Hlavní obsah

Trenér Vrba už ví, jakým soupeřům se česká reprezentace v kvalifikaci o EURO 2016 vyhne

Nyon/Praha
Aktualizováno

Jednu jistotu má nový kouč české reprezentace Pavel Vrba už před únorovým nyonským losem. Osm soupeřů, s nimiž se v bojích o postup na evropský šampionát 2016 ve Francii nepotká, už totiž zná. Nehrozí totiž, že by ho čekala konfrontace s Belgií, Chorvatskem, Dánskem, Maďarskem, Irskem, Švédskem, Švýcarskem nebo Ukrajinou. Fotbalisté těchto zemí totiž figurují ve druhém losovacím koši společně s českou reprezentací.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Reprezentační kouč Pavel Vrba už ví, jakým soupeřům se jeho tým v kvalifikaci vyhne.

Článek

Teď už může Vrba alespoň spekulovat, s kým by se chtěl v bojích o EURO 2016 utkat. Po rokování exekutivy UEFA už je totiž známo rozdělení 53 členských zemí, mezi kterými nově figuruje Gibraltar, do šesti košů.

Hrát bude i pořadatelská Francie

Česká reprezentace se dostala podle očekávání do druhého, v němž se objevila společně s Belgií, Chorvatskem, Dánskem, Maďarskem, Irskem, Švédskem, Švýcarskem a Ukrajinou. Pro rozdělování do jednotlivých košů se braly v potaz výsledky mistroství světa 2010 a kvalifikace o postup na světový šampionát 2014 a dále pak evropského šampionátu 2012.

Celkem 53 reprezentačních celků bude při losování v Nyonu rozděleno do osmi kvalikačních skupin po šesti účastnících a jedné pětičlenné, do níž přistoupí pořadatelská Francie. Ta sehraje všechny zápasy jako přátelské, takže výsledky se nebudou do skupiny započítávat.

Předem bylo rozhodnuto, že Španělsko nebude z politických důvodů v jedné skupině s novým členem UEFA Gibraltarem a Arménie se nepotká Ázerbajdžánem.

Naproti reprezentace Ruska a Gruzie se v jedné skupině potkat mohou, i když obě země spolu od roku 2008 odmítaly hrát. "Jsem velmi rád, že by k tomu mohlo dojít, pokud by je los do jedné skupiny svedl, " potvrdil prezident UEFA Michel Platini.

Přímý postup i pro nejlepšího třetího

Vítězové skupin, stejně jako celky na druhých místech a nejlepší mužstvo ze třetích míst postoupí na evropský šampionát přímo. Zbývajících osm týmů, které skončí ve skupinách třetí, se utkají v baráži a doplní tak počet účastníků mistrovství Evropy na čtyřiadvacet.

Evropská kvalifikace odstartuje v září letošního roku a skončí v říjnu 2015. Poprvé se nebudou účastníci skupin dohadovat o termínech a sledu zápasů, UEFA určí jízdní řád přímo hned poté, co bude 23. února v Nyonu kvalifikace rozlosována. Zápasy se poprvé budou hrát v rámci tzv. Týdne fotbalu od čtvrtka do úterý, přičemž preferovány mají být začátky v 18:00 a 20:45.

Finálový turnaj se pak bude losovat 12. prosince 2015, mistrovství Evropy bude ve Francii probíhat od 10. června do 10. července 2016.

Rozdělení do losovacích košů:
1. koš:
Bosna a Hercegovina, Anglie, Německo, Řecko, Itálie, Nizozemsko, Portugalsko, Rusko, Španělsko
2. koš:
Belgie, Chorvatsko, ČR, Dánsko, Maďarsko, Irsko, Švédsko, Švýcarsko, Ukrajina
3. koš:
Rakousko, Izrael, Polsko, Norsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Turecko
4. koš:
Arménie, Bělorusko, Bulharsko, Estonsko, Finsko, Lotyšsko, Skotsko, Wales
5. koš:
Albánie, Ázerbájdžán, Kypr, Gruzie, Island, Litva, Makedonie, Moldávie, Severní Irsko
6. koš:
Andorra, Faerské ostrovy, Gibraltar, Kazachstán, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Malta, San Marino

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.