Hlavní obsah

Golman Drobný jde do brány: Těším se na fotbalovou bitvu

Při zranění Petra Čecha je pro kouče české fotbalové reprezentace jedničkou mezi tyčemi třicetiletý Jaroslav Drobný. S Herthou Berlín sice bojuje o záchranu v bundeslize, ale drží ji nad vodou. Formu má dobrou a chce ji „prodat“ i ve středečním duelu v Glasgowě se Skoty. „Bude to fotbalová bitva, ale těším se na ni,“ řekl s lačným úsměvem.

Foto: Petr Horník, Právo

Reprezentační brankář Jaroslav Drobný

Článek

Přijel jste si na reprezentační akci spravit chuť po nervácích v bundeslize?

Neřekl bych, že jsem si přijel do reprezentace vyloženě spravit chuť, i když s Herthou stále bojujeme o záchranu. Tohle bude jiný zápas, výjimečný, reprezentace je něco jiného a já na srazy jezdím rád i kvůli ostatním klukům. Člověk se dozví, kde se co ve fotbale děje. Pravdou je, že se dostanete v myšlenkách z ligového stereotypu.

Není pro vás zápas v Glasgowě šancí přeskočit v brance reprezentace Čecha?

Petr je pro mne číslo jedna, jeden z nejlepších gólmanů na světě. Osobně jsem rád za každý zápas, který v reprezentaci odchytám, ale rád beru roli Petrovy dvojky. Chtěl bych se udržet v národním mužstvu i pro kvalifikaci a tohle je příležitost ukázat, že na to mám.

Pro vás ale není britské fotbalové prostředí neznámé...

Přesně tak. Sezónu jsem působil ve Fulhamu a jednu také v Ipswichi. Ostrovní fotbal má elektrizující atmosféru. Chci opět zažít to skvělé fotbalové prostředí, které je tady zcela specifické a nesrovnatelné s ničím jiným, co jsem poznal třeba v Řecku nebo prožívám v bundeslize.

V čem budou podle vás Skotové nebezpeční?

Skotové předvádějí typický ostrovní fotbal. Jsou agresivní, rychlí, hrají na hranici faulu. V osobních soubojích jsou nepříjemní, soupeře dorážejí na sto procent, ve vzduchu jdou do gólmana. Jejich fotbal hodně bolí. Bude to pravá fotbalová bitva, ale těším se na ni.

Je velký rozdíl mezi stylem, jakým chytá brankář v bundeslize a v Británii?

Mezi tím, na co jsem zvyklý z bundesligy a ostrovním fotbalem, je velký rozdíl. Na Ostrovech jde gólman mnohem častěji do vzdušných soubojů. Tvrdší jsou i střety na trávníku. Ale já už jsem nějaký čas v Anglii působil, takže to znám.

Takže ostrovní fotbal brankáře i víc bolí?

Určitě. Bude hodně záležet na rozhodčím, jakou připustí tvrdost. V Británii se nepískají například kontakty s gólmanem, které v Německu zapíská jako faul každý rozhodčí.

Reklama

Související témata: