Hlavní obsah

Novic Blažek: Holky hráčům na pokoji nevyčítám, do reprezentace ale nepatří

Fotbalový útočník Liberce Jan Blažek je označován za bohéma, který si s životosprávou hlavu příliš neláme. V úterý se mladý forvard hlásil na srazu v hotelu Praha reprezentačnímu kouči Michalu Bílkovi, jenž jej nominoval na nadcházející turnaj do Emirátů. V rozhovoru pro Sport.cz pak jednadvacetiletý forvard vysvětloval, jak se to má s jeho bujarým životem. „Jsou to pomluvy, které absolutně neodráží realitu,“ hájil se nováček národního týmu.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Mario Holek (vlevo) a Jan Blažek na srazu fotbalové reprezentace

Článek

Na reprezentační sraz přijíždíte asi s rozporuplnými pocity. S Libercem se v lize stále trápíte, navíc vám odvolali trenéra Škorpila, na druhou stranu jste se ale dočkal premiérové pozvánky do reprezentace...

Je to opravdu zvláštní situace. V Liberci máme opravdu těžké období, nedaří se nám a já jsem i přesto dostal pozvánku do reprezentace. Můžu to považovat za částečný úspěch i neúspěch.

Přeci jen vás to ale muselo potěšit, že si právě na vás kouč Bílek vzpomněl. S jakými cíli jste tedy na sraz přijel?

Určitě se moc těším, až si s hráči z národního týmu zahraji. Je tady relativně mladý kádr. Hodně z nominovaných hráčů znám osobně, ale přeci jen tak pětici fotbalistů znám jen z novin nebo z televize. Chci se od nich učit a snad si po psychické stránce i trochu odpočinu.

Z klubu očividně nejlépe naladěn nepřijíždíte. Taky není divu, když jste ze čtrnácti zápasů v lize získali jen sedmnáct bodů, což nakonec stálo hlavu i trenéra Ladislava Škorpila. Myslíte si, že se s vaším mužstvem stále táhne ono potupné vyřazení z play-off Evropské ligy s Dinamem Bukurešť?

Určitě se to na nás podepsalo. Celý rok jsme bojovali o to, abychom se dostali do evropských pohárů, dokonce jsme atakovali konečnou druhou příčku. V posledním předkole nám potom nalosovali rumunské Dinamo, což byl nejtěžší možný soupeř. My jsme i přesto na jeho půdě dokázali vyhrát 2:0 a díky nevhodnému chování fanoušků jsme šli do odvety dokonce s náskokem 3:0.

Ten jste doma ale nepochopitelně promrhali...

Já se nerad vymlouvám na štěstí. Když jsme se ale dívali na záznam utkání, oni ho měli obrovské. Vždyť třikrát vyráželi míč z brankové čáry. Už ale nemá smysl se tím zabývat. I takový je prostě někdy fotbal.

Určitě se ale musíte zabývat současným umístěním v ligové tabulce...

To zmiňované vyřazení se na nás opravdu hodně projevilo. Nikdo se z toho v týmu ještě nevzpamatoval a upřímně si myslím, že se z toho ani do konce sezóny nevzpamatuje. Mužstvo je labilní a na hřišti podáváme nevyrovnané výkony. Snad klukům reprezentační pauza prospěje a poslední dva zápasy podzimu úspěšně zvládneme.

Myslíte si, že odchod kouče Škorpila od týmu je tím nejlepším řešením?

Trenéři se odvolávají, aby mužstvo dostalo nový impulz. Já si ale myslím, že náš tým nový impulz nepotřeboval. O tom to nebylo. Vztahy mezi hráči a trenérem byly naprosto bez problému. Nyní tým povedou asistenti, a ti znají kádr taky velmi dobře. Snad se teď zvedneme a bude se dařit...

V nastávající reprezentační pauze byste se mohl psychicky zvednout ještě vy a na turnaji v Emirátech se realizačnímu týmu ukázat. Věříte, že jste se v nominaci neobjevil naposledy?

Na hřiště jdu vždycky s tím, abych vše odmakal na sto procent. Můžu být rád, že i přes nezdary s klubem jsem se ve výběru národního týmu objevil. Doufám, že se předvedu v tom nejlepším světle, a že tento sraz mým posledním nebude.

S málokterým fotbalistou jako s vámi se spojuje bohémský život, alkohol a dámská společnost. Asi jste rád, že se tím nenechal trenér národního týmu ovlivnit. Jak se s tím vůbec žije?

Táhne se to se mnou už hrozně dlouho. Od té doby, co jsme se klukama hecovali a na internet z legrace napsali nějaké pitomosti. Hned mi hodili na krk, že chlastám a chodím za holkama. To byl vrchol, od té doby jsem se poučil.

V reálu se to tedy neděje?

Vždyť říkám, že jsme si to tehdy vymysleli. Vůbec to neodráží skutečnost.

A co říkáte na slavnou aféru v hotelu Praha, kde se v dnes již legendárním pokoji 433 sešli v březnu roku 2007 reprezentanti s prostitutkami?

Kdo ví, kdo to na ně předtím nachystal. Slavili narozeniny a byli na pokoji v hotelu. Bylo by asi horší, kdyby třeba dělali bordel někde po hospodách. K reprezentačnímu srazu to ale nepatří.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.