Hlavní obsah

Za užívající si reprezentační výtečníky platil hotel svaz

PRAHA

Pravdou je, že po kvalifikačním duelu se Slovenskem se reprezentační výtečníci vydali na tah noční Prahou až v momentě, kdy jim trenér Rada ve středeční noci v letenské šatně poděkoval, rozloučil se s nimi a sraz národního týmu oficiálně ukončil. Pravdou však také je, že se nad čtvrtečním ránem do hotelu Praha vraceli a přespávali v pokojích, které za ně ještě pořád platil fotbalový svaz. A je jedno, zda sami nebo v doprovodu atraktivních blondýnek či brunet...

Článek

„Samozřejmě že jsme ubytování platili. Jasně že až do čtvrtečního rána jsme měli celou reprezentační akci v režii my! Přece hráče po utkání, které skončilo před půlnocí, nevypakujeme a nepošleme, aby si hledali a sami platili hotel?!“ potvrdil místopředseda svazu a strahovský ministr financí Jaroslav Vacek pro Sport.cz, že i noc ze středy na čtvrtek v dejvickém hotelu hradil za reprezentaci fotbalový svaz.

„Zásah! Právě takovou otázku jsem chtěl položit na středečním výkonném výboru, kde se bude jednat o dalším osudu trenéra Petra Rady, vedoucího mužstva Karla Poborského a celého realizačního týmu, protože i mě enormně zajímalo, od kdy do kdy hradil fotbalový svaz hotel Praha určený ke srazu reprezentace. Nemluvě o tom, že bych chtěl konečně znát jméno odpovědné osoby, která o návratu reprezentace do tohoto hotelu rozhodla,“ přiznal další z místopředsedů svazu Jiří Kubíček, že stejně jako Sport.cz chtěl a chce na podobné otázky znát odpověď.

Argument, který trochu kulhá

Argument, že ve svém volnu si mohou reprezentanti dělat a třeba si i užívat, jak se jim zachce, totiž ve světle Vackových slov, přece jen trochu pokulhává. Sraz národního týmu zahrnující kvalifikaci ve Slovinsku a domácí zápas se Slovenskem sice ve středu před půlnocí skončil, jenže fotbalový svaz nesl veškeré náklady dál. Až do čtvrtečního rána!

Že by skutečnost, která by mohla vést k vynesení sankcí nad provinilci, o nichž už v pátek mluvil pro Sport.cz první muž českého fotbalu Pavel Mokrý? Že by argument, na němž by se mohl točit a žádat na Károlyiho disciplinárním tribunálu, aby teď jednal on? Aby strahovský kat Károlyi a jeho lidé vynesli nad reprezentačními provinilci tresty pro znevážení jména českého fotbalu?

Nejde jen o to, kdo platil hotel

„Nejdřív musíme podobný podnět dostat, pak se jím můžeme zabývat. Záleží tudíž na výkonném výboru nebo vedoucím reprezentačního mužstva Poborském či realizačním týmu, zda se na nás obrátí. Zatím se tak nestalo,“ diplomaticky říká pro Sport.cz předseda disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi a hned dodává, že zdaleka nemusí jít jen o to, kdo platil nebo neplatil hotel, v němž reprezentanti bydleli.

„Pojem znevážení jména fotbalu je totiž široký, neboť zahrnuje negativní dopad na veřejnost, media, ale třeba i zahraniční organizace a fotbalové orgány. Nemůžeme ale přitom vycházet jen z medializace celé akce, musíme posoudit, proč a k čemu opravdu došlo, jaké jsou důkazy, zda došlo k porušení reprezentačních smluv, zda realizační tým o akci věděl či nikoli,“ vysvětluje Károlyi.

„Reprezentanti jsou reprezentanty i po zápase. Každý den, čtyřiadvacet hodin. Už proto, že byli k akci národního týmu nominováni,“ oponuje s názorem, že ve středu v noci oficiálním rozloučením v šatně sparťanského stadiónu reprezentační akce skončila a tuzemské fotbalové orgány tudíž hráče nijak sankcionovat nemohou.

Pokuta za Německo nebyla trestem

„Možnosti má vedení reprezentace i třeba trenér, kteří mohou reagovat interními opatřeními. Třeba pokutou, jako se tomu stalo před dvěma lety po aféře v hotelu Praha po kvalifikační prohře s Německem, kdy se hráčům odečítalo z odměn a prémií dva a půl miliónu korun, třeba tím, že hráče pošlou z reprezentačního srazu domů nebo ho prostě příště nenominují. Tato opatření však nejsou disciplinárním trestem,“ připomíná Károlyi.

„To ale neznamená, že trestat by nemohl fotbalový svaz. Veškerá provinění související s reprezentací podléhají disciplinárnímu řízení. A ve všech věkových kategoriích,“ upozorňuje předseda fotbalové disciplinárky, že vůbec není třeba hledat a složitě vymýšlet případné sankce, pokud by se provinění reprezentačních výtečníků po prohrané kvalifikaci se Slovenskem skutečně prokázalo.

Reklama

Související témata: