Hlavní obsah

VIDEO: Fotbaloví reprezentanti pokřtili žirafího samečka Dina, Čech krmil jeho sestru Shanu

Olomouc
Aktualizováno

Fotbaloví reprezentanti si ve čtvrtek zpestřili pobyt v Olomouci křtem téměř ročního samečka žirafy Rotschildovy v místní zoologické zahradě na Svatém kopečku. V devítičlenném stádu je dva a půl metru vysoký Dino, jak se jmenuje, zdaleka nejmenší, ale... „Na standardky by se nám hodil. Měli bychom skvělou výškovou převahu,“ pravil s úsměvem kouč Michal Bílek.

Reprezentační brankář Petr Čech v Olomouci krmil žirafuVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Žirafám se ve venkovním výběhu moc nelíbilo. Všude kolem byl sníh, teploměr ukazoval čtyři stupně nad nulou, tak alespoň přivítaly čerstvé stromky, jejichž větvičky mohly okusovat. „Máme velmi kvalitní chov. V roce 1999 se nám podařilo odchovat dokonce žirafí dvojčata, což je světová rarita,“ pochlubil se ředitel olomoucké zoo Radomír Habáň.

Kapitán národního týmu Tomáš Rosický převzal certifikát o křtu, a předal olomouckému primátorovi míč podepsaný všemi reprezentanty, který hned hlava hanácké metropole v praxi vyzkoušela.

Poté se gólman Petr Čech s chutí ujal úlohy krmiče. Na míse ovocných lahůdek si ovšem nepochutnával Díno. Ten s dalšími žirafami utekl z venkovního výběhu před cvakajícími fotoaparáty do bezpečí velkého žirafího domu. Dobroty si dopřávala jeho o dva roky starší sestra Shani Vidlářová. Ta je velice krotká, protože byla odchována uměle, po svém chovateli nese i příjmení, a na lidi je zvyklá.

Ze slona měl větší respekt

Dino dostal jméno po nejlepším kanonýrovi české reprezentace Janu Kollerovi, kterého tato přezdívka (vzhledem k jeho 202 cm) provázela celou kariéru od Sparty až po Smetanovu Lhotu, za kterou hraje. „Dino je pro žirafího samečka přiléhavé jméno. Teď je nejmenší, ale ještě pořádně vyroste. Ve vzduchu by jasně kraloval, ani by nemusel vyskočit. Jak ale koukám na jeho nohy, asi by to na fotbal nebylo,“ pravil s úsměvem Petr Čech.

Se Shanou si zjevně padli do noty. „Role krmiče jsem se ujal rád, protože jsem si ji mohl alespoň pohladit. Ona zase ochutnala moji ruku. Není to ale první velké zvíře, které jsem takto krmil. Ze slona jsem měl větší respekt,“ prozradil gólman Chelsea. "Ke zvířatům mám vřelý vztah, v Londýně chodíme do zoo s dětmi. Doma máme labradora Maxe, ale nějaké exotičtější zvíře bych si nepořídil. Na ty se raději podívám,“ dodal.

Reklama

Související témata:
Žirafa