Hlavní obsah

Za fotbal na obrazovkách si bude divák platit, nevidí jinou možnost Pelta

Praha

Někdejší místopředseda fotbalového svazu a první muž v pražské Spartě Vlastimil Košťál se objevil znovu na tuzemské scéně. Zatím jen jako prostředník při jednáních o osamostatnění ligy, což potvrdil i předseda Fotbalové asociace ČR a majitel Jablonce v jedné osobě Miroslav Pelta. „Myslím ovšem, že jeho role se zveličuje. Vše je a bude v kompetenci výkonného výboru, přičemž všechny změny budou muset být navíc schváleny na příští valné hromadě,“ pravil pragmaticky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Peltovi je jasné, že v budoucnu si bude muset televizní divák za fotbal na obrazovce platit.

Článek

Dva lídři vedoucí jednání o osamostatnění české ligy Dušan Svoboda a Roman Berbr se zrovna nemusí. Proto jen těžko hledali cestu ke shodě, kompromisům a koncensu při vzájemných rokováních, proto mezi nimi vznikala spousta třecích ploch.

Košťál vystoupil ze stínu alpských velikánů

I proto vstoupil na scénu Vlastimil Košťál. Jako prostředník, který by mohl třecí plochy uhladit.

„Já s ním o samostatné lize nejednám, ale je možné, že debata mezi ním a Berbrem probíhá. Není zatížený atmosférou a současným děním, je z venku," připustil Pelta, že se hoteliér Košťál žijící až dosud v rakouském Kaprunu ve stínu alpských velikánů na scénu vrací.

Dočasně a jako zprostředkovatel při jednáních mezi Berbrem zastupujícím zájmy výkonnostního fotbalu a Svobodou hájícím zájmy ligových klubů. Pochopitelně že jde o peníze. Svoboda má představu, že by je kluby měly dál od asociace inkasovat, zatímco podle Berbrova přesvědčení by je naopak měly do výkonnostního fotbalu dávat. Tak, jako je to běžné v okolních zemích...

Liga si bude o právech rozhodovat sama

Jenže kde další a další peníze pro fotbal brát? „Doba není jednoduchá a já proto zastávám spíše konzervativní názory," netají se předseda asociace skepsí k představě ligových klubů, že jim samostatnost přinese víc financí.

Jednou z cest by měl být větší profit z prodeje televizních práv na ligu. Ta momentálně vlastní Pragosport patřící někdejšímu místopředsedovi svazu Jaroslavu Vackovi, který za ně zaplatil 400 miliónů. Prodal je pochopitelně dál - placené stanici O2 Sport, která vysílá jeden zápas týdně, a veřejnoprávní České televizi. Ta má právo vysílat týdně dvě až tři utkání.

Od roku 2018 by televizní práva měla prodávat liga sama. „Jediná možnost na zvýšení financí pro ligové kluby plyne z prodeje televizních práv. V praxi by to v budoucnu znamenalo odejít s fotbalem z veřejnoprávní televize na placené televizní kanály," myslí si Pelta, kterého k podobnému přesvědčení vedou i zkušenosti získané v komisi pro klubové soutěže UEFA.

ZeměStanicePlacené
AnglieSky Sports a BT Sportano
NěmeckoSky a ARDvětšina ano (kromě dvou zápasů v sezoně)
FrancieCanal+ a beIN Sportano
ItálieSky a Mediaset Premiumano
ŠpanělskoMovistar+, několik mobilních operátorů a TVEvětšina ano (kromě jednoho zápasu za kolo)
TureckoLig TV
RuskoMatch TV a NTV Plusvětšina ne
BelgieProximus TV a dva mobilní operátořiano
NizozemskoFox Sportsano
ŘeckoNova Sportano
RakouskoSky a ORFvětšina ano (kromě jednoho zápasu za kolo)
ChorvatskoArenasportano
MaďarskoM4 a Duna Worldne
Polskonc+ a TVPvětšina ano (kromě čtyř zápasů v sezoně)
SlovenskoRTVS, Dajto TV a Arena Sportkaždá stanice vysílá jeden zápas za kolo

„Pro fotbalového fanouška a televizního diváka to samozřejmě není příjemná zpráva, takže reakce chápu, ale je to jediná cesta, jak udržet český fotbal konkurenceschopný. Jsme už jednou z posledních zemí, kde se fotbalové přenosy objevují i na obrazovkách veřejnoprávní televize," připomíná Pelta českou anomálii.

Dojednat odchod na placené televizní kanály a zajistit ligovému fotbalu větší finanční profit ovšem bude na vedení samostatné ligy.

„A hlavně na jejím šéfovi, protože tak je tomu vždy a všude. Proto by měl stát v čele ligy člověk, který má zkušenosti z vedení klubu nebo z funkce v profesionálním fotbale, který bude vědět, jak se televizní práva prodávají, jak se s televizními společnostmi jedná, jak se uzavírají sponzorské smlouvy," naznačil Pelta, koho by si měla liga do svého čela zvolit a kdo by ji měl řídit. Konkrétní jméno však nevyřkl.

Reklama

Související témata: