Hlavní obsah

Čeští fanoušci svůj tým nespravedlivě zatracují, tvrdí Bakoš před bitvou v Olomouci

Praha

Pět fotbalistů z kádru Viktorie Plzeň může zasáhnout do hry ve středečním přátelském duelu Česko - Slovensko. Po zranění Rajtorala a Koláře získali v rámci klubového zastoupení převahu borci Slovenska. Marián Čišovský, Michal Ďuriš a Marek Bakoš nastoupí proti českým spoluhráčům z Viktorie Davidovi Limberskému a Vladimíru Daridovi. „Poražení dostanou případný nezdar pořádně sežrat," přiznává útočník Bakoš, že duel startující v 17:30 hodin bude pro pětici Plzeňáků vskutku bratrovražednou řeží.

Foto: www.fcviktoria.cz

Slovenský útočník Marek Bakoš (vlevo) se v rámci tréninku kočkuje s klubovými spoluhráči Vladimírem Daridou (vpředu) a Davidem Limberským, kteří se dnes v Olomouci promění v jeho protihráče.

Článek

Jak moc jste se v klubu před cestou na reprezentační srazy hecovali?

Hodně. Skutečně moc. Pro mě je zápas hodně specifický. Obléknu reprezentační dres proti zemi, kde pravidelně nastupuji. Jak se zápas blížil, tak jsme se hecovali stále více prostřednictvím mobilů. Bylo to zajímavé. Proběhla i určitá sázka, ale podrobnosti si zatím nechám pro sebe.

Byl trenér Pavel Vrba na straně českých zástupců nebo zachovával neutralitu?

On vše sleduje s nadhledem. Až po zápase budu moct říct, zda se radoval nebo smutnil.

Nesnižuje prestiž a pikantnost duelu fakt, že nejde o kvalifikační bitvu, ale jen o přátelské utkání?

Mám na kontě osm zápasů za národní tým, takže pro mě je obrovská čest, že mohu hrát proti Česku na jeho půdě. A když k tomu přičtu, že proti mně budou kluci, s nimiž pravidelně nastupuji na klubové úrovni, má pro mě duel obrovský náboj. A doufám, že se Viktoria a její fanoušci za nikoho z plzeňských hráčů nebudou stydět.

Sledoval jste, jak trenér Bílek skládal český tým pro středeční zápas?

Ne. Nijak jsem skladbu českého týmu neřešil. Jen jsem se podíval, kdo pojede z Plzně. Trenér Bílek zřejmě chce i pod vlivem zranění opor otestovat nové hráče. My nastoupíme prakticky v plné síle. Potřebujeme po nevydařených výsledcích předešlých zápasů dobrý výsledek.

Byl jste zaskočený množstvím omluvenek, které dorazily k rukám trenéra Bílka? Bude vaší velkou výhodou, že největší hvězdy českého výběru nedorazily?

Neznám pozadí, nevím, jak byli hráči domluvení s trenérem, který chce třeba dát šanci členům širšího kádru. Na Slovensku trenér Griga podle mého cítí, že je potřeba, aby se tým sehrál a ještě více dal dohromady. I proto bereme duel v plné vážnosti.

Výhra, byť jde o přátelský duel, se počítá bez ohledu na sílu soupeře? Nebude případný triumf slovenského týmu znehodnocen faktem, že Češi nejsou kompletní?

Pochopitelně bych plzeňským klukům naše vítězství v dalších týdnech řádně osladil. Bez ohledu na složení týmu nebudu kluky v případě výhry šetřit. Prostě jde o souboj reprezentačních týmů (směje se). Samozřejmě vnímám, že se vše může obrátit proti nám a stejně tak dostaneme za uši my s Michalem a Mariánem pokud budou triumf slavit Češi.

Vnímal jste kritiku, které čelil český tým po posledních zápasech? A tlak, jemuž je vystaven trenér Bílek?

Český tým zažil velký úspěch. Postoupil nejprve na mistrovství Evropy, tam prošel ze skupiny do čtvrtfinále. Podle mě se skvělý výsledek vašeho týmu hodil moc rychle za hlavu. Neviděl jsem zápasy Bílkova týmu s Finskem a Bulharskem. Fakt, že hráče soupeřů veřejnost při takových duelech nezná detailně, neznamená, že jsou nekvalitní. Fanoušci zatracují český tým, což není spravedlivé. Vždyť kvalifikaci nemá Bílkův tým špatně rozehranou. Pozice slovenského týmu v boji o Brazílii je horší.

Na Slovensku jsou příznivci věrnější a trpělivější? Nebo jste pod stejným tlakem?

Čelíme stejné kritice jako Češi (směje se). Nevyhráli jsme v Litvě, prohráli doma s Řeckem. Hráli jsme přitom výborně, měli mnoho šancí. Prohráli jsme těsně o gól. Lidé nám tleskali, ale jestli nám bude jeden bod chybět na postup, dostaneme nezdar pořádně sežrat. Proto říkám, že není klíčový momentální stav, ale počty na konci.

V poslední době na sebe český a slovenský tým narazil několikrát v rámci kvalifikačních bojů. Je jeden konkrétní zápas, který vám utkvěl v paměti?

Zápas na Letné, když Slovensko vyhrálo 2:1. Šlo o důležitý zápas kvůli postupu na mistrovství světa do Jihoafrické republiky. Duel jsem vnímal hodně intenzivně. Jako fanoušek. Teď jsem rád, že už jsem součástí týmu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.