Hlavní obsah

Bílek je správná volba, shodli se fotbalisté

PRAHA

Za správné rozhodnutí označují čeští fotbaloví reprezentanti volbu Michala Bílka novým trenérem národního týmu. Shodují se, že výkonný výbor vybral nejlepší možné řešení pro budoucnost tuzemského elitního výběru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

„Kdybych seděl ve výkonném výboru, hlasoval bych právě pro trenéra Bílka. Znám ho už ze Sparty, kde jsem pod ním hrál. Zažil jsem ho rovněž v reprezentaci. Má na fotbal podobné názory jako Ivan Hašek. Je zastáncem atraktivního pojetí,“ říká obránce Leverkusenu Michal Kadlec.

„V současné situaci je trenér Bílek nejlepší volbou. Jako bývalý výborný hráč má respekt týmu, což je důležité. Příchod zahraničního trenéra by zřejmě byl složitý z hlediska mentality, otázkou by byla i finanční náročnost takové akce,“ podotýká ofenzivní štírek Libor Sionko z FC Kodaň. „Osobně mám na Michala Bílka jen ty nejlepší vzpomínky. V Blšanech mě vytáhl do velkého fotbalu. Dal mi první šanci v nejvyšší soutěži. Myslím, že je skutečným odborníkem, navíc je bezpochyby naladěný na stejnou fotbalovou notu jako trenér Hašek, a není tedy pochyb, že se bude snažit pokračovat v jeho práci. Příchod zahraničního trenéra by nemusel dělat dobrotu,“ přemítá záložník Genku Daniel Pudil.

Motivace a hrdost

Všichni hráči se shodují, že Bílkovou výhodu je pět podzimních zápasů, které s týmem prožil. „Poznal mužstvo a hráči mohli poznat jeho názory. Do kabiny vnáší výborné motivační prvky, což jsem zažil ve Spartě i teď v reprezentaci,“ vypráví Kadlec. „Seznámil se s prostředím. Myslím, že má blízko k názorům Ivana Haška, tudíž bude dál prosazovat podobný styl fotbalu a půjde vlastně o jakési pokračování té nové krátké podzimní éry,“ míní Sionko a přidává vlastní postřeh z posledních zápasů: „Klade velký důraz na motivaci a zejména hrdost na národní dres.“

Bývalý reprezentant a nynější fotbalový trenér Zdeněk Ščasný vidí ve volbě nového trenéra ve srovnání s minulostí obrovský pokrok. „Je dobře, že byl Michal Bílek zvolen výkonným výborem jednohlasně. V tom je proti minulým volbám velký posun. Svazový předseda Hašek na sebe vzal nominací trenéra Bílka velké břímě a je dobře, že se mu dostalo proti minulosti stoprocentní podpory od členů svazového vedení,“ komentoval situaci bývalý trenér Sparty, Žižkova či Panathinaikosu Atény.

Reklama

Související témata: