Hlavní obsah

Potvrzeno. Českou fotbalovou reprezentaci povede příští tři roky Bílek

PRAHA

Očekávání se naplnilo - novým trenérem české reprezentace se stal Michal Bílek. První muž českého fotbalu Ivan Hašek s návrhem na jeho jmenování přišel, strahovská generalita návrh na štiřínském zasedání jednomyslně odsouhlasila. „Taková nabídka se neodmítá. Proto když mě Ivan Hašek v pondělí poprvé oficiálně oslovil, bez rozmyšlení jsem řekl - Jdu do toho,“ pravil Michal Bílek, když ho na lavičku národního týmu instalovali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nový trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek (vpravo) a předseda Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek.

Článek

Bílek a nikdo jiný. Takový byl návrh, který ležel na štiřínském zámku na stole před strahovskou fotbalovou vládou. „O žádných jiných jménech se opravdu nediskutovalo,“ potvrdil Ivan Hašek, když jeho představa bez sebemenšího odporu či třeba jen námitek prošla.

„Hodinu jsme diskutovali, následná dvacetiminutová vize Michala Bílka všechny členy výkonného výboru přesvědčila,“ prozrazoval šéf českého fotbalu, co se dělo za zavřenými dveřmi jedné ze zámeckých komnat.

„Znám ho jako člověka, který chce pořád vyhrávat, jenž je hrdý na reprezentační dres a o kterého se mohu opřít. Věřím, že jeho éra u reprezentace bude úspěšná,“ vysvětloval Hašek, proč svého někdejšího spoluhráče ze Sparty i reprezentace tolik preferoval a nakonec ho na nastávající tři roky do funkce prosadil. Bílkova smlouva je totiž datována až do evropského šampionátu v roce 2012.

Úkol je jasný: postoupit na EURO

„Dali jsme mu za úkol s národním týmem na EURO 2012 postoupit, proto smlouva platí i pro samotný evropský šampionát. A samozřejmě i opce je v ní zakotvena,“ prozrazoval šéf českého fotbalu, na čem se s Bílkem dohodli. Na peníze řeč zatím nepřišla, ale ... „ale jeho smlouva bude určitě nižší, než jakou měli jeho předchůdci. O té mé vůbec nemluvě, protože já žádnou odměnu nepobíral,“ dodával s úsměvem Hašek.

Komňacký roli asistenta přijal

Nový reprezentační kouč už si vybral své asistenty - u národního mužstva zůstane pochopitelně Luděk Klusáček, nově k němu přijde jablonecký kouč František Komňacký. „Hned jsem mu volal a jsem rád, že mou nabídku přijal,“ kvitoval Komňackého ano Michal Bílek, který by byl moc rád, aby trenérem brankářů zůstal Jan Stejskal. „Jenže záleží i na postoji Sparty,“ vysvětloval.

Hašek: Hodnoťme Bílka až podle práce a výsledků

Samozřejmě že spolupráce dvou exsparťanských mužů stojících v současnosti v klíčových funkcích českého fotbalu bude dál pokračovat. "Máme s Ivanem k sobě blízko, takže jeho názory budu chtít slyšet a budu je brát," přitakával nový reprezentační kouč Bílek.

"Já návrh přednesl, já mám reprezentaci v rangu, já dávám hlavu na špalek," přidával šéf českého fotbalu Hašek a jedním dechem apeloval: "Suďme a hodnoťme nového trenéra až podle práce, kterou odvede a výsledků, jichž dosáhne. Opravdu jsem přesvědčen, že bude úspěšným koučem národního týmu."

Bílek povede národní tým poprvé na turnaji v Dubaji, kterého se reprezentace po neúspěchu v kvalifikaci mistrovství světa zúčastní od 15. do 18. listopadu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.