Hlavní obsah

Válka agentů skončila, manažeři chtějí dál produkovat 200 miliónů ročně

PRAHA

Často bývají démonizováni a nejeden funkcionář je označuje za největší zhoubu fotbalu. Jenže bez peněz, jež jsou schopni fotbaloví agenti zajistit, to prostě nejde. Teď založili Asociaci fotbalových agentů. Vstoupily do ní již dvě třetiny z 33 českých agentů s licencí FIFA. „Zastupujeme přibližně 800 hráčů, takže jsme i určitou politickou sílou v českém fotbale,“ říká Pavel Paska, předseda asociace.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kapitán reprezentace Tomáš Rosický (vpravo) se svým agentem Pavlem Paskou

Článek

Přetahování hráčů, řevnivost, výhrůžky. Vztahy mezi fotbalovými agenty na české scéně nebyly vždy idylické. Teď se sdružili do Asociace fotbalových agentů (AFA), budou se pravidelně scházet a spolupracovat.

„Mluvilo se tady dokonce o válce agentů. Podařilo se nám ji utlumit. Musíme vychovávat sami sebe, abychom pak mohli vychovávat i hráče,“ formuluje jeden z cílů nově založené AFA její předseda Pavel Paska. Za místopředsedy má další zkušené licencované agenty Zdeňka Nehodu a Dalibora Lacinu.

„Jsme už roky důležitým ekonomickým faktorem a hnacím motorem českého fotbalu, co se týká příjmů ze zahraničí. Ročně přinášíme z přestupů ven 200, 300 miliónů korun. A když jsou mimořádné odchody jako Rosický či Baroš, tak i 500 miliónů a víc,“ poukazuje Paska.

Zdeněk Nehodafoto: PRÁVO

Manažeři spojí síly i při konkrétních přestupech

Občanské sdružení má vlastní stanovy, které by vztahy mezi agenty měly korigovat. „V klubech byli svého času všichni na agenty alergičtí. Teď ale pochopili, že je potřebují, a tak se spolupráce vrátila na patřičnou úroveň. Fotbal je hlavně ekonomika a kluboví funkcionáři cítí, že bez nás a našich kontaktů těžko mohou sami zajistit nutné prostředky,“ říká Nehoda.

„Rozpočet řady klubů je ze 30-40 procent závislý na prodeji hráčů,“ vyčísluje Lacina.

Doba je zlá, na válčení není čas. „Dneska už je hrozně těžké prodat hráče. Každý z agentů jsme silní v některé části Evropy, proto budeme stále víc kooperovat,“ avizuje Nehoda.

AFA bude spolupracovat s Evropskou asociací agentů (EFAA), která vznikla před čtyřmi lety. „Jsme dvanáctou národní asociací, která do ní vstoupila - a první ze zemí bývalého východního bloku. Její vyjednávací pozice s UEFA je silnější. Je to i reakce na FIFA, která nedávno dospěla k rozhodnutí, že agenty úplně zruší,“ vysvětluje Lacina.

Manažer Pavel Zíka (v pozadí) s Markem Heinzemfoto: Právo/Václav Jirsa

Zíka prodal svůj podíl ve Sport Investu

Pokud jde o domácí manažerskou scénu, velkou novinkou je odchod Pavla Zíky ze Sport Investu. Dlouholetý blízký spolupracovník Petra Čecha a spol. přijal nabídku na odkup svých podílů a tím tak symbolicky předal firmu svým současným partnerům v jednotlivých společnostech holdingu. Fotbalovou firmu vede Viktor Kolář.

„Nastal čas předat firmu dále, protože na jejím chodu jsme se podíleli společně s dalšími partnery a toto je jen přirozený vývoj naší dlouhodobé spolupráce. Partneři předložili velmi zajímavou nabídku, rozhodl jsem se svůj podíl prodat stávajícím akcionářům a věnovat se dalším výzvám,“ oznámil Zíka na webu Sport Investu.

„Firma stále roste. Jsem přesvědčen, že svůj akcionářský podíl prodávám do dobrých rukou a firma bude nadále patřit k nejsilnějším hráčům na evropském trhu. Nadále jsem držitelem agentské licence pro zastupování fotbalistů. Když budu pokračovat v této činnosti, budu výhradně spolupracovat se Sportem Investem, který je pro mě nadále jediným možným partnerem,“ dodal Zíka.

Reklama

  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.