Hlavní obsah

Rekordní debakl. Španělé nasázeli na Maracaná amatérům z Tahiti deset gólů!

Rio de Janeiro

Sympatická bojovnost fotbalistů Tahiti mistry světa a Evropy ze Španělska nijak neobměkčila. Outsideři z Oceánie prohráli na Poháru FIFA na slavném stadiónu Maracaná s obrovským favoritem vysoko 0:10 a utrpěli druhou porážku na turnaji. Už tak nemohou pomýšlet na postup. Španělé jako první tým v historii turnaje dosáhli na dvouciferné skóre. V jejich dresu se blýskl čtyřmi góly forvard Chelsea Fernando Torres, hattrick zaznamenal jeho kolega z útoku David Villa.

Foto: Stringer/brazil, Reuters

Španěl David Villa se raduje z gólu proti Tahiti.

Článek

Španělsko tak navázalo na úvodní výhru s Uruguayí a přiblížilo se postupu do semifinále, kde může narazit na domácí výběr, nebo Itálii. Svěřenci kouče Vicente del Bosqueho získají jistotu, pokud v nočním utkání Uruguay neporazí Nigérii.

Vysoce favorizovaní Španělé s trpaslíkem z Tahiti neměli žádné slitování. Přestože trenér Del Bosque sestavu oproti prvnímu utkání změnil hned na deseti místech a v základní jedenáctce zůstal pouze stoper Sergio Ramos, od začátku nebylo o jejich jasném triumfu pochyb.

Tahiťané, 138. tým žebříčku FIFA, marně doufali, že inkasují méně gólů než od Nigérie, která je pokořila šesti trefami. Jihoevropané soupeře drtili a už v páté minutě poprvé udeřil Torres.

Tahiťané nestíhali

Oceánský soubor viditelně nestíhal a už v poločase prohrával o čtyři branky. Po změně stran zkompletoval hattrick Villa, který zaznamenal 56. gól v reprezentační kariéře a pojistil své jasné vedení v čele španělského žebříčku. Villa dnes v počtu tref v národním týmu překonal třeba brazilskou legendu Romária či českého kanonýra Jana Kollera, kteří shodně zaznamenali 55 branek.

Zahanbit se nenechal ani Torres. V 76. minutě sice z penalty trefil jen břevno, ale vzápětí se prosadil z rychlého brejku a slavil svůj čtvrtý gól v zápase. Útočník Chelsea se stal prvním hráčem, který na Poháru FIFA dosáhl na dva hattricky, čtyři trefy jeho bilanci ještě okrášlily. Navíc čtyřikrát v národním týmu se Torres také ještě nikdy netrefil.

Tahiťanům nebyla nic platná ani velká podpora vyprodaného Maracaná, desetibrankový debakl minutu před koncem dokonal David Silva. Španělé ve druhém poločase z respektu k výrazně slabšímu soupeři plného amatérů už ani své branky nijak výrazně neslavili. I tým Tahiti se dnes zapsal do historických kronik: během utkání se na hřišti objevili bratři Alvin, Lorenzo a Jonathan Tehauovi, což žádný turnaj pořádaný FIFA nepamatuje.

Fotbalový Pohár FIFA:
Skupina B:
Rio de Janeiro: Španělsko - Tahiti 10:0 (4:0)
Branky: 5., 33., 58. a 78. Torres, 39., 49. a 64. Villa, 31. a 89. Silva, 66. Mata. Rozhodčí: Hajmúdí (Alž.). ŽK: Cazorla (Šp.). Diváci: 76.000.
Španělsko: Reina - Azpilicueta, Ramos (46. Navas), Albiol, Monreal - Silva, Cazorla (76. Iniesta), Martínez, Mata (69. Fábregas) - Torres, Villa. Trenér: Del Bosque.
Tahiti: Roche - Ludivion, Vallar, J. Tehau - Lemaire (74. Vero), Bourebare (69. L. Tehau), Caroine, Aitamai - Vahirua, Chong Hue - A. Tehau (53. T. Tehau). Trenér: Etaeta.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.