Hlavní obsah

Domácí ME devatenáctiletých ve fotbale je tady, Češi vyzvou Anglii

PRAHA

Pondělním prestižním utkáním proti Anglii zahájí česká fotbalová reprezentace do devatenácti let domácí evropský šampionát této věkové kategorie. Dovalilův výběr hráčů, kteří před dvěma lety vybojovali stříbrné medaile na ME v Lucembursku, má za cíl postoupit ze skupiny do semifinále a zajistit si tak účast na MS dvacítek příští rok v Egyptě.

Článek

Čeští mladíci vedení kapitánem Janem Polákem z Liberce se ve skupině B utkají nejprve v pondělí s Anglií, následuje čtvrteční zápas proti Řecku, a základní skupinu zakončí nedělním zápasem v Mladé Boleslavi proti Itálii. "Naše skupina je hratelná, jsme rádi, že jsme se vyhnuli Španělsku," řekl pro Sport.cz kouč českých mladíků Dovalil, když se po losu dozvěděl, koho jeho tým na domácím šampionátu v základní skupině čeká.

Hlavní muž české lavičky se musel již před turnaje smířit s tím, že Fiorentina svého zadáka Ondřeje Mazucha na mistrovství nepustí, a českému výběru tak bude chybět pilíř zadních řad. Namísto něj Dovalil povolal ostravského Romana Brunclíka. Mimo něj má lodivod českého týmu k dispozici sedmnáct fotbalistů, z nichž bude mít největší zastoupení Olomouc a Ostrava. Jak hanácký, tak slezský klub vyslaly do boje o cenné kovy po třech hráčích.

Také Toressovi nastartoval kariéru titul s U-19

Fotbalisté české devatenáctky vzhlížejí k nadcházejícímu šampionátu s velkým očekáváním a netají se smělými představami dojít na domácím turnaji co nejdál. V šesti českých městech budou čtyři týmy ve dvou skupinách bojovat jak o postup do další fáze, tak o jistou účast na MS dvacetiletých v Egyptě. Tam se kvalifikuje nejlepších šest týmů turnaje, který se na českém území koná v termínu od 14. do 26. července.

Čeští hráči se na šampionát připravují v jabloneckém areálu Břízky, kde se trenérovi Dovalilovi rýsuje základní jedenáctka. V té by neměly chybět opory ze „stříbrné“ sedmnáctky z před dvou let: Jan Hable, Radim Řezník a Tomáš Necid. O místo v základní jedenáctce si svými výkony řekli v uplynulé sezóně také brněnský záložník Lukáš Mareček a Jan Morávek z nyní již druholigových Bohemians 1905.

Španělé mohou na šampionátu jako první tým vyhrát titul v této věkové kategorii potřetí za sebou, když se ve dvou předešlých ročnících radovali z titulu evropských šampiónů právě hráči z Pyrenejského poloostrova. V roce 2002 to bylo znovu Španělsko, které v devatenáctkách slavilo zlato a nejlepším hráčem turnaje nebyl vyhlášen nikdo jiný, než jediný střelec finále právě proběhlého Eura v Rakousku a Švýcarsku Fernando Torres.

Nominace české reprezentace U-19:
Brankáři:
Tomáš Bárta (Olomouc), Tomáš Vaclík (Vítkovice).
Obránci:
Jakub Heidenreich (Olomouc), Roman Brunclík (Ostrava), Jan Polák (Liberec), Petr Reinberk (Slovácko), Radim Řezník (Ostrava), Miroslav Štěpánek (Hamburger SV).
Záložníci:
Jan Hable (Fiorentina), Lukáš Mareček (Brno), Jan Morávek (Bohemians 1905), Tomáš Nuc (Olomouc), Petr Wojnar (Ostrava), Martin Zeman (Sparta), Jan Lecjaks (Plzeň)
Útočníci:
Libor Kozák (Lazio), Tomáš Necid (Slavia), Jan Vošahlík (Jablonec).
Harmonogram utkání na turnaji:
Pondělí 14.7.:
Skupina A:UtkáníMísto konání
17:30Bulharsko - MaďarskoPraha
19:30Německo - ŠpanělskoPlzeň
Skupina B:
17:30Česko - AnglieJablonec
19:30Řecko - ItálieMladá Boleslav
Čtvrtek 17.7.:
Skupina A:
18:00Španělsko - MaďarskoPříbram
20:30Německo - BulharskoPlzeň
Skupina B:
18:00Česko - ŘeckoLiberec
20:00Anglie - ItálieJablonec
Neděle 20.7.:
Skupina A:
20:00Španělsko - BulharskoPraha
20:00Maďarsko - NěmeckoPříbram
Skupina B:
18:00Itálie - ČeskoMladá Boleslav
18:00Anglie - ŘeckoLiberec
Středa 23.7.:
17:30Semifinále 1Plzeň
20:15Semifinále 2Mladá Boleslav
Sobota 26.7.:
19:00FináleJablonec

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.