Hlavní obsah

Ujfaluši se zlobí na kouče Straku: Nejsem vaše figurka, respektujte můj názor!

PRAHA

Učinil rozhodnutí, které se mu nedělalo lehce. Český fotbalový obránce Tomáš Ujfaluši po posledních dvou zápasech kvalifikace o postup na MS oznámil, že se vzdává další reprezentace a čekal, že jeho rozhodnutí bude respektováno. Poslední vyjádření současného kouče Františka Straky ale zadáka Atletika Madrid nadmíru vytočilo. „Co on má co uvažovat nad tím, jestli mě nominuje nebo ne?! Nejsem žádná figurka, aby si se mnou na svazu hráli,“ rozčiluje se.

Článek

František Straka, překvapivě nedávno jmenovaný vedením svazu trenérem českého národního týmu, se v rozhovoru pro deník Sport v pátek rozpovídal o připravované nominaci na přátelské utkání proti Maltě. Mimo to, že se rozhodl nepovolat šestici hříšníků, kteří byli po posledním kvalifikačním duelu proti Slovensku přistiženi jak flámují do hluboké noci prozradil, že se je i všechny další hráče snažil kontaktovat.

Žádná komunikace

„Ano, mluvil jsem se všemi kromě Ujfalušiho, tomu jsem se nemohl dovolat,“ řekl Straka, jenž tímto vyjádřením zkušeného zadáka hodně rozlítil. „Učinil jsem těžké rozhodnutí a reprezentace jsem se vzdal. Vůbec tedy nechápu, jak si trenér Straka dovoluje tvrdit, že uvažoval o mé nominaci,“ zlobil se bývalý kapitán Fiorentiny a německého Hamburku.

„Proč jsem se tak rozhodl, jsem již vysvětlil. Nebyl jsem spokojený s poměry ve vedení svazu a už jsem měl dost věčných útoků ze strany bulváru,“ zopakoval znovu své stanovisko Ujfaluši. „Doufal jsem, že mě budou respektovat. Nehledě na to, že se mě nikdo ani neobtěžoval zeptat na osudnou noc po zápase se Slováky. O tom, že jsem měl být vyřazený z reprezentace, jsem doteď nedostal od ČMFS jedinou zprávu, pravděpodobně jako ostatní kluci,“ pozastavuje se nad praktikami svazového vedení jednatřicetiletý stoper.

Jak chovanci z ústavu

Způsobem, jakým funguje komunikace s hráči národního týmu, se opora madridského Atletika cítí hodně dotčena. „Jednají se mnou jako s chovancem z ústavu. Vůbec nemají úctu k mému rozhodnutí. Stejným způsobem se chovají ke všem hráčům,“ nechal se slyšet Ujfaluši, kterého 5. června v Jablonci v přípravném utkání proti Maltě diváci rozhodně neuvidí. V dresu národního týmu bude pravděpodobně chybět také Petr Čech nebo Marek Jankulovski.

Reakci činovníků ze Strahova nepochopil ani fotbalový agent Dalibor Lacina, jenž Ujfalušiho zastupuje. „Vedení ČMFS se spokojilo s fotografiemi, které spolu s vymyšleným příběhem publikoval jeden bulvární list. To se samozřejmě svazové generalitě hodilo, aby si našla alibi po špatných výsledcích v kvalifikaci a mohla to hodit na hráče, místo aby hledali pravou příčinu neúspěchu,“ myslí si Lacina.

V podobném duchu mluvil v nedávno vysílaném pořadu České televize Uvolněte se, prosím také slávistický útočník Vladimír Šmicer. „Vadí mi, že má u nás bulvár takovou moc. Na základě tří nebo čtyř fotografií se na svazu svolávají schůze,“ podivovala se nad netradičním sledem událostí ikona sešívaných Šmicer.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.