Hlavní obsah

Damiani skončil kvůli kauze Panama Papers v etické komisi FIFA

Ženeva

Soudce etické komise Mezinárodní fotbalové federace FIFA Juan Pedro Damiani rezignoval poté, co vyšly najevo jeho kontakty s bývalým viceprezidentem FIFA Eugeniem Figueredem, jenž byl vloni zatčen v Curychu v souvislosti s korupční aférou FIFA. Vazby mezi oběma funkcionáři odhalily dokumenty, které unikly z panamské právnické společnosti Mossack Fonseca.

Foto: Victor R. Caivano, ČTK/AP

Soudce etické komise Mezinárodní fotbalové federace FIFA Juan Pedro Damiani.

Článek

Kauza Panamských dokumentů se týká utajených převodů peněz do daňových rájů, které vyvolávají podezření z praní špinavých peněz. Damiani je na základě uniklých materiálů podezřelý, že prostřednictvím své právní firmy spolupracoval s Mossack Fonseca a pomohl založit offshoreovou společnost třem klientům, které FBI vloni obvinila v rozsáhlé korupční aféře FIFA.

Damiani svůj obchodní vztah s Figueredem nepopřel, spolupráci s ním však podle svých slov ukončil, jakmile se vloni dozvěděl o jeho obvinění. Uruguayský funkcionář byl vydán do vlasti a před soudem se přiznal k praní špinavých peněz a braní úplatků.

Pro skandály zdecimovanou pověst FIFA je Damianiho pád další velkou ranou zvlášť poté, co se uruguayský právník vloni v prosinci jako jeden ze členů etické komise podílel na potrestání zdiskreditovaného předsedy FIFA Seppa Blattera.

Sedmapadesátiletý Damiani byl v etické komisi od roku 2006. Rovněž je prezidentem jednoho z předních uruguayských klubů Peňarolu Montevideo.

Reklama

  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.