Hlavní obsah

Slovácko vyřadilo z Poháru ČMFS Slavii, ve finále se utká s Teplicemi

TEPLICE

Ve finále Poháru ČMFS se střetnou fotbalisté Teplic a Slovácka. V domácí odvetě Slovácko porazilo Slavii 2:1, první utkání vyhrálo 1:0. Slavia sice vedla od 65. minuty po brance Ivany, šest minut před koncem ale vyrovnal Ondřejka a v 90. minutě vstřelil druhý gól Cleber. Tepličtí fotbalisté srovnali náskok Sparty z prvního utkání 1:0 a pak postoupili díky penaltovému rozstřelu.

Článek

„Mohl jsem jen získat. Brankář Grigar mi pomohl tím, že jednu penaltu chytil. Nebál jsem se, že bych to mohl pokazit. Prostě jsem si věřil. Jarda Blažek udělal úkrok trochu doprava a povedlo se mi ho překonat,“ líčil hrdina zápasu.

„Jsme zklamaní. Na dvě penalty jsem si sáhl, ale ani jednu nechytil,“ pokrčil rameny sparťanský brankář Jaromír Blažek. „Grigar ve Spartě chytal a zná naše střelce až na Pirosku. Proto jsme ho poslali kopat. Na tréninku všichni s přehledem proměňovali, v zápase to bohužel jednomu hráči nevyšlo,“ poznamenal trenér hostí Jozef Chovanec.

Hned ve 2. minutě musel gólman Blažek zasahovat před Mahmutovičem a záhy byl úspěšný i v souboji s doskakujícím Marešem. Pak si Sparta vypracovala sérii rohových kopů, leč bez efektu. Po čtvrthodině domácí Rosa hlavičkoval nad břevno. Tepličtí se dožadovali penalty po zákroku na pronikajícího Mahmutoviče ve 24. minutě, ale marně. Marešovu střelu po individuální akci vytáhl Blažek na roh.

Po změně stran se zranil na hlavě Mahmutovič, po ošetření se však na hřiště vrátil a rázem se dostal do slibné šance. Domácí gólman Grigar měl pak práci při pokusu Holendy. Berger pálil nad břevno a Kladrubský jen těsně vedle tyče. Matušovičově ráně chyběl důraz. Udeřilo ale na opačné straně. Severočeši se nakonec dočkali gólu, o který se postaral nekompromisní střelou Mahmutovič. „Bylo to nedorozumění ve středu obrany,“ posteskl si Chovanec.

Při penaltovém rozstřelu za domácí proměnili Matula, Doležal, Mareš, Verbíř i Klein, za Spartu Kucka, Kušnír, Berger a Kladrubský, Piroska nedal. „Podobné utkání jako předtím na Spartě. Také padl gól až ke konci, což nám dodalo síly i pro penalty. Postup přes Spartu je velkým úspěchem,“ těšil se teplický trenér Jiří Plíšek.

Závěrečné minuty nezvládli a dvakrát inkasovali

Fotbalisté Slavie překvapivě vypadli v semifinále Poháru ČMFS s druholigovým Slováckem. Po prohře 0:1 na svém hřišti sice v odvetě v Uherském Hradišti srovnali jednogólové manko, avšak závěrečné minuty nezvládli a dvakrát inkasovali.

„Po našem vedoucím gólu jsem věřil minimálně v penaltový rozstřel, avšak závěr zápasu jsme absolutně nezvládli. Naprosto jsme zkolabovali a darovali soupeři postup. Aspoň že nás vyřadilo Slovácko, které mám rád ze svého někdejšího působení,“ těžko slávistický kouč Karel Jarolím překousával nečekaný nezdar.

Pražané si v prvním poločase vynutili mírnou převahu, avšak domácí několik závarů před Filipkem bez větších problémů ustáli. Do první velké šance se slávisté dostali až krátce po změně stran, avšak Ivanu Filipko vychytal a vzápětí zlikvidoval i nebezpečnou Jarolímovu střelu. Svůj tým podržel rovněž při následném pokusu Brabce.

Pak už se Pražané dočkali. Útočník Ivana, který podstatnou část kariéry strávil právě ve Slovácku, dostal balón do běhu a průnik po pravé straně zakončil přesnou trefou podél vybíhajícího Filipka.

Slavia dál tlačila, ale zapomínala na defenzívu. Nejprve nechala úplně volného Čtvrtníčka, ale Vaniak ještě Pražany uchránil od pohromy. Pak už ale střídající Ondřejka z dalšího rychlého protiútoku mířil po Brabcově hrubce přesně k levé tyči - 1:1. Poté Vaniak zmařil další nadějnou akci Slovácka rukou před pokutovým územím a byl vyloučen. Do branky se musel postavit z pole Grajciar, jenž v nastaveném čase inkasoval ještě podruhé. „Porazit mistra dvakrát během týdne je neskutečné. Pražané byli samozřejmě fotbalově lepší, ale my jsme udělali méně chyb,“ radoval se trenér Slovácka Josef Mazura.

Odvety semifinále Poháru ČMFS:
FK Teplice - Sparta Praha 1:0 (0:0), pen. 5:4
Branka: 82. Mahmutovič. Penalty proměnili: Matula, Doležal, Mareš, Verbíř, Klein - Kucka, Kušnír, Berger, Kladrubský. Neproměnil: Piroska (Sparta). Rozhodčí: Adam - Ubias, Koval. ŽK: Stožický, Mahmutovič - Kušnír, Kadlec, Zeman. Diváci: 3943. První zápas 0:1, postupují Teplice.
Teplice: Grigar - Vidlička, Lukáš, Klein, Rosa - Ljevakovič, Matula, Vachoušek (73. Verbíř), Stožický (82. Hesek) - Mareš, Mahmutovič. Trenér: Plíšek.
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Huber, Pamič - Kucka, Berger, Kladrubský, Zeman (75. Piroska) - Holenda (73. Matušovič), Kadlec. Trenér: Chovanec.
1.FC Slovácko - Slavia Praha 2:1 (0:0)
Branky: 84. Ondřejka, 90. Cleber - 65. Ivana. Rozhodčí: Franěk - Pelikán, Kovařík. ŽK: Hani, Němčický, Filipko, Cleber - Suchý, M. Černý, Fořt. ČK: 85. Vaniak (Slavia). Diváci: 8121 (vyprodáno). První zápas 1:0, postoupilo Slovácko.
Slovácko: Filipko - Randa, Němčický, Formánek, Kubáň - Fujerik, Kordula (90. Görner), Perůtka, Cleber - Chmelíček (43. Ondřejka), Hani (64. Čtvrtníček). Trenér: Mazura.
Slavia: Vaniak - Grajciar, Brabec, Hubáček, Šiklič (46. J. Černý) - Belaid (63. M. Černý), M. Jarolím, Suchý, Janda - Ivana, Besta (55. Fořt). Trenér: K. Jarolím.

Reklama