Hlavní obsah

Jednadvacítka při putování do Turecka zvládla i přesun trajektem

ISTANBUL

Fotbalisté jsou zvyklí se na zápasy v zahraničí přepravovat se různými způsoby, od leteckých transferů přes autobusové či vlakové, ale cestu lodí ve svém rejstříku mají schovanou jen stěží. Novou dimenzi cestování ve čtvrtek objevili reprezentanti do jednadvaceti let.

Foto: Pepsi

Martin Fenin cestování po moři moc nemusí - ilustrační foto.

Článek

Ti při cestě na sobotní zápas evropské kvalifikace v Turecku využili večer v zemi půlměsíce služeb obřího trajektu z Istanbulu do Bursy, kde se bude v sobotu hrát.

A zpráva o neobvyklé variantě přesunu mezi mladíky vzbudila pozdvižení. Když stoupali po schůdcích do bílého čtyřpatrového kolosu, někteří v předtuše dění věcí příštích bledli. "Já takové dobrodružství na vodě moc nemusím, v létě se ani nejdu koupat do rybníka, když nevidím na dno. A teď budeme dvě hodiny na moři," ulevil si útočník Martin Fenin a před vstupem na palubu se raději pokřižoval.

Další fotbalisté zase byli zvědaví, co je na trajektu čeká. Třeba obránce Ondřej Mazuch se záložníkem Kamilem Vackem podobnou zkušenost zažívali úplně poprvé. "Snad to nebude moc houpat," doufali před tím, než se uvelebili v pohodlných zelených křeslech, z nichž mohli sledovat několik televizí připevněných na zdech nebo se jít občerstvit k jednomu z mnoha barů. A nebo také jednoduše podřimovat.

Další bek Marek Suchý je naopak už ošlehaným "mořským vlkem" a s křižováním mezi ostrovy má své zkušenosti. "Předloni jsme takhle byli s přítelkyní v Chorvatsku. Také jsme autem dojeli do přístavu a pak jsme lodí pokračovali dál. Pamatuju si to dobře i proto, že to byla moje první dovolená bez rodičů," usmíval se Suchý. "Teď to beru jako takové zpestření. Na zápas jsem lodí ještě nejel a nevím, jestli se mi to ještě někdy povede," přemítal Suchý se šibalským výrazem.

Mise přesun z Prahy do Bursy

Plavba na trajektu byla posledním dílem mise s názvem "přesun z Prahy do Bursy." Hráči jednadvacítky vyrazili z ruzyňského letiště v deset hodin ráno do Curychu, kde přestoupili na další spoj do Istanbulu. Do šestimilionového velkoměsta "rozkročeného" mezi Evropou a Asií dorazili v půl páté, za další tři hodiny se už plavili na moři. "Je fakt, že už nám moc dopravních prostředků k použití dnes nezbylo. Snad jen ten vlak," žertoval trenér Jiří Kotrba.

Do Bursy měla výprava dorazit až kolem jedenácté hodiny večerní místního času, v Turecku je o hodinu více než v České republice. "Vypadá to, jako kdyby nám Turci tu cestu chtěli natáhnout schválně. Aspoň bude v sobotu o to větší motivace je porazit," plánoval Fenin.

Na konci dlouhého putování ale ještě stála jedna povinnost: celý tým se u dortu chystal blahopřát šéfovi výpravy Rudolfu Baťovi, který právě ve čtvrtekdnes slavil 81. narozeniny. Celý tým bude doufat, že budeme mít další důvod k oslavě v sobotu. Pokud mladí Češi v Turecku vyhrají, zajistí si postup do baráže, v níž by si v posledním dvojutkání mohli zajistit účast na mistrovství Evropy v příštím roce.

Reklama