Hlavní obsah

Plzeň a Jablonec ve finále domácího poháru, Slavia má po Evropě!

Zkáza Edenu je dokonána, sezóna pro sešívané prakticky skončila... Fotbalisté Slavie budou po dlouhých 19 letech chybět v pohárové Evropě. V semifinále Ondrášovka Cupu totiž vypadli s Jabloncem a v lize už žádnou šanci na postup nemají. Jejich přemožitel se ve finále domácího poháru 18. května utká s Plzní, která vyřadila Olomouc.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Brankář Plzně Michal Daněk (vlevo) a Michal Hubník ze Sigmy v utkání semifinále Ondrášovka Cupu.

Článek

Slavii potopila malá domů

Což o to, začátek měli slávisté impozantní. Na svého soupeře vlétli, jako by chtěli jednobrankové manko ze Střelnice smazat během pár úvodních vteřin. Nápor silně improvizované sestavy se však brzy vyčerpal a lepší formou disponující Jablonec si mohl hrát to svoje. Kdyby jen to, ve 27. minutě odcentroval exslávista Jarolím a Lafata trefil hlavou břevno. Jarní kanonýr se však dočkal o deset minut později. Grajciar nesmyslně zahrál hlavou malou domů, Vaniak se z čáry také neodlepil zrovna nejrychleji, takže Lafata měl lehkou práci, aby ho přehodil.

V tu chvíli potřebovali dát Pražané k postupu tři góly... Šance Jandy a Dense zůstaly do přestávky nevyužity, naděje tedy Slavii svitla až po ní. Eliáš fauloval Jandu, byl vyloučen a J. Černý z nařízené penalty vyrovnal. Červenobílí logicky ožili, hrnuli se na zteč a před Špitovou brankou vyrobili nejeden závar. Dvě minuty před koncem strhl Trapp vedení na stranu Slavie. Jenom elán však na dobývání trofejí nestačí, značně nekompletní jedenáctka už postupový obrat dokonat nesvedla.

Záchranná mise kouče Cipra tak končí neúspěchem. Slavia bude muset v létě vybudovat prakticky nový tým.

Slavia Praha - Baumit Jablonec 2:1 (0:1)
Branky: 57. z penalty J. Černý, 88. Trapp - 37. Lafata. Rozhodčí: Hájek - Ubias, Teuber. ŽK: Krajčík - Lafata, Drsek. ČK: 56. Eliáš. První zápas 0:1, postupuje Jablonec.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Hošek, Trapp, Hubáček - Dens, Ragued, Grajciar (69. Ivanovski), J. Černý - Janda (81. Šenkeřík), M. Černý. Trenér František Cipro.
Jablonec: Špit - Zábojník, Pavlík, Drsek, Jablonský - Loučka - Haurdič (81. Michálek), Jarolím (88. Krejčí), Eliáš, Kovařík - Lafata (78. Pekhart). Trenér František Komňacký.

Viktoria se do finále prostřílela 

Plzeň vstoupila do utkání v Olomouci nesrovnatelně aktivněji a záhy z toho gólově těžila. Nutný gól, který Plzeň musela vstřelit, padl už po 19 minutách: Limberského v pokutovém území nedovoleně zastavil Dreksa a Rezek se z penalty nemýlil.

Dřív, než se domácí vzpamatovali, přišel druhý úder. Střihavka se ve vápně lehce dostal přes Dreksu a z úhlu levačkou prostřelil Lovásika. Sigma nemohla chytit rytmus, soupeř ji přehrával lepší kombinací i svižnějším přechodem do útoku.

Přesto Olomouc mohla záhy snížit. Lovásikův výkop propadl až k Hubníkovi, který si ve velkém čtverci obhodil Daňka, ale svůj faul plzeňský brankář vzápětí odčinil, když nařízenou penaltu Janotkovi vystihl.

Domácí poslali po pauze do hry kanonýra Ordoše, ale jejich totální ofenzivu okamžitě zabrzdil soupeřův třetí gól. Horváthův centr proklouzl od postranní čáry až k neobsazenému Petrželovi, který pohodlně obstřelil bezmocného Lovásika.

Olomouc si pak vynutila územní převahu, jenže riskantní hra na tři beky svědčila více Plzni, která mohla z brejků přidat další góly. Škerle v 64. minutě stáhl k zemi agilního Střihavku, ale penaltu nevyužil Kolář a vůbec netrefil branku.

Hosté v závěru překombinovali i další brejky do rozevřené defenzivy, a tak se čestného úspěchu dočkala Sigma. Ze Schulmeisterovy přihrávky ho dosáhl mladík Navrátil.

Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň 1:3 (0:2)
Branky: 80. Jan Navrátil - 19. Rezek z pen., 23. Střihavka, 49. Petržela. Rozhodčí: Matějek - Wilczek, Slavík. ŽK: Hořava, Dreksa, Onofrej - Daněk, Rajtoral. Diváci: 3255. První zápas 2:2, postoupila Plzeň.
Olomouc: Lovásik - Janotka, Dreksa (46. Ordoš), Škerle, Onofrej - Kaščák, Rossi - Hubník, Hořava, Bajer (76. Jan Navrátil) - Šultes (60. Schulmeister). Trenér: Psotka.
Plzeň: Daněk - Rajtoral, Jakub Navrátil, Bystroň, Limberský - Rada - Petržela (76. Jiráček), Horváth, Kolář (89. Hájovský), Rezek - Střihavka (81. Rýdel). Trenér: Vrba.

Reklama