků nemusí být internacionálovi ve fotbalové bafuňářské džungli moc platná.

„Tajné volby se nebojím. Vnímám náladu, která panuje, objíždím okresy a kraje, mluvím s delegáty a registruji, že i oni chtějí, aby valná hromada proběhla hladce a rychle. Vždyť to bude signál pro sponzory, pro partnery fotbalu, pro celou veřejnost. Signál, aby fotbal začal být vnímán pozitivně,“ apeluje Hašek s dovětkem, že kašpárka v rukou jiných nikomu dělat nebude.

O Vinšovi se spekuluje, že by mohl těsně před volbou Haškovi ustoupit a vzít zavděk funkcí místopředsedy. „Souboj s Haškem předem určitě nevzdám. V tomto duchu jsem nikým ani nebyl osloven. Očekávám však, že před valnou hromadou se budou dít i nekorektní věci,“ řekl Vinš v rozhovoru pro Právo.

Valná hromada už také končila i na schodech

V případě porážky by si prý uměl představit spolupráci s Haškem. „S ním ano, ale zvažoval bych ji podle situace a názorů lidí, kteří mi dali důvěru. Nejde o Haška a Vinše, ale o ty kolem nich. A zejména o kandidáty, kteří pak budou ve výboru. Můžete si jen přát, aby vám tam navolili ty, které byste chtěl. Od spousty lidí jsem slyšel, že by naše spolupráce fotbalu prospěla nejvíc...“

Valné hromady přinesly v minulosti nejeden zádrhel. Třeba František Chvalovský byl jednou zvolen v Domě železničářů až na schodech poté, co už musel být pronajatý sál vyklizen. Mokrý byl v roce 2005 zase do křesla předsedy uveden až na třetí valné hromadě jako kompromis, když žádný jiný kandidát nebyl průchodný.

Valná hromada začíná v sobotu v 9:30 a kromě předsedy bude volit také zbývající členy třináctičlenného výkonného výboru na další čtyřleté období.

Kdo kandiduje na funkce ve výkonném výboru ČMFS
Předseda
Ivan Hašek, Luděk Vinš
Místopředseda za Čechy
Petr Doležal, Václav Chvála, Jindřich Rajchl, Luděk Vinš
Místopředseda za Moravu
Jiří Kubíček, Dalibor Kučera, Tomáš Trucha, Zdeněk Zlámal
Místopředseda za ligu
Petr Doležal, Miroslav Kříž, Jaroslav Vacek
Předseda řídící komise v Čechách
Josef Hadraba, Robert Henn, Lubomír Sedláček, Václav Severýn, Rostislav Votík
Předseda řídící komise na Moravě
Vladimír Dostál, Dalibor Kučera, Pavel Nezval
Členové za ligu
Radek Bělák, Zdeněk Dembinný, Petr Doležal, Josef Dufek, Josef Jícha, Miroslav Kříž, Pavel Marek, Ladislav Minář, Stanislav Pelc, Karel Poborský, Jiří Rýva, Jaroslav Starka, Dušan Svoboda, Tomáš Trucha, Luděk Vinš, Lubomír Vlk, Petr Voženílek
Členové za kraje a okresy v Čechách
František Běhounek, Vladimír Blažej, Ladislav Čičmanec, Milan Haškovec, Václav Chvála, Zdeněk Krejčí, Luboš Kubík, Zdeněk Legát, Jaroslav Rezák, Václav Severýn, Petr Voženílek
Členové za kraje a okresy na Moravě
Pavel Blaha, Daniel Havlík, Vlastimír Hrubčík, Oldřich Jakubek, Petr Kašný, Petr Kotásek, Tomáš Trucha, Vladimír Trunda, Miroslav Vrzáček

Reklama

  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.