Hlavní obsah

Necid: Nečekal jsem, že za vlastence dostanu pozvánku

PRAHA

Poprvé v kariéře se slávistický útočník Tomáš Necid dostal do reprezentačního áčka. Trenér Rada ho nominoval na kvalifikaci v San Marinu. Zprávu se nejlepší střelec fotbalové ligy dozvěděl před tréninkem a byl nadšen. „Splnil se mi dětský sen,“ přiznal.

Článek

Kdy vás zastihla zpráva o nominaci a jak si pozvánky vážíte?

Řekl mi to půl hodiny před tréninkem náš tiskový mluvčí Ondra Zlámal, žádné signály dopředu jsem neměl. Beru to jako obrovskou čest a budu se snažit, abych se v reprezentaci udržel.

Věřil jste, že se do výběru dostanete?

Já ty spekulace v novinách ani nečetl. Soustředil jsem se na svoje výkony ve Slavii. Neřešil jsem, že jsem nejlepší střelec ligy. Jsem hodně mladý, pořád na sobě musím makat a dokazovat, že mám na to hrát ligu a třeba i za reprezentaci.

Není pro vás ten podzim trochu pohádkový?

Takhle jsem si to určitě nepředstavoval. Chtěl jsem se dostat do prvního mužstva ve Slavii, do sestavy, to se všechno podařilo. Góly taky dávám, teď přišla ještě reprezentace. Je to nádherné, ale nesmím lítat v oblacích, jinak by mě čekal velký pád. Kluci z týmu se určitě postarají o to, abych nebyl moc nahoře.

Čekal jste, že pozvánka přijde už tak brzy, v devatenácti letech?

Jsem rád. Všechno se seběhlo dost rychle. Určitě mi pomohlo mistrovství Evropy devatenáctek, kde jsme byli třetí a já se stal nejlepším střelcem. Pak jsem to přenesl i do ligy. Slavia válí, daří se mužstvu i mně osobně, dávám góly.

Co vám říkali spoluhráči ze Slavie?

Jen pogratulovali a padla tam i zmínka, že za nároďák musím dát něco do kasy. Uvidím, jak mi to spočítá náš pokladník David Hubáček.

Jaká byla reakce trenéra Jarolíma?

No, to bych si radši nechal pro sebe... Rozebírali jsme u videa zápas v Budějovicích a něco mi řekl k té mojí zahozené šanci z osmé minuty, jak jsem nedal gól z malého vápna... Na tréninku mi pak poblahopřál, ale víc jsme o tom nemluvili, protože nebyl čas.

Kolik gratulací se k vám dostalo?

Mluvil jsem jen s tátou a mámou, jinak s nikým. Jak jsem se to dozvěděl, vypnul jsem mobil a soustředil se na tréninky. Do pěti hodin jsem nevěděl, kdo mi psal, volal...

Znáte někoho z hráčů reprezentace?

Spíš od vidění, z televize, pár kluků znám osobně. Tomáše Ujfalušiho, s tím jsme se setkali při reklamní akci Adidasu, Zdeňka Grygeru přes mého manažera pana Nehodu, pak ještě Martina Fenina.

Věříte, že proti San Marinu dostanete na hřišti šanci?

To záleží na trenérovi. Já jsem už rád za to, že tam s nároďákem pojedu. Jestli nastoupím, budu makat na sto procent, ale uvidíme, jak se rozhodne pan Rada.

Budete na srazu nervózní?

Myslím, že to bude podobné jako na srazech mladších reprezentací. Vím, do čeho jdu a těším se na to.

V mládežnických výběrech jste se staral o dobrou náladu, v áčku asi zrovna kabině šéfovat nebudete...

Myslím, že si nebudu moci dovolit něco říct. Budu zticha a koukat, co se děje.

Střílel jste góly a pozvánka ne a ne přijít. Teď jste dal v Budějovicích vlastence a hned se na vás dostalo...

No, říkal jsem si, že když se chci dostat do reprezentace, asi musím začít střílet vlastní góly (smích). Ale vážně: z té nominace mám velikou radost, i když jsme v lize zrovna nesehráli dobrý zápas.

Reklama

Související témata: