Hlavní obsah

Hašek před Belgií: Chci na hráčích vidět, že přijeli vyhrát a nikoli si jen zahrát

První a zároveň i poslední test před klíčovou zářijovou kvalifikací na Slovensku má před sebou fotbalová reprezentace premiérově vedená šéfem českého fotbalu a trenérem národního týmu Ivanem Haškem. Na teplických Stínadlech se utká ve středu s Belgií, která již o postupové naděje přišla. „Nemluvil bych o přátelském duelu, protože na to se v dnešním fotbalovém světě už nehraje,“ nechal se slyšet Hašek.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Trenér Ivan Hašek na tiskové konferenci

Článek

V pondělí jste se sešel s vyvolenou osmnáctkou v Praze a hned jste odjeli do Teplic. Měl jste vůbec čas k hráčům promluvit?

Naplánoval jsem společné sezení na úterý do Teplic, ale pár vět jsem k hráčům pronesl.

Apeloval jste na ně? Mluvil jim do duše? Vyzýval je, aby už konečně zabrali a pokusili se zpackanou kvalifikaci ještě zachránit?

Jen jsem jim řekl, že jsme tady všichni kvůli jedné jediné věci, jíž je postup na mistrovství světa. A že věřím, že se o šanci budeme prát.

Registroval jste, že vnímají změny, k nimž v českém fotbale došlo? Že je přijímají pozitivně a i za předsedu a trenéra Haška půjdou do boje?

Neptal a neptám se jich na minulost, ani na současnost, natož abych sondoval, jak změny vnímají a přijímají. Pro mě bude podstatné, aby svůj postoj ukázali na hřišti.

Středeční teplická konfrontace s Belgií vám toho zřejmě zase až tak moc neukáže, protože jde o přátelské utkání, která hráči moc v oblibě nemají…

Omyl, já od nich požaduji vítězný duchu od první vteřiny bez ohledu na to, zda jde o utkání přátelské nebo kvalifikační. Chci na nich vidět, že přijeli vyhrát a nikoli si jen zahrát.

Takže jim budete ordinovat útočný a ofenzivní fotbal bez ohledu na to, zda jde o přípravu proti Belgii, nebo o kvalifikaci na Slovensku?

Samozřejmě že v každém střetnutí budeme hrát na výhru. Ale to, jakou taktiku a herní styl zvolíme, si nejprve proberu s hráči.

Tedy rébusy, tajenky a hádanky hned od prvního utkání?

Proč? Na našem realizačním týmu je, abychom poskládali sestavu a zvolili vítěznou taktiku. A je přece přirozené, že nejprve chci mluvit s hráči.

Naznačujete tím, že kolem reprezentace zase zavládne tajemno? Že ani sestavu nemíníte oznamovat dopředu?

Jediné co řeknu bude gólman, který bude ve středu v bráně začínat.

Řeknete tedy alespoň, co míníte proti Belgii zkoušet?

To, jak bychom chtěli hrát, přičemž si vyzkoušíme i složení mužstva. Samozřejmě s tím, že někteří hráči mohou alternovat na více postech.

Budete zkoušet  třeba i to, jak nahradit Rosického, který se těžko dá do bratislavské kvalifikace zdravotně dopořádku?

Musíme zvládnout kvalifikaci i bez něho, byť jde o výjimečného hráče. Mužstvo ale nesmí být postaveno na jednom fotbalistovi, takže na všech hráčích bude, aby ho aktivitou a hlavně kolektivním pojetím nahradili a kvalifikaci zvládli.

I za konstelace, že ve zbývajících kvalifikačních duelech budou pod enormním tlakem?

V tom problém nevidím. Kdo chce hrát vrcholový sport, tlak naopak vyhledává, neboť právě pod enormním tlakem podává ještě lepší výkon. To je i náš případ, protože každý kvalifikační zápas musíme vnímat jako finále,v němž si nemůžeme dovolit klopýtnout. Pokud by se nám to přihodilo, přijde konec, což nesmíme připustit.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.