Hlavní obsah

Italové nebyli v úplné formě, věděl Kozák a litoval, že Buffon pro něj zůstává zakletý

Praha

Dvě velké příležitosti neproměnil a čekání na gól do sítě Buffona neukončil. Český fotbalový útočník Libor Kozák mohl v páteční kvalifikaci mistrovství světa s Italy rozhodnout, ale míč za záda zkušeného gólmana propasírovat nedokázal. „Mrzí mě, že jsem se neprosadil gólově. Zasloužili jsme si vyhrát," litoval borec, který je už pět let hráčem Lazia Řím.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Italský brankář Gianiugi Buffon (vpravo) chytá obrovskou šanci Libora Kozáka.

Článek
Fotogalerie

Měl jste v pátečním utkání kvalifikace MS 2014 s Italy na noze vítězný gól?

Ano. Možná ne pouze jeden, ale dokonce dva. Je to škoda. Moc mě mrzí, že jsem žádnou příležitost nevyužil. Měli jsme vyhrát, byli jsme lepší než Itálie a vytvořili si mnohem více gólových možností. Jsme spokojení s hrou, kterou jsme proti Italům předvedli, ale zklamaní ze zisku pouhého bodu.

Co si s odstupem vyčítáte nejvíce? Měl jste situace před Buffonem řešit jinak?

Když jsem střílel pravačkou, měl jsem balón hodně pod sebou. Snažil jsem se balón zvednout, abych Buffona přehodil. Ale bohužel mě vychytal. Při střele chybělo trošku více štěstí, Buffon byl dobře postavený. Šance měli i ostatní, ale vždy nám alespoň centimetr chyběl.

Před zápasem jste zmiňoval, že proti Buffonovi jste debutoval a ač si proti němu takřka pokaždé vytvoříte tutovou šanci, ještě jste ho nepřekonal. Zdá se, že vám gól není souzený.

Zřejmě ano. Šancí jsem proti němu měl mnoho, tutovek jsem měl včetně páteční kvalifikace alespoň šest. Je snad prokletý. Mrzí mě to. Zasloužili jsme si vyhrát. I kvůli lidem, kteří přišli a byli vynikající.

Prvních pětadvacet minut zápasu jste Italy přehrávali, po přestávce jste znovu měli převahu. Čekal jste, že budete mít utkání pod kontrolou?

Byl jsem překvapený. I v situaci, kdy ještě byli Italové kompletní, jsme s nimi hráli vyrovnanou partii a chvílemi je přehráli. Ukázali jsme, že se s nimi dát hrát. Na konci jsme už byli vyloženě lepší.

Před zápasem jste snil, že nastoupíte proti Italům alespoň na pár minut. Nakonec jste odehrál celý zápas. Od kdy jste věděl, že budete v základní sestavě?

Podle tréninku jsem tušil, že bych mohl jít na hřiště od první minuty. Ale nikdy nevíte, jestli se něco nezmění. Definitivu jsem získal až v pátek ráno při poslední taktické poradě.

Jak těžké bylo rvát se na hrotu se sehranou stoperskou dvojicí Bonucci-Barzagli, kteří společně nastupují i v Juventusu?

Nebyla to žádná sranda. Jsou sehraní, zajišťují se. Jednou mě před Buffona pustili samotného, měl jsem tu šanci využít. Ale brankář výborně vyběhl a vychytal mě. Italové nebyli v úplné formě. Je škoda, že jsem toho nevyužil.

Během prvního poločasu jste šel do souboje v pokutovém území Italů, Abate vás atakoval hodně ostře. Šlo z vašeho pohledu o pokutový kop?

Mluvil jsem později s rozhodčím. Říkal mi, že za takový souboj penaltu nikdy nepískne. Byl jsem zády k obránci, on do mě zezadu žďuchnul. Nebylo to tak, že by mě říznul či mě přejel. Ale jen mě prostě žďuchnul, čímž mě rozhodil. Šlo o souboj, který je na hraně. Ale v Evropě se nepíská.

Co pro vás znamená bod ze zápasu s Italy ohledně šancí postoupit na mistrovství světa?

Bohužel remíza moc neřeší. Tři body by nás dostaly mnohem více do hry. Nezbývá nám, než pořádně zabrat v Itálii

Posledních osmnáct minut jste hráli v početní výhodě, protože Italové se museli obejít bez vyloučeného Balotelliho. Cítili jste proti oslabenému soupeři větší šanci?

Určitě. Byli jsme ve fázi, kdy jsme Italy tlačili a měli převahu. V tu chvíli přišlo vyloučení Balotelliho, což nám hrálo do karet. Ještě zbývalo dost času a skutečně jsme si vytvořili šance. Výkon byl suprový, herně nám nechybělo nic. Jen musíme do dalších utkání zlepšit efektivitu.

Reklama

Související témata: